NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Een ‘Guilt Free Vacation’ op het beste strand van de Caraïben

Een ‘Guilt Free Vacation’ op het beste strand van de Caraïben

Bijna emissievrij hotel loopt ver voorop

Eagle Beach is door TripAdvisor uitgeroepen tot het beste strand in het Caribisch gebied en het op een na beste strand ter wereld. Het breedste zandstrand van Aruba staat bekend om zijn poederzachte, parelwitte zand. Het Bucuti & Tara Beach Resort ligt sinds 1987 op een van de mooiste plekken van het eiland. Crescenzia Biemans, kleindochter van hotelier en eco-pionier Ewald Biemans, heeft het resort ontwikkeld tot het meest duurzame resort van het Caribisch gebied. “Sommige gasten komen speciaal om te helpen het strand schoon te houden.”

Chief Corporate Officer Crescenzia Biemans.

Het Bucuti & Tara Beach Resort beschikt inmiddels over 45 suites en 59 kamers, gecertificeerd CO2-neutraal en in een romantische setting. “Wij richten ons vooral op koppels en niet op groepen. Het is bewust een 18+ hotel”, zegt de getogen Arubaanse. Oprichter en grootvader Ewald groeide op in Oostenrijk op een boerderij. “Daar ontwikkelde hij een liefde voor de natuur die hij toepaste bij de ontwikkeling van het resort, op een van de meest ongerepte plekken van Aruba. Vanaf het begin heeft duurzaamheid centraal gestaan. Na de sluiting van de olieraffinaderij was het eiland afhankelijk van toeristische ontwikkeling, maar dit is hier heel anders dan op Palm Beach, waar tot aan het strand werd gebouwd. Het resort is in de jaren tachtig in harmonie met de omgeving gebouwd en in de jaren negentig is het gebruik van plastic afgeschaft. Wij zijn gestart met Green Globe-certificering voor duurzaam toerisme en sinds 2018 CO2-neutraal – als eerste in het Caribisch gebied.”

Gasten betrekken

De renovatie en uitbreiding met nieuwbouw behaalde de LEED Gold-certificering, de op een na hoogste categorie van een Amerikaans certificaat voor duurzaam bouwen. “We hebben het grootste aantal zonnepanelen op het eiland, batterijopslag voor de zonloze uren en een volledig gasloze Bucuti-vleugel. In een tropisch klimaat is koeling uiteraard belangrijker dan verwarming; daarom hanteren wij een standaard airconditioning temperatuur van 24 graden. Ook betrekken wij gasten en personeel bij de duurzaamheidsvisie. Gasten kunnen op vrijwillige basis helpen met het opruimen van het strand, de apparatuur in de gym wekt energie op en dit is zichtbaar voor de gebruikers; wij informeren gasten over lokale goede doelen en gebruiken, en verstrekken groene leningen aan het personeel waarmee bijvoorbeeld zonnepanelen kunnen worden aangeschaft.”

Natuurlijk trekt zo’n hotel wel een bepaald publiek, maar de duurzaamheidsvisie wordt niet opgelegd. “We zijn ook gewoon een romantisch hotel vanwege de mooie ligging en in de winter ontvangen we veel ouderen die de kou elders ontvluchten. ‘Peace, quiet and serenity’ wordt door onze gasten zeer gewaardeerd. Iedereen is hier welkom voor een ‘guilt-free vacation’.”

Ervaringen delen

De meetbare prestaties zijn enorm: Green Globe Platinum, en de hoogste duurzaamheidsscore ooit gemeten in de meest recente audit. Duurzaamheid heeft niettemin de voortdurende aandacht van het management. Het vijfsterrenresort heeft zelfs een duurzaamheidsmanager die de stappen intern begeleidt. Binnenkort wordt de laatste stap gezet richting Net Zero: een emissievrij hotel. “Dan zijn we helemaal vrij van fossiele bronnen. Het grootste deel van ons materieel is al elektrisch of zal binnenkort op biodiesel rijden. We denken over alle details na, tot aan de plumeau van de schoonmaker. Er is nog een weg te gaan: nog niet alle leveranciers op het eiland kunnen een bijdrage leveren aan een emissievrij product, maar daar wordt ook aan gewerkt.” 

“We zouden gemakkelijk kunnen uitbreiden naar honderd kamers, maar dat doen we bewust niet.” De staf van Bucuti & Tara Beach Resort is simpelweg overtuigd van de visie en wil deze graag delen. “Wij delen onze presentaties en ervaringen met alle andere hotels op het eiland. Bijna elk hotel heeft tegenwoordig één of andere vorm van duurzaamheidscertificering, en velen komen hier om te kijken. Ze zijn altijd welkom, want we willen dit prachtige eiland behouden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details