NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Cobots en datagestuurd schoonmaken
Een cobot is lichter, makkelijker verplaatsbaar en vaak goedkoper dan een grotere industriële robot.

Cobots en datagestuurd schoonmaken

Schoonmaaktechnologie die hotelmedewerkers ondersteunt

Personeelstekorten en stijgende loonkosten maken het runnen van een hotel er niet eenvoudiger op. Om de hotelmedewerkers te ondersteunen en ook nog eens zo efficiënt mogelijk in te zetten, zijn er ondersteunende schoonmaaktechnologieën beschikbaar. Mark van Zijtveld, Key accountmanager bij Facility Trade Group, deelt twee sprekende voorbeelden uit de praktijk.

Mark van Zijtveld toont een schoonmaakcobot.

De schoonmaker heeft net zijn of haar vaste ronde bij de toiletruimtes gedaan en toch krijgen we klachten over lege papierautomaten omdat er in de tussentijd meer mensen dan verwacht het toilet hebben bezocht en hun handen hebben gedroogd. Een veelvoorkomend pijnpunt dat Van Zijtveld vaak hoort in zijn gesprekken met hoteliers. Dit is een goede situatie om schoonmaaktechnologie in te zetten: “Met behulp van bezoekerstellers en/of sensoren in toiletrol-, zeep- of handdoekdispensers die met het internet verbonden zijn, kan het schoonmaakpersoneel realtime op tablet of telefoon zien wanneer een dispenser bijgevuld moet worden of een extra check gewenst is. Het helpt daarnaast met het voorraadbeheer.”

Datagestuurd bijvullen

In de markt zijn verschillende sensor- en IoT-geschikte dispensers verkrijgbaar. Er is altijd wel een dispenser die bij de bezoekersbehoefte en toiletinrichting past. Omdat elk hotel uniek is, geeft Van Zijtveld graag klantspecifiek advies. ”Onze klanten hebben goede ervaringen met datagestuurd schoonmaken met bijvoorbeeld Tork Vision Cleaning. Via een gateway wordt in de cloud data verzameld van de verschillende dispensers en van een teller die het aantal toiletbezoekers registreert. In het gebruiksvriendelijke dashboard staan realtime data en ingebouwde rapportagemogelijkheden. Door datagestuurd bijvullen bespaart het schoonmaakpersoneel heel wat tijd. Negen van de tien keer wordt een dispenser onnodig geopend om te kijken of er bijvoorbeeld nog zeep of papier aanwezig is. Dit voorkom je door de sensoren hun werk te laten doen. De bespaarde tijd kunnen schoonmakers gebruiken om andere werkzaamheden te doen.”

Cobots

Een andere technologische ontwikkeling is het inzetten van cobots – meewerkende robots – voor bijvoorbeeld het desinfecteren van hotelkamers, het wegbrengen van vuile vaat of het uitserveren van maaltijden. Cobots kunnen de efficiëntie en kwaliteit van de schoonmaak verbeteren, terwijl ze tegelijk het werk verlichten. Denk bijvoorbeeld aan zware repetitieve handelingen als vloerreiniging. Van Zijtveld: “In de markt worden diverse mogelijkheden aangeboden om schoonmaakcobots in te zetten voor specifieke taken. Denk hierbij aan stofzuigtaken (Ecobot 40 en Phantas van Gausium), schrobzuigtaken (Cobi18 van ICE en de Ecobot 50 en 75 van Gausium) en veegtaken, zowel binnen als buiten (Ecobot 111 van Gausium). 

Van Zijtveld vertelt over de voordelen van een cobot: “Is de cobot eenmaal aan het werk, dan kan het schoonmaakpersoneel meer complexe taken uitvoeren die een grotere invloed hebben op de gastbeleving. Daarnaast reinigt de cobot zelfstandig en op basis van ingestelde programma’s veel sneller en nauwkeuriger dan een menselijke schoonmaker. Een ander voordeel is dat een cobot altijd op dezelfde manier werkt, wat zorgt voor consistente schoonmaakresultaten.” 

In hotels worden cobots volgens Van Zijtveld vooral ingezet voor het schoonmaken van openbare ruimtes, zoals de lobby, het restaurant en de gangen. “Cobots hebben sensoren en navigatietechnologie om veilig en efficiënt vloeren te reinigen. Het soort vloer heeft grote invloed op de keuze voor het type cobot. Een Cobi 18 is een voorbeeld van een compacte wendbare cobot die geschikt is voor het reinigen van harde vloeren. Moet er tapijt worden gezogen? Dan is het verstandiger om voor een ander type cobot te kiezen, zoals de Ecobot 40.”

Gasten reageren vaak verbaasd en vol bewondering op cobots, zegt Van Zijtveld. “Ze kunnen dus ook onderdeel zijn van de hotelbranding. De aanschaf van een cobot kan overigens een flinke investering zijn. Toch kan de inzet van een moderne cobot al rendabel zijn vanaf 1 uur schoonmaakwerk per dag. Zeker omdat gebruikers aangeven dat een cobot verlichting van het werk biedt. Ook gaan de ontwikkelingen erg snel, wat de efficiency en kwaliteit ten goede komt. Facility Trade Group biedt overigens ook extra services, zoals het leasen van een cobot.”

Wat is een cobot?

Een cobot of co-robot (van collaborative robot, meewerkende robot) is een robot die bedoeld is om samen te werken met mensen in een gemeenschappelijke werkomgeving. Een cobot verschilt daarmee van andere robots, die ontworpen zijn om zelfstandig of met beperkte begeleiding te opereren. Een cobot is lichter, makkelijker verplaatsbaar en vaak goedkoper dan een grotere industriële robot. Cobots zijn zelfstandige robots die bijvoorbeeld ook om hulp kunnen vragen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details