NLBEFR

Platform on hotelmanagement, interiordesign and design in the Netherlands
Wellness moet de standaard zijn
KLAFS sauna met prachtig uitzicht – Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas

Wellness moet de standaard zijn

Speel in op personalisatie en private wellness

“Als je de ruimte en mogelijkheden hebt, zou het aanbieden van wellness standaard moeten zijn.” Peter Rietveld, directeur Nederland bij Klafs, breekt een lans voor wellness als instrument om omzet te verhogen door gasten meer aan het hotel te binden.

KLAFS AURA sauna

“In de laatste 25 jaar is wellness geëxplodeerd als onderdeel van de hotelbeleving. Waar het begon met health farms en meer esoterische benaderingen, is de sector snel geprofessionaliseerd. Klafs GmbH & Co. is ’s werelds grootste producent van hoogwaardige geïntegreerde sauna’s, stoombaden en aanvullende producten en diensten voor particuliere en commerciële sectoren, waaronder hotels en spa’s. Wij bieden een A-tot-Z service aan. Van conceptontwikkeling tot uitvoering, technische integratie, inbedrijfstelling, training en langjarige aftersales service,” zegt Peter Rietveld, directeur KLAFS Nederland.”

Personalisatie

Volgens Rietveld is personalisatie een belangrijke opkomende trend in de wellnessmarkt: “We zijn in het algemeen wat preutser geworden. De intrede van mobiele telefoons met camera’s speelt daarbij onder andere een rol. Gasten hebben behoefte aan meer privacy. We zien dat op veel hotelkamers wellnessfaciliteiten worden geïnstalleerd, zoals sauna’s, stoomdouches, whirlpools of jacuzzi’s. Denk ook aan de trend naar private wellness. Hotels kunnen wellness-suites verhuren voor een dag, een dagdeel of een paar uur, waardoor gasten een individuele wellnesservaring krijgen die ze niet met andere mensen hoeven te delen.”

KLAFS CASENA 1
Klafs biedt een A-tot-Z service aan. Van conceptontwikkeling tot uitvoering, technische integratie, inbedrijfstelling, training en langjarige aftersales service.

Hogere bezettingsgraad

Voor wie een wellnessfaciliteit overweegt is het volgens Rietveld belangrijk om je al vroegtijdig goed te bezinnen op het soort wellness en de doelgroep. “Er zijn verschillende typen wellnesshotels, zoals destination spa’s, waarbij de spa het hoofdproduct is en de overnachting een bijproduct, of hotels met spa’s, waarbij de spa een extra service is die de marketing versterkt. Je moet je afvragen wat bij jouw hotel past, wat je visie is en wat je gasten verwachten. Voor elke situatie zijn er vervolgens oplossingen.”

KLAFS S1 SAUNA black edition 1
Op veel hotelkamers worden wellnessfaciliteiten geïnstalleerd. De uitschuifbare S1 sauna van KLAFS leent zich daar uitstekend voor.

Bespaarmaatregelen

Als wereldwijde speler pakt Klafs stevig uit met duurzame producten die spaarzaam met energie omgaan. “Onze stoomgenerator werkt bijvoorbeeld met zogeheten Green Steam. Door ingenieuze techniek met temperatuursensoren gebruikt deze 50% minder vermogen. Een andere innovatie is de klimaatmanager. Die meet de hoeveelheid uitgeademde kooldioxide in een cabine en past de ventilatie aan. Een dubbel plafond is ook zo’n vernieuwing. We werken verder met puien van dubbel glas zonder naden. Ook die betekenen fikse bespaarmogelijkheden. Al met al bespaar je per investering een flink aantal kilowatts per jaar en enorme bedragen aan stookkosten. In welke orde/grootte moet je denken? Wel 40% van de kosten! Een indrukwekkend voorbeeld: we zijn nu bezig met ombouw van een 9 jaar oude sauna. We hebben de kosten per bespaarmaatregel afgezet tegen de terugverdientijd in 6 maanden, 1 jaar en 2 jaar. De overige 8 jaar besparen ze dus veel geld. Toen dat duidelijk werd, waren de handtekeningen snel gezet.”

‘Wellnessbijbel’

Overweeg je een wellnessfaciliteit in te richten? Samen met collega’s heeft Rietveld een gedetailleerd handboek geschreven met alle ins en outs. “In de gids staat alles: wat zijn er voor cabines, wat doen ze allemaal? Wat is belangrijk in een zwembad? Hoe moet je de techniek regelen? Hoe zit het met waterkwaliteit? Met welke bouwmethoden moet je rekening houden? Een handige ‘wellnessbijbel’ bij het begin van de conceptontwikkeling!”

Peter Rietveld KLAFS
Peter Rietveld: “Wellness is geen luxe meer, maar een noodzaak om omzet te verhogen door gasten te binden.”

Leidt investeren in wellness uiteindelijk tot een hogere bezettingsgraad? “Dat is moeilijk hard te maken maar ik geloof zeker dat het invloed heeft. Als je faciliteiten aanbiedt die mensen betrekken bij je hotel, dan creëer je loyaliteit en mond-tot-mondreclame. Een voorbeeld is Oostenrijk, waar ik ook heb gewerkt. Vroeger gingen mensen die niet gingen skiën naar het plaatselijke zwembad. Op de terugweg aten ze wat in de omgeving. Door wellnessfaciliteiten aan te bieden konden de gasten in het hotel worden vastgehouden, wat leidde tot meer omzet. De omzet steeg wel 15 tot 20 procent. Of te wel: wellness is geen luxe meer, maar een noodzaak. Het is een manier om omzet te verhogen door gasten te binden.”  

"*" indicates required fields

Send us a message

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?