Al een aantal keer is het tegengehouden, maar het blijft terugkomen: het plan om de btw op hotelovernachtingen te verhogen. Ook het nieuwe kabinet is voornemens om het lage btw-tarief op logies af te schaffen. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) blijft zich onvermoeibaar inzetten om dit plan van tafel te krijgen.
De verhoging van de btw op logies heeft niet alleen gevolgen voor hoteliers, vertelt KHN-voorzitter Marijke Vuik. “De prijzen voor overnachten zullen door deze btw-verhoging gaan stijgen. Iedereen gaat wel eens een weekendje weg in eigen land. En die mensen raak je allemaal met deze voorgenomen btw-verhoging,” vreest Vuik. “Daarnaast hanteren de landen om ons heen btw-tarieven van 6 of 7%. Als wij in Nederland zoveel duurder worden, dan is de kans groot dat toeristen uitwijken naar bijvoorbeeld België of Duitsland. Dat is een grote klap voor het toerisme in ons land. En dat raakt ook andere sectoren, zoals restaurants en cafés, vervoer, luchtvaart, cultuur, musea, retail en meer.”
De geplande btw-verhoging is niet de enige uitdaging van hoteliers, vertelt Erwin van der Graaf, Vice President of Operations managed hotels Western Europe bij Accor. “Veel hotels zijn nog altijd bezig om hun coronaschulden bij banken, de Belastingdienst en verhuurders af te lossen. Ze hebben te maken met toenemende kosten van onder andere personeel, inkoop en energie en sterk gestegen toeristenbelasting in bepaalde plaatsen. Ook zien we, met name in Amsterdam, een groeiend verzet tegen toerisme,” weet van der Graaf. “Dit maakt dat er geen plaats is voor maatregelen die de rentabiliteit van hotels nog verder onder druk zetten. Het is belangrijk dat de politiek zich realiseert dat het risico groot is dat er door deze plannen hotels om gaan vallen.”
Zaak dus om de plannen van tafel te krijgen. Eind vorig jaar lukte dit nog, dankzij een succesvolle lobby van de branchevereniging. KHN-afdeling belangenbehartiging wist, samen met Vuik, nét op tijd genoeg Kamerleden te overtuigen om tegen het amendement van Pieter Omtzigt te stemmen. De voorman van NSC wilde het verlaagde btw-tarief op logies afschaffen, wat een kamerprijsverhoging van 11% zou betekenen. “In dit soort gevallen is het heel fijn dat we over een relevant netwerk beschikken dat ons snel verder brengt,” blikt beleidsadviseur Willem Heijboer terug.
Hij realiseerde zich ook direct dat het daarmee nog niet voorbij was. “Het plan stond ook in het verkiezingsprogramma van NSC, dus we wisten dat het hoogstwaarschijnlijk weer op tafel zou komen.” En dat bleek te kloppen. Het plan is ook te vinden in het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet. Alleen gaat het in dit geval niet enkel om een verhoging van de btw op logies, maar ook op cultuur, boeken en sport. Een coalitie tussen de horeca en de cultuur, sport, boeken- en mediasector was snel gevormd. Met de campagne “Geen hogere btw. Je belast er heel Nederland mee” brengt het gelegenheidsverbond het probleem onder de aandacht in heel Nederland.
Naast de zichtbare inspanningen wordt er ook achter de schermen keihard gelobbyd om het plan tegen te houden. Verschillende Kamerleden van alle partijen zijn al benaderd, en er worden gesprekken gevoerd met politici. Ook komt er een bijeenkomst waarbij ondernemers hun zorgen kunnen delen met politici. Alles om de beleidsmakers die er nog iets aan kunnen doen, ervan te overtuigen dat de voorgenomen btw-verhogingen een slecht idee zijn.
Het is een lobby van de lange adem en we zijn er nog niet. De komende tijd zal er aandacht gevraagd blijven worden voor de nadelige gevolgen van het plan, zowel richting de politiek als het publiek. Het wordt niet makkelijk, want met de beoogde maatregel, dat onderdeel is van het Belastingplan en in 2026 moet ingaan, denkt het nieuwe kabinet 1,2 miljard binnen te halen. Het plan moet overigens nog door de Eerste en Tweede Kamer worden goedgekeurd. KHN geeft in ieder geval niet op. “We gaan door totdat de maatregel is teruggetrokken, of de Koning zijn handtekening onder de wet heeft gezet.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Koninklijke Horeca Nederland.
Contact opnemen