“Voedselverspilling tegengaan levert een hotel geld op en is beter voor onze planeet. Het gaat er niet alleen om voedselverspilling te verminderen maar om de volledige keten te ontlasten – van landbouwgrond en transport tot en met de bewerking van het voedsel. In totaal wordt jaarlijks maar liefst 150 miljoen kilo aan voedsel verspild in de hospitality branche,” vertellen Sharon Reijmers, commercieel verantwoordelijk bij Orbisk, en Anco Wieringa, eigenaar van Greenpoint Solutions.
“Al het organische keukenafval (de swill) kan met ons systeem getransporteerd en opgeslagen worden in een opslagtank. Grote volumes organisch materiaal worden ingezameld door met vacuüm te werken, vergelijkbaar met een vliegtuigtoilet. Onze oplossing zorgt voor een reductie van het aantal transportbewegingen. Het transport is immers de duurste component in de afvalverwerkingsketen. We kunnen tot wel 70% reduceren van de totale kosten voor het afvoeren en verwerken van het organische afval. Hiernaast kunnen keukens ook nog fors besparen op hun inkoop door met behulp Orbisk minder voedsel te verspillen. Met de gecombineerde oplossing van het transportsysteem van Greenpoint Solutions en de afvalmonitor van Orbisk kan veel geld worden bespaard,” legt Wieringa uit.
“De afvalmonitor meet en registreert de totale volumes aan de hand van het invoerpunt. Met deze monitor kan de samenstelling van het voedselafval grondig geanalyseerd worden. Zo weet je heel concreet wat je weggooit. Toen Anco de toegevoegde waarde van onze afvalmonitor inzag, hebben we onze krachten gebundeld in een gecombineerd afvalstation, vertelt Reijmers. “Onze afvalmonitor is boven het afvalstation geplaatst. Bovenin zit een camera. Alles wat in de trechter aan keukenafval wordt geleegd, wordt door de camera automatisch gefotografeerd.”
“Achter de camera is kunstmatige intelligentie ingebouwd. We hebben een slimme technologie ontwikkeld, waarbij op basis van pixels en een hoogte-diepteberekening het gewicht van het voedselafval wordt berekend. Dit geeft een goed beeld van de uitdagingen voor een hotel. Worden er bijvoorbeeld veel bananen weggegooid of juist voedselresten zoals vleeswaren? Wij maken het voor locaties heel eenvoudig om grip te krijgen op de foodcosts. Hoteliers krijgen niet alleen het afval eenvoudiger uit de keuken, maar de afvalmonitor geeft ook inzicht welke ingrediënten er precies op welke dag worden weggegooid. Dit inzicht maakt het makkelijker voor de keuken om te reduceren,” vat Reijmers de toegevoegde waarde van de gecombineerde oplossing samen.
In de tanks zitten sensoren aan de hand waarvan het transportbedrijf precies weet wanneer de tank geleegd moet worden. “Een groot deel van het materiaal gaat naar de biovergister in de Amsterdamse haven, waar het door Renewi wordt omgezet in bio-LNG. Dat wordt dan weer ingezet voor de productie van groene stroom,” zet Wieringa uiteen.
Verwijzend naar de Ladder van Moerman, een model dat laat zien hoe voedsel/grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk gebruikt kunnen worden, zegt Wieringa: “De grootste impact die wij maken voor klanten is dat zij minder voedsel weggooien. Het voorkomen van verspilling staat bovenaan in de Ladder. Is dit niet mogelijk, dan kan voedselafval verwerkt worden tot bijvoorbeeld veevoer. De minst wenselijke oplossing is het verbranden of storten van voedselresten.”
“Het uiteindelijke doel van de samenwerking tussen Greenpoint en Orbisk is dat er geen voedsel meer wordt verspild. Wereldwijd verspillen we immers maar liefst 1,3 miljard ton voedsel. 14% daarvan is afkomstig uit de foodservice, waaronder hotels. Op dat vlak is een enorme besparing en verbetering te realiseren met een gigantische impact op het milieu. Een kilo weggegooid voedsel staat gelijk aan 4,5 kg CO2 en heeft een inkoopwaarde van 7 euro. Wie op weekbasis 500 kilo weggooit, gooit dus letterlijk geld weg.
Door beter te weten wat er nodig is voor bijvoorbeeld het ontbijtbuffet en je inkoop daarop te baseren, kan een hotel enorm veel besparen.”
“Stel dat in een hotel met tien chefs 10% van het eten wordt verspild. Dan kookt één chef in feite voor de afvalbak. Behalve de financiële besparing is het goed omgaan met de krapte op de arbeidsmarkt dus een bijkomend aspect. Daarnaast draagt doelbewust bezig zijn om zo min mogelijk voedsel te verspillen concreet bij aan het behalen van de Green Key,” zegt Reijmers.
“Ook bij het klaarzetten van de buffetten is een slag te maken. Zet kleinere hoeveelheden neer en gebruik kleinere bakken. Komt de eindtijd van een buffet in zicht? Vul dan aan met kleine hoeveelheden. Zo blijft het er aantrekkelijk uitzien en bied je voldoende aan,” deelt Wieringa als tweede tip.
“We werken samen met ketens als Van der Valk. Veel ketenhotels liggen in het buitengebied maar ook hotels die midden in het centrum liggen, kunnen we helpen met transportopslag en verwerking van het keukenafval. Het zou een gemiste kans zijn als deze lastiger te bereiken locaties zich gedwongen voelen om de inzameling van gescheiden afval stop te zetten. We zien daar een mooie uitdaging in – om zo alle hotels van Nederland te helpen in de strijd tegen voedselverspilling. Dit alles op praktische wijze, waarbij we onze klanten van A tot Z ontzorgen,” besluiten Wieringa en Reijmers.