Van reststromen duurzame energie maken die meteen kan worden ingezet in een hotel. Het lijkt een utopie, maar dit is precies wat de BioTransformers van Circ Energy doen. Enzymen zetten voedselresten om in bruikbaar BioGas en waardevol BioWater.
René Schers is één van de founders van het bedrijf, dat drie jaar geleden is gestart. “Het principe van biovergisten was op zich al bekend. Het is nu ook mogelijk om dit lokaal en efficiënt in te zetten. We hebben een unieke machine ontwikkeld die gebruikt kan worden op alle plekken waar voedselresten zijn en energiebehoefte is. Onze BioTransformers zijn om die reden bij uitstek geschikt voor het gebruik in hotels.” Circ Energy is begonnen als start-up en uitgegroeid tot een professioneel bedrijf, met BioTransformers op tientallen locaties.
Het principe van de BioTransformer is eenvoudig. Voedselresten worden in de machine omgezet in BioGas en BioWater. “Alles wat een mens kan eten, kan erin. Ons principe gebruikt enzymen om voedselresten te vergisten, zodat BioWater (plantenvoeding) en BioGas ontstaan. Dit groene alternatief voor aardgas is direct te gebruiken voor centrale verwarming, warm tapwater, kookinstallaties of bijvoorbeeld het verwarmen van een zwembad.” Het principe van vergisting is niet nieuw, maar een vergister die lokaal en op kleine schaal inzetbaar is, was nog niet beschikbaar voor hotels. Met de ontwikkeling van de Circ Biotransformer is daar verandering in gekomen.
Schers: “Daarnaast optimaliseren wij het proces door het gebruik van slimme softwaresystemen. Onze geavanceerde app maakt het mogelijk om te zien hoeveel BioGas en BioWater de BioTransformer opwekt en hoeveel CO2 dit bespaart.” De BioTransformers van Circ Energy zijn modulair gebouwd en kunnen dus aangepast worden aan de gebruiker. “We maken machines met een verwerkingscapaciteit variërend van 30 tot 600 kilo aan GFE. Wij analyseren voor een potentiële klant altijd welk model het meest geschikt is.”
Volgens Schers is de BioTransformer om verschillende redenen interessant voor ondernemers. “Veel hotels hebben een intrinsieke motivatie om te verduurzamen. Het gebruik van een BioTransformer draagt hier aan bij. Naar de gasten én de overheid toe kan het bedrijf duidelijk laten zien wat er gebeurt om voedselverspilling tegen te gaan. Daarnaast is het ook financieel een goede keuze. De terugverdientijd van een BioTransformer ligt namelijk altijd onder de vijf jaar (voor grote machines tegen de twee jaar). Er zijn verschillende subsidies die de aanschaf minder kostbaar maken. Ook leaseconstructies zijn mogelijk.” De BioTransformer helpt om nog meer duurzame energie op te wekken, bijvoorbeeld in combinatie met zonnepanelen en een waterpomp. “Uit één kilo GFE haal je ongeveer 0,4 m3 biogas. En dat is veel! Zo ben je minder afhankelijk aardgas en als je het BioGas omzet naar stroom minder afhankelijk van de capaciteit van de netbeheerder, bijvoorbeeld op piekmomenten.”
De hotelgast vraagt zelf ook om duurzame exploitatie, signaleert René. “Bepaalde gasten kiezen ervoor om alleen hotels te bezoeken die bepaalde certificaten, zoals Green Key, bezitten. Daarnaast wordt afval ophalen en verwerken steeds duurder. Hoe ga je verspilling aanpakken. Gooi je iets weg of kun je er nog iets mee?” Een goed verhaal dus, terwijl het hotel direct zijn energiekosten en CO2-uitstoot verlaagt. Een hotel is voor Circ Energy overigens een breed begrip, want ook in sauna’s wordt veel voedsel geconsumeerd en hier blijven gasten steeds vaker overnachten. “Zo staat er een BioTransformer bij Thermen Bussloo. Hier drogen zij de badjassen op biogas en die ruiken nog steeds naar lavendel.”
Eén van de hotels die gebruik maakt van een BioTransformer is Hotel de Walvisvaarder op Terschelling. Schers legt uit dat de eigenaar een duidelijk doel voor ogen had. “Hij vindt verduurzaming erg belangrijk. Door de combinatie van allerlei maatregelen beschikt het hotel sinds 2014 over het Green Key Gold label.” De gasconsumptie van het hotel wordt 100 procent gecompenseerd door de combinatie van een warmtepomp, zonneboilers, zonnepanelen en dus een BioTransformer. “Deze gebruikt hij om duizenden liters water te verwarmen. Zo bespaart hij op aardgaskosten en afvalkosten en wat hij doet met de reststromen maakt hij inzichtelijk op de menukaart.”
Volgens Schers is duurzaam ondernemen een onmisbaar onderdeel geworden van de hospitality branche. “Wij dragen dit graag uit, ook door samenwerkingen met het onderwijs. Bij Hotelschool Leeuwarden staat een BioTransformer, en hier wordt al een minor Circulair Hospitality gegeven. Ook andere opleidingen kijken hier nu naar.”