De voorgenomen btw-verhoging op logies blijft als een donkere wolk boven onze branche hangen. Terwijl sport, cultuur en media onder druk van de Tweede Kamer de dans lijken te ontspringen en ondanks kritische geluiden uit de sector, de samenleving én de politiek, houdt het kabinet vast aan de plannen. In de komende weken blijft Koninklijke Horeca Nederland Eerste Kamerleden voorzien van argumenten om hen te overtuigen dat het kabinet ook voor de btw-verhoging op logies naar alternatieve oplossingen moet zoeken. Op z’n minst moet er een impactassessment gedaan gaan worden.
Voor hoteliers blijft de onzekerheid rondom de maatregel reden tot zorg, helemaal nu er voor onze branche in de Tweede Kamer geen afstel is bedongen. In de vorige editie van Hotelvak voorspelden we al dat het een lobby van de lange adem zou worden. En dat blijkt dus te kloppen.
Voor hoteliers betekent de btw-verhoging een kostenstijging die zij moeten doorberekenen, wat Nederland minder aantrekkelijk maakt voor binnenlandse en buitenlandse toeristen. Dat raakt niet alleen de hotels zelf, maar ook aanverwante sectoren zoals restaurants, winkels en culturele instellingen. En dat terwijl het plan niet het gewenste effect gaat hebben. Het kabinet ziet de btw-verhoging als een manier om de overheidsfinanciën te versterken, maar uit onderzoek van ABN Amro sectoreconoom Stef Driessen (zie de vorige pagina’s) blijkt dat de maatregel waarschijnlijk meer schade aanricht dan dat die oplevert. Dit is een van de punten die we blijven benadrukken in gesprekken met leden van de Eerste Kamer.
Vanuit de Eerste Kamer is er kritiek geleverd op de manier waarop de btw-verhoging in het Belastingplan is opgenomen. Verschillende Eerste Kamerleden vinden dat een voorstel met zoveel impact apart behandeld zou moeten worden, in plaats van als onderdeel van een heel pakket. Ze vragen zich af of de economische gevolgen van de btw-verhoging voldoende zijn onderzocht. Ook twijfelen ze of het verstandig is om de maatregel nu in te voeren, terwijl veel bedrijven nog aan het herstellen zijn. Niet alleen de Eerste Kamer levert deze kritiek, ook de Raad van State is deze mening toegedaan.
Ondanks het feit dat de Tweede Kamer op 14 november een motie aannam die het kabinet oproept om alternatieven te zoeken voor de btw-verhoging op sport, cultuur en media, geldt dat vooralsnog niet voor de btw-verhoging op logies. KHN is enorm teleurgesteld dat het kabinet en de Tweede Kamer de btw-verhoging op hotelovernachtingen van 9% naar 21% willen doorzetten.We richten onze aandacht de komende tijd dus op de Eerste Kamer.
De afgelopen maanden hebben we als KHN samen met de cultuur-, sport-, evenementen-, media- en boekenbranche actiegevoerd tegen de btw-plannen van het kabinet. Sinds Prinsjesdag heeft de oppositie in zowel de Tweede als Eerste Kamer stevig bezwaar gemaakt tegen deze plannen. Voor sport, cultuur en media heeft die gezamenlijke lobby dus zijn vruchten afgeworpen. Voor onze branche echter nog niet. Dat is extra zuur omdat een btw-verhoging op logies niet alleen de hotelbranche raakt, maar ook andere sectoren. Hogere prijzen in hotels kunnen ertoe leiden dat gezinnen minder vaak een weekend weg gaan en dus ook minder gebruik zullen maken van andere voorzieningen. Er zullen zelfs honderdduizenden gezinnen en jongeren helemaal niet meer op vakantie kunnen. En dat terwijl eropuit gaan zo belangrijk is. Deze boodschap blijven we onder de aandacht brengen via publieke campagnes en gesprekken met beleidsmakers, om te zorgen dat zowel de politiek als het publiek begrijpt wat er echt op het spel staat.
Hoewel de definitieve besluitvorming nog moet plaatsvinden, blijft de btw-verhoging de komende tijd een belangrijk thema. Naar alle waarschijnlijkheid vinden de stemmingen in de Eerste Kamer plaats op 17 december. KHN volgt deze ontwikkelingen op de voet en blijft zich inzetten om ervoor te zorgen dat de belangen van de hotelsector niet uit het oog worden verloren.
Wat we sowieso gaan doen is de Eerste Kamerleden blijven voorzien van de argumenten om hen te overtuigen dat het kabinet ook voor de btw-verhoging op logies naar alternatieve oplossingen moet zoeken. Op z’n minst moet er een impactassessment gedaan worden. Dan zal blijken hoe hard de sector geraakt wordt en hoe weinig de maatregel gaat opleveren. We hebben contacten en afspraken met senatoren uit de Eerste Kamer. Maar we blijven ook in actie komen.
We geven niet eerder op dan dat de Koning zijn handtekening heeft gezet onder het wetsvoorstel!
Neem dan rechtstreeks contact op met Koninklijke Horeca Nederland.
Contact opnemen