NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Green Key: de groene sleutel tot verduurzaming
Green Key is het grootste duurzaamheidskeurmerk van Nederland.

Green Key: de groene sleutel tot verduurzaming

Ga je voor brons, zilver of goud?

Verduurzaming is uiteraard een zeer actueel thema in de gastvrijheidsbranche. Green Key speelt hier een belangrijke rol in als het grootste duurzaamheidskeurmerk van Nederland voor de toeristische en recreatieve branche, met ruim 700 aangesloten recreatie- en vrijetijdsbedrijven. Erik van Dijk, directeur van de stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) en national operator van Green Key, vertelt over hun aanpak om de hotelsector te verduurzamen: “Samen op weg naar een duurzamere wereld.”

Als organisaties voldoen aan een aantal duurzaamheidsnormen krijgen ze een bronzen, zilveren of gouden Green Key.

Het internationale Green Key keurmerk wordt in Nederland uitgevoerd door de stichting KMVK, met als missie: de gehele gastvrijheidsbranche verduurzamen, inclusief de hotelsector. Green Key biedt daarom niet alleen een keuring, maar ook een platform voor ondernemers die samen duurzame uitdagingen aangaan en van elkaar leren. “Als organisaties voldoen aan een aantal duurzaamheidsnormen, krijgen ze een Green Key toegekend,” vertelt Van Dijk. “Die normen zijn opgedeeld in dertien hoofdstukken: organisaties worden dus volledig onder de loep genomen en elk onderdeel komt aan bod. Van de al dan niet seizoensgebonden keuken tot hospitality, en van de interne communicatie tot de technische dienst. ” 

Keuring

De organisatie heeft zeven keurmeesters die de inspecties uitvoeren. Elke keurmeester heeft een eigen specialisme, waardoor er altijd iemand is die goed past bij de organisatie. Voorafgaand aan de keuring kunnen ondernemingen een zelfkeuring doen. Daaruit blijkt hoe duurzaam het bedrijf al is en welke verdere stappen gezet kunnen worden voor een Green Key. Met de resultaten van de zelfkeuring hebben keurmeesters meteen enige achtergrondinformatie beschikbaar voor de echte keuring. De keurmeester loopt dan de resultaten met de ondernemer door en verschillende punten worden besproken. 

Erik van Dijk, directeur stichting KMVK en national operator van Green Key:“Ons mooiste compliment was dat een onderneming Green Key zag als jaarlijkse apk op het gebied van duurzaamheid.”

De keuringsnormen zijn altijd up-to-date, uitdagend en passend bij de markt en actuele uitdagingen. “Om een Green Key te krijgen moet een bedrijf voldoen aan een set met verplichte normen. Denk aan het besparen van gas, water en elektra of het verminderen van afval. Daarnaast zijn er optionele normen. Die gaan bijvoorbeeld over duurzame energie of het zelf zuiveren van afvalwater,” gaat Van Dijk verder. Bedrijven worden beloond met een bronzen, zilveren of gouden Green Key, al naar gelang het aantal normen waaraan is voldaan. Verbeteren organisaties zich na een aantal jaren? Dan kunnen ze een hogere classificatie behalen. Een mooie uitdaging dus. “Het is een continu proces om de bedrijfsvoering samen met de ondernemer te verduurzamen. Daarnaast loont het om een gouden Key na te streven: het kan een mooi uitgangspunt zijn voor hotels in onderhandelingen met bijvoorbeeld touroperators.”

Green Key in de hotelbranche

Inmiddels hebben ruim 700 organisaties een Green Key en het aantal is nog steeds groeiende. “De hotelsector loopt daarbij voorop want een Green Key geldt ook als indicator voor de gastvrijheid. Dat willen hotels natuurlijk graag uitdragen,” aldus Van Dijk. Het is niet alleen een uitdaging om te verduurzamen maar ook een mooie kans voor ontwikkeling. Op ieder gebied waar organisaties op verduurzamen gaan ze immers een stukje vooruit. “Zo helpt Green Key de hotelsector dus ook verder groeien.”

Op ieder gebied waar organisaties op verduurzamen, gaan ze een stukje vooruit.

Zowel kleine hotels als grote ketens kunnen zich aansluiten bij het keurmerk. “Zagen we vroeger dat een Green Key vooral werd gezien als versterking van een merk, tegenwoordig is het ook belangrijk ter bescherming van het merk. Een ondernemer kan wel roepen dat zij of hij duurzaam bezig is, maar het is veel krachtiger als je dit kan aantonen met een Green Key. Dat geldt voor de grote ketens en evenzeer voor zelfstandige hotels waar de eigenaar de gastheer is,” vertelt Van Dijk. “Het mooiste compliment dat we hebben gekregen was dat een onderneming Green Key zag als jaarlijkse apk op het gebied van duurzaamheid.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details