NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
‘Ieder hotel heeft zijn eigen unieke verhaal’
Hotel Zuid in Genk.

‘Ieder hotel heeft zijn eigen unieke verhaal’

Hotelinterieur gaat hand in hand met de eigen identiteit

Sutherland Design ontwerpt hotelinrichtingen met een eigen verhaal. Een authentieke uitstraling om gasten zich verbonden te laten voelen met het hotel. Het bedrijf werkt nauw samen met de hotels om wensen en design op elkaar af te stemmen. Eigenaar Pascal Sutherland en designer Ruben Buter vertellen over hoe zij hotelinrichtingen aanpakken en waar ze allemaal rekening mee houden tijdens het ontwerp.

De lobby en bar in het hotel Mercure Antwerp City South.

Als Sutherland Design een nieuwe opdracht krijgt, gaan Sutherland en Buter of één van de andere twee designers naar het hotel. “Het interieur van hotels gaat hand in hand met een eigen identiteit’’. Ieder hotel heeft immers een eigen verhaal. Of dat nou te maken heeft met de achtergrond van de hoteleigenaar of de historie van het pand: overal is een verhaal te vinden. “En daar gaan wij dan graag mee aan de slag.” 

De beleving staat centraal

“Het begint allemaal bij de binnenkomst in de lobby en het eindigt op de hotelkamer. Van begin tot eind vertel je een verhaal. Overal in het hotel komt men details tegen die met elkaar in verbinding staan en samen voor originele herkenningspunten zorgen. De hotelkamer vormt natuurlijk het moment
suprême dat de beleving van jouw gasten compleet maakt”, zegt Buter. Sutherland vult aan: “Met verschillende materialen en een unieke vormgeving proberen we de gasten mee te nemen in het verhaal. We laten ons wel inspireren maar zoeken ook naar een sterke basis, die de tijdelijkheid van trends overstijgt. Zo creëren we duurzame hotelinrichtingen die over tien jaar ook nog relevant zijn.” 

Wanneer Buter gaat brainstormen, zoekt hij een leidraad, zoals de geschiedenis van het pand. Ter illustratie beschrijven de mannen een hotel in Luik dat nu wordt gerenoveerd. In het hotel huisde vroeger een linnenfabriek en daarvoor een kloosterorde. Deze twee kerngegevens brengt Buter samen in het interieurontwerp, om zo het unieke verhaal van dit hotel te vertellen. 

Het samenvoegen van materialen, structuren en vormen zorgt voor een samenhangend geheel, dat eenzelfde rust en sereniteit ademt als het vroegere klooster. De historie van de linnenfabriek wordt weergegeven in structuren en linnen stoffen. Zo vertaalt de receptie het altaar en is de leestafel een eigentijdse kloostertafel. De indeling van alle functies heeft zelfs de vormgeving van een kruiskerk.

Restaurant George’s in Sittard.

De centrale entree wordt geflankeerd door vergaderzalen die door de toegevoegde bogen, net zoals die van een oude kloostergang. “Het kunnen objecten zijn die nieuwsgierigheid opwekken en die de gast ertoe leiden intrigerende verhalen te ontdekken.”

Het ontwerpen van hotelinterieurs is alles-behalve saai. “Er mag best wel iets geks in het interieur terugkomen, want hotels zijn tegenwoordig juist op zoek naar iets unieks, iets spannends. Uiteraard ontwerpen we alles in samenspraak met de hotels. Onze ontwerpen zijn een combinatie van design, jaren ervaring en praktische oplossingen”, zegt Sutherland. 

Director van zijn eigen film

Een andere grote inspiratiebron voor Buter komt uit films en boeken. “Ik zie mezelf vaak als een componist van het licht of een director van een ruimte. Als ik de ruimte bezoek, bedenk ik me altijd hoe de bezoeker deze ruimte gaat beleven. Hoe kan ik deze ruimte zo vormgeven dat deze haast op een still uit een film lijkt? Als de camera op die hoek staat gericht, waar moet dan de belichting vallen, zodat dit specifieke onderdeel goed tot zijn recht komt? Zo doe ik dat met iedere ruimte om het ontwerp tot een passend geheel te laten komen. Vaak creëer ik een storyline die wordt gelezen vanuit het perspectief van de gast. Zo probeer ik de opdrachtgever te enthousiasmeren en kan het ontwerpen gaan beginnen.”

Kamer van het Merici Hotel in Sittard.

Tijdens het ontwerpen moeten ze met een aantal belangrijke aspecten rekening houden. “Je wilt natuurlijk dat de gasten een zo comfortabel mogelijke beleving ervaren en dat zit ‘m al in de kleine, maar wel praktische dingen. Zoals: waar plaats je de stopcontacten? En is er een logische route in de lobby? Wanneer het hotel een logische layout heeft, bespaar je op jaarbasis heel wat uren op de housekeeping. “Zo kijken we ook naar de layout van de kamer en hangen dan bijvoorbeeld de nachtkastjes aan het bed, zodat de houskeeping makkelijker kan schoonmaken”, zegt Sutherland. 

Buter vult aan: “Als het dan aankomt op het design, dan kun je ook nog spelen met verschillende kleuren van bijvoorbeeld de verlichting.Zo kan een groene kleur in een vergaderzaal heel productief en geruststellend zijn en oranje is juist weer heel fijn om na een presentatie samen te brainstormen.”

Gasten binden aan je hotel

Steeds meer en vaker ziet Sutherland Design dat hotels zich willen onderscheiden ten opzichte van andere hotels. Ze willen hun eigen kernwaarden naar buiten brengen en hun verhaal vertellen. “Daar kun je op inspelen door het interieur heel eigen en persoonlijk te maken. Het verhaal komt terug in een stoeltje, de kleur van de verf of het materiaal dat is gebruikt voor de balie in de lobby. In het ontwerp houden we natuurlijk wel rekening met inclusiviteit en de verschillende typen gasten. Niet iedereen wil bijvoorbeeld een afbeelding van een non boven hun bed.” 

Een kamer in het Witte Berken Natuurhotel Epe.

“Kernwaarden kunnen uitgedrukt worden in bijvoorbeeld een toegankelijke sfeer, warm welkom, familiair, optimistisch, comfort en betrouwbaar. Ik vertaal deze kernwaarden naar een interieurdesign waarbij alle vijf de zintuigen worden geprikkeld. Zonder dat ik het verhaal hoef te vertellen, wordt de beleving van de gasten daardoor compleet”, sluit Buter af.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details