NLBEFR

Platform on hotelmanagement, interiordesign and design in the Netherlands
VORM aan de slag met nijntje museum en museumhotel in Utrecht

VORM aan de slag met nijntje museum en museumhotel in Utrecht

Een iconisch hotel. Dat wordt het vernieuwde museumhotel in Utrecht, wat een verbinding tot stand brengt met het Centraal Museum, waar het nijntje museum onderdeel van uitmaakt. Hiermee wordt de museumbeleving  – ook na sluitingstijd  –  verlengd en krijgt de zuidelijke Utrechtse binnenstad een belangrijke impuls. “De gasten beleven straks een wereld van kunst en de historie van Utrecht op een prikkelende manier. Het vernieuwde museum en hotel bieden een ervaring aan historie, oude en moderne kunst, mode en design die het Centraal museum kenmerkt.” vertelt Christiaan Groeneweg, Projectontwikkelaar bij VORM.

Een nieuw Utrechts icoon

Deze ontwikkeling is een bijzonder project, waar VORM de regie voert. Een historisch maar verwaarloosd pand én een omgeving die aan het begin staat van herontwikkeling vormen de basis. Jeroen van Lier, Ontwikkelmanager gebieds- en locatieontwikkeling bij VORM is hier nauw bij betrokken. ”Op steenworp afstand van het Centraal Museum komt zo een hotel tot stand dat open is naar de omgeving en de collectie en de verhalen van het museum opneemt in het hotelconcept en zelfs in het bouwkundig ontwerp. Hier gaan we een concept uitvoeren dat museum en hotel in elkaar laat overvloeien. Zo versterken hotel en museum elkaars internationale profiel en dat van de stad Utrecht.” Aldus van Lier.

De wereld van nijntje

De schetsen om het populaire nijntje museum uit te breiden bevinden zich nog in een planfase. Maar zeker is dat de uitbreiding met in totaal 500 vierkante meter over twee bouwlagen doorgaat. De gemeente Utrecht, het Centraal Museum en VORM hebben hierover op hoofdlijnen een akkoord gesloten. Het aantal bezoekers van het huidige nijntje museum (2016, voorheen Dick Bruna Huis) groeit enorm, met een jaarlijks bezoekersaantal van 150.000. Met dit plan wordt het museum twee keer zo groot en kan het museum nieuwe doelgroepen bereiken. De entree blijft aan de Agnietenstraat. “Met de uitbreiding wordt een droom verwezenlijkt”, vertelt Marco Grob, Zakelijk Directeur MG. “Het biedt de mogelijkheid om één van de belangrijkste culturele trekkers van Utrecht verder uit te bouwen.”

Internationale cultuurtoeristen

Onderzoek naar de Utrechtse hotelmarkt leerde onlangs dat de stad er de komende drie jaar 15 tot 21 hotels bij krijgt met in totaal 1500 tot 1800 bedden. De plannen voor het Museumhotel vallen daar ook onder. “We willen het bouwen van nieuwe hotels of het transformeren van panden tot hotels alleen in uitzonderlijke gevallen laten plaatsvinden”, zegt wethouder Klaas Verschuure (Economische Zaken en Ruimtelijke Ontwikkeling).

“Het moet dan gaan om een monumentaal of bijzonder pand en een bijzonder concept. De opzet van het Museumhotel is daarvan een voorbeeld: dit is zo uniek, dat het iets bijzonders toevoegt aan het hotelaanbod van onze stad.” Met het Museumhotel kan Utrecht meer internationale cultuurtoeristen ontvangen.

"*" indicates required fields

Send us a message

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?