NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Ontsnap aan alledaagse hectiek – Onze geslaagde missie
Rob en Magchelina van der Valk bouwen aan hun hotel én aan een verhaal.

Ontsnap aan alledaagse hectiek – Onze geslaagde missie

De tijden van zomaar alles doen zijn voorbij

Nog even en dan gaat hotel Van der Valk Delft de exploitatiefase in. De opening vindt plaats in februari, maar reserveren is nu al mogelijk. Na een ontwikkeltraject van vijf jaar en bijna twee jaar bouwen is dit een groot moment voor Rob van der Valk. “Dit hotel is ons levenswerk. We willen bovendien iets achterlaten waar we trots op zijn.”

Rob en Magchelina van der Valk zijn de vierde generatie uit de familie. Het directiepaar was eerder verantwoordelijk voor het hotel Plaswijck Rotterdam en en hotel Assen. Rob vertelt over de weg die het koppel heeft afgelegd en de uitdagingen van het bouwproces. 

Bepaalde techniek is uitpandig geplaatst.

“Bij het opstarten van een nieuw hotel, merk je wat je voor lief neemt in een bestaand hotel. Gelukkig staan we niet alleen. Naast de kennis die wij opgedaan hebben, profiteren we van de kennis van onze partners. Daarnaast zijn er onze collega Valk- hotels. De bereidheid om te helpen is heel groot.” 

Rob zette zijn eerste stappen in de hotelwereld bij zijn ouders in Plaswijck Rotterdam. “Van hen heb ik geleerd wat gastvrijheid is. Zij lieten mij zien dat je het altijd doet voor je gasten. Mijn broer in Ridderkerk inspireerde me over hoe je goed kunt organiseren.”

Toen Rob net 24 was kreeg hij de kans om het Van der Valk Hotel Assen te exploiteren. “Dat was een grote uitdaging. In het hotel werkten immers mensen die langer in het hotelwezen werkten dan ik oud was! De stap die ik toen nam, om dat te gaan doen, bleek uiteindelijk essentieel voor onze ontwikkeling hier.”

Ruim zeven jaar geleden begon het ontwikkeltraject van Van der Valk Hotel Delft. “Veel mensen realiseren zich niet hoe lang een dergelijk proces duurt. De tijd van nu brengt sowieso veel onzekerheid met zich mee. Natuurlijk zijn er veel vergunningstrajecten en je hebt te maken met contract- en prijsvorming. De bouw vraagt veel aandacht en focus. In de ontwikkelfase komen echter ook veel aspecten als onzekerheid en ongeduld aan de orde.”

Een ‘need’ of een ‘want’

Door de stijgende prijzen moesten volgens Rob keuzes gemaakt worden, die niet altijd makkelijk waren. “De tijd van zomaar alles doen is voorbij. We zijn kritisch geweest en daarom keerden we terug naar de basis. Als de prijs per vierkante meter stijgt, moet je gaan kijken of iets een ‘need’ of een ‘want’ is. Zo neemt het plaatsen van bepaalde technische apparatuur aan de gevel soms flink wat ruimte in. Daar moet je dus keuzes in maken. Ook kozen we voor veel prefab werk. Hiermee win je tijd én er zijn minder mensen op de bouwplaats nodig.”

Het hotel krijgt 142 kamers.

Het hotel heeft geen zwembad gekregen. “Volgens ons was dit meer een ‘want’ dan een ‘need’. Het verdienmodel van een zwembad is voor mij niet duidelijk. Dus, dat werd een ‘Nee’. Bovendien verwachten wij op deze locatie voornamelijk de zakelijke doelgroep. Die mensen duiken echt niet allemaal het zwembad in.”

Voor andere te maken keuzes heeft Rob geput uit zijn eigen ervaring. “Zo heb ik voor het ontwerp gekeken naar andere Valkhotels. De spoelkeuken lijkt op die in Ridderkerk, de gewone keuken op die in Breukelen. 

Hierbij zijn we kritisch geweest op het formaat van keuken: hoe groot moet zo’n ruimte nou écht zijn? Dat is spannend, omdat eigenlijk pas bij de exploitatie blijkt of we de juiste keuzes gemaakt hebben. Bijvoorbeeld of er voldoende opbergruimte is. De maten van deze binnenruimtes kunnen immers dán niet meer aangepast worden.”

“Overigens… in het bestemmingsplan is nog 2.000 m² beschikbaar om uit te breiden. Afhankelijk van wat de dan geldende behoefte is in de markt, kunnen we die ruimte invullen.”

Zelfverzekerd knopen doorhakken

Tijdens de bouw heeft Rob steeds meer leren varen op zijn eigen kompas. “Uiteraard waardeer ik de adviezen die ik van iedereen ontvang, maar uiteindelijk doe je vooral wat je eigen kompas je zegt. Dat is voor mij persoonlijk de grootste les geweest.” 

Dit was volgens hem niet altijd makkelijk. “In het bouwproces moet je rust en vertrouwen uitstralen om onrust te voorkomen. Twijfelen hoort erbij, maar kies dan wel je moment om die twijfel te uiten bij de personen die je vertrouwt, zodat je tijdens het bouwoverleg zelfverzekerd knopen kunt doorhakken.” 

Er is gekozen voor een tijdloze, rustige inrichting.

Eigenwijs was Rob als het ging om de ronde gevel. “In Assen leerde ik dat alles wat rond is, onhandig is omdat het meerkosten oplevert. Toch wilde ik juist dat dit hotel afgeronde hoeken had. Dat verzacht de uitstraling van het pand. Ik heb hier echt voor moeten knokken. Een radius maken is vaak handwerk, dus we hebben gekeken hoe dit kostenbewust kon. Het is een mooie kleur staalplaatprofiel geworden, die echt in het oog springt en meekleurt met het daglicht.” 

Een ander bijzonder element is de luifel voor de draaideur. “In de constructie waar hij op rust, staan heel groot de letters ‘VDV’. Dat is er gaandeweg het project ingeslopen. Ondanks de grootte is het tegelijkertijd subtiel. Ik zie het als een leuke gimmick die uniek is voor dit hotel.”

Eén van de nieuwe badkamers

Wat kan de gast verwachten van het Van der Valk Hotel Delft? “Ons wens en doel is dat de gast een product ervaart dat Valk-waardig is. Onze missie is pas geslaagd als we een oase in deze drukke randstadhoek kunnen zijn, waar de gasten rust ervaren en ook echt het gevoel hebben dat ze bij ons kunnen ontsnappen aan de hectiek van alledag.” 

Het interieur is door Magchelina van der Valk hier op aangepast. “We hebben gekozen voor een tijdloze, rustige inrichting die zich ook leent voor verandering in de toekomst.”

Het hotel bestaat uit 142 kamers, waaronder luxe suites, een moderne fitness en faciliteiten voor congressen en evenementen. Er is een daktuin op de tweede etage en het à la carte restaurant (waar streekproducten op de menukaart staan) ligt aan het water. “De nieuwbouw is ontwikkeld volgens de Gouden GreenKey certificering en er wordt voldaan aan de Europese Energie-Efficiënte Richtlijn (EED). Het gehele gebouw is volledig elektrisch en gasloos uitgevoerd”, besluit Rob.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details