NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Hans Kuijten: Een interieur als een warme deken
De entree van Van der Valk Nijmegen-Lent.

Hans Kuijten: Een interieur als een warme deken

In de grote boekenkast op zijn kantoor is ruimte voor al zijn helden en inspiratiebronnen. Designer Hans Kuijten verzamelt boeken van zijn favoriete ontwerpers en films. Zijn grootste voorbeeld? Walt Disney. “Dat wordt vaak niet begrepen, maar Disney was de meester van storytelling. Hij wist als geen ander dat het totaalverhaal moet kloppen.”

Ontwerpen zit Kuijten in het bloed. Als kind zat hij altijd te tekenen. “Ik tekende attracties, pretparken of een kermis. Als klein jongetje bouwde ik deze ook al, van Lego of met karton en papier. Wat ik bedenk, kan ik als maquette bouwen. Na de middelbare school volgde ik de opleiding Ruimtelijk Vormgeven aan het SintLucas. Hier kon ik doen waar ik goed in was. Ik begon toen ook met het werk in de decor- en standbouw.”

Ontwerptalent en materiaalkennis

De carrière van Kuijten begint dus in de entertainmentwereld. “Voordat ik voor mezelf begon heb ik veel in de praktijk gewerkt, al bleef ik ook schetsen en tekenen. Ik heb nu veel profijt van mijn praktijkkennis, omdat ik precies weet hoe het werkt. Een mooi ontwerp is één ding maar je moet het ook nog kunnen maken, binnen een bepaald budget. Materiaalkennis is daarbij onmisbaar, dit ontbreekt vaak bij jonge designers.” 

De huiskamersfeer bij Pure Resort Westendorf.

Op een natuurlijke manier krijgt het ontwerptalent van Kuijten gaandeweg meer ruimte in zijn werk. Ook verschuiven zijn werkzaamheden in de richting van particuliere en hospitality projecten. Steeds vaker is hij hoofdontwerper. Toch komt het moment dat hij voor zichzelf begint vrij abrupt, als het reclamebureau waar hij in dienst is failliet gaat. “Gelukkig had ik een goede start, omdat veel klanten met me mee gingen. Mijn netwerk is nog steeds mijn allergrootste kapitaal.”

Warmte en huiselijkheid

In september is het 20 jaar geleden dat Kuijten zijn eigen onderneming startte. Zijn ontwerpen, die hij vaak nog zelf tekent, zijn zeer herkenbaar. Elk interieur van zijn hand straalt warmte en huiselijkheid uit. “Als je binnenkomt moet je je thuis voelen. Een gemoedelijke, Brabantse sfeer, als een warme deken, dat is waar we voor staan.” Lachend zegt Kuijten dat hij allergisch is voor wit. “Met mijn ontwerpen laat ik zien dat donkere kleuren niet somber hoeven te zijn. Ze geven juist warmte.” Hiervoor kiezen vraagt volgens hem durf. “Onze klanten zijn heel blij als we laten zien hoe de verschillende kleuren en materialen bij elkaar passen. Dit doen we in ons ontwerp, maar ook door de materialen op grote stalen te tonen. Door deze bij elkaar te leggen krijg je echt een idee van het eindresultaat. Dit is bijna altijd een schot in de roos.”

Of Kuijten nu een interieur ontwerpt voor een hotelketen of een boutique hotel, het verhaal van het hotel staat voor hem centraal. “Ik ontwerp niet voor één bepaald soort gast. We richten echter geen budgethotels in, omdat we wel de middelen willen hebben om het verhaal mee te kunnen vertellen. Dit moet van A tot Z kloppen en daarom denken we ook zijdelings mee over andere zaken, zoals het logo, de kleding van de medewerkers, of hoe het er van buiten uitziet.” 

Om tot het beste resultaat te komen is de klik tussen en ontwerper en opdrachtgever volgens de designer essentieel.“ Je gaat vaak samen een ontwikkeltraject in.  

Dat kan wel twee tot drie jaar duren. In die tijd moet je op een fijne manier samen kunnen werken want mijn opdrachtgever is eigenlijk ook mijn collega.” Meestal gaat dit goed, maar natuurlijk niet altijd. “Met een ontwerp kun je de plank wel eens misslaan, maar dat is dan aan te passen door goed te luisteren naar de klant. Soms is er echter gewoon geen match met de opdrachtgever. In het verleden probeerde ik het project dan toch tot een goed einde te brengen. Nu weet ik dat je soms moet inzien wanneer je iets niet moet doen.”

Omgeving verweven in het interieur

Een voorbeeld van een samenwerking die juist erg goed uitpakte, is die met hotel Blendin in Bloemendaal. “Voor dit ontwerp werkten wij samen met een storyteller die een verhaal voor het hotel bedacht. Het werk van een Nederlandse dichter die schreef over de planten, bloemen en dieren uit de omgeving vormde de basis. Tekeningen hiervan zijn verwerkt in het hotelconcept. In dit hotel hebben wij iets lichtere kleuren gebruikt, vanwege de lichtinval van het strand. Het hotel is een prachtig voorbeeld van de manier waarop storytelling is verweven met de vormgeving. Zo zijn de vleugels van een insect terug te zien in bepaalde onderdelen in het hotel en zijn zelfs de knopjes van de kastjes een onderdeel van het totaalconcept.” In Oostenrijk mocht Kuijten de inrichting van diverse resorts verzorgen in opdracht van Mountain Residences. “Hier ben ik supertrots op, deze resorts zijn heel gaaf geworden. Natuurlijk speelt hout hier een belangrijke rol, maar dan wel op een modernere, donkere manier. Hier hebben we heel goede reacties op gekregen.”

De sfeervolle bar van Pure Resort Warth-Arlberg.

Inspiratiebronnen

Hans Kuijten haalt zijn inspiratie echt overal vandaan. Uit films, muziek, eten en steden, maar vooral uit mensen. “Ik bewonder designers zoals Marcel Wolterink en Marcel Wanders. Wanders is supercreatief, al is zijn stijl niet helemaal de mijne. Wat Piet Boon doet, vind ik ook gaaf en ik bewonder het werk van (interieur-)architectenbureau Kabaz. Als het even kan, bezoek ik hotels om te zien wat zij doen. Dat kan ik iedereen aanraden! New York is op dat gebied echt mijn stad. Je vindt hier echt sfeer, gastvrijheid en vormgeving met een rauwer randje in de uitwerking. Las Vegas is een grote inspiratiebron op het gebied van hospitality. The Nomad en The Beekman inspireren mij enorm. Ook Ace Hotels is een gave keten. Zij creëren een huiskamersfeer door de toepassing van veel behang. In Amsterdam vind ik ook
The Hoxton hotel erg mooi.”

Kuijten is ook enthousiast over de verschillende Van der Valk hotels waar hij voor werkte. “Deze hotels, onder meer in Apeldoorn en Dordrecht, zijn erg goed gelukt. In Duiven hebben we onlangs de benedenverdieping helemaal aangepast. De lobby, bar en publieke ruimtes hebben een compleet nieuwe stijl gekregen. Hierbij hebben we goed nagedacht over de combinatie tussen praktische zaken en de look and feel. We kiezen altijd voor maximaal vier tot zes materialen die overal terugkomen, zodat een geheel ontstaat. Dit geeft een gevoel van herkenbaarheid en rust.” Opvallend is de marmeren balie die de lobby siert. “Een eyecatcher als dit maakt echt een statement.”

Het gebruik van de juiste materialen zorgt volgens hem voor een gevoel van warmte en luxe, zonder dat dit de hoofdprijs hoeft te kosten. “Marmer is een kostbaar materiaal, maar ook andere materialen kunnen heel bepalend zijn. Zo werken wij veel met wandbekleding. Er zijn heel veel gave, luxueuze behangpatronen die niet heel duur zijn. Daar kan ik veel van mijn creativiteit in kwijt. In combinatie met meubels ontstaat dan al een echte hotelsfeer. Goede verlichting is ook zeer belangrijk. Gebruik je wit licht of warmere tinten? Op welke plek pas je de armaturen toe? Op dit moment ontwikkelen we een eigen lichtcollectie in samenwerking met fabrikant Maretti. Deze serie moet eind dit jaar beschikbaar zijn. Het uitgangspunt is één modulair ontwerp dat staand of als hanglamp, maar ook als spotje gebruikt kan worden. De armaturen kunnen los worden  ingezet of gebundeld om een kroonluchter te creëren.” Ook de meubelcollectie van Hans Kuijten wordt uitgebreid met een bed en een barkruk.  

Tips van Hans Kuijten

• Gebruik behang voor een luxe sfeer die niet veel hoeft te kosten.
• Beperk de hoeveelheid kleuren en materialen tot maximaal zes.
• Maakt een statement met een beperkt aantal eyecatchers.
• Grote elementen geven een ruimte in één keer karakter.
• Leer is een mooi product voor meubels, maar ook voor wanden, kasten of zelfs het plafond.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details