NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Veilig een lagere watertemperatuur door UV licht
The Florian past de sfeer van hippe Amsterdamse hotels toe op de Schiphol markt.

Veilig een lagere watertemperatuur door UV licht

Watermanagement dat past in duurzaamheidsverhaal

Het hotel The Florian is het enige independent hotel rondom Schiphol en dit is niet het enige waarin het hotel zich onderscheidt. Eigenaar Tony Chu heeft een duidelijke visie voor het hotel, waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Holland Water draagt hieraan bij met het UV-systeem (HW Uvidis) dat al het binnenkomende water met UV-C licht desinfecteert. Hierdoor kan op termijn de watertemperatuur omlaag.

Tony Chu, eigenaar van The Florian (foto links) en Mark de Vaal Salesmanager Hospitality bij Holland Water (foto rechts).

Toen Chu het voormalige kantoorpand waarin The Florian huist in 2018 kocht, wist hij niet dat het hotel uiteindelijk midden in een pandemie zou openen. Toch liet Chu zich niet uit het veld slaan. “We hebben gigantisch veel tegenslagen gehad, maar ik geloof echt in dit hotel en het is nu het moment om verloren tijd goed te maken. Het idee achter The Florian is om de sfeer van hippe Amsterdamse hotels toe te passen in een totaal andere markt, de Schiphol markt. De jongere generatie vindt duurzaamheid, net als wij, erg belangrijk. Hier hebben wij al bij de bouw rekening mee gehouden, door het gebruik van duurzame materialen, echter houdt het daar niet op, duurzaamheid blijft ook op operationeel vlak een hele grote rol spelen.”

Fotograaf: MichielTon.com

Lokaal stroomnetwerk

The Florian beschikt over 150 designkamers, maar herbergt daarnaast ook huiskamer-stijl vergaderruimtes, een restaurant, bar en meerdere sportruimtes. De energie die het hotel verbruikt, wordt zoveel mogelijk op een groene manier opgewekt. “Eén van de eerste uitdagingen kwamen we al tegen bij de bouw, het totale energieverbruik was zoals verwacht, maar de vermogenspieken gingen over het gecontracteerd vermogen heen. Vanwege netcongestie kon de netbeheerder geen verzwaarde aansluiting leveren. Om de tekorten tijdens de piekmomenten op te vangen zijn wij een samenwerking aangegaan met energiemanagementbedrijf Eaton (waarover we al schreven in het decembernummer, red). Dit bedrijf heeft een lokaal stroomnetwerk gerealiseerd, zodat we onze zonnepanelen optimaal benutten en ook energie op kunnen slaan die wij inzetten wanneer wij vermogen tekort komen.” Alle inspanningen om een duurzaam hotel te realiseren werden 2023 beloond met een Green Key Goud.

Een inkijkje in het binnenplein van hotel The Florian.

Spoelen

Bij de bouw van het nieuwe hotel werd een nieuwe waterinstallatie aangelegd voor alle 150 kamers, het restaurant en de bar. “Uiteraard moeten wij legionella voorkomen en dat was nog niet eenvoudig tijdens de pandemie. Door de lage bezettingen in het hotel waren wij toen enorm veel tijd kwijt met het spoelen van alle tappunten in de lege hotelkamers. Tijdens een evenement kwam ik in contact met Holland Water, dat hier zijn watermanagement oplossingen presenteerde. Dit was een oplossing voor ons probleem en paste mooi in het duurzaamheidsverhaal, omdat de temperatuur van de boiler na aanvraag bij de gemeente omlaag kan en de spoelfrequentie voor ongebruikte tappunten kan worden verlaagd.”

HW Uvidis als poortwachter 

Eind 2022 vonden de eerste gesprekken met Holland Water plaats, en werd de waterinstallatie geïnventariseerd. In juli 2023 werd het UV-systeem (HW Uvidis) geplaatst, dit desinfecteert het binnenkomende water met UV-C licht. Als het hotel een jaar lang vrij van legionella blijft dan mag het overschakelen naar een lagere spoelfrequentie en kan de temperatuur van de boilers omlaag, dit betekent een besparing in energie, een besparing in waterverbruik en minder arbeidsuren voor het spoelen. “De installatie ging naar wens, maar daarna kregen we met een aantal problemen te maken, zo werden wij op een nieuw water-trace gezet door het waterleidingbedrijf en veroorzaakten werkzaamheden in de straat een stroomstoring, waardoor het poortwachterssysteem haar werk niet meer kon doen. Op een gegeven moment werd er helaas toch een legionella-overschrijding geconstateerd, Holland Water kon hier gelukkig snel op acteren door de leidingen te reinigen. Het duurt dus iets langer voordat we de duurzaamheidsstap kunnen maken, maar uiteindelijk gaat dit echt in arbeid en kosten schelen.”

Deur op slot

Mark de Vaal van Holland Water is erg blij met onze samenwerking met The Florian. “Chu heeft kwaliteit hoog in het vaandel en is vooruitstrevend, dat past bij ons. In het pand zijn 520 tappunten die bij onze controle schoon waren, het is echter altijd mogelijk dat er iets gesluimerd heeft. Gelukkig konden wij het probleem in de kiem smoren. Wanneer wij in de bouwfase al betrokken zijn, dan kunnen wij dit meestal voorkomen. Hopelijk wordt dit de gewoonte binnen de keten, zodat we vanaf het begin de deur op slot kunnen doen. Er gebeurt immers van alles tijdens de bouw dat de waterkwaliteit kan beïnvloeden. Het plaatsen van poortwachter systemen doen wij bijvoorbeeld ook al bij nieuwe Van der Valk hotels.”

Volgens De Vaal is het belangrijk om het hele proces rond waterveiligheid anders in te richten, om problemen voor te zijn. “We zijn een one stop shop in gecertificeerd legionellabeheer. Het begon met alleen curatieve technieken, hier kwamen preventieve technieken bij en nu hebben wij alle beheersdiensten en -technieken onder één dak. Steeds meer hotels en hotelketens zien hier het voordeel van in.” De monsteropnames van The Florian waren tot op heden ondergebracht bij een ander bedrijf, maar nu gaat Holland Water ook het beheer doen. Chu: “We zijn bezig met digitaliseren en vinden het prettig om alles op gebied van waterveiligheid volledig bij één bedrijf onder te kunnen brengen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details