NLBEFR

Platform on hotelmanagement, interiordesign and design in the Netherlands
Groen als rode draad door kolossaal kantoorgebouw Booking.com

Groen als rode draad door kolossaal kantoorgebouw Booking.com

‘Mensen hebben een aangeboren behoefte aan natuur om zich heen’

Het Amsterdamse MOSS (Makers of Sustainable Spaces) is verantwoordelijk voor het biophilisch ontwerp van de werkplekken op de net opgeleverde Booking.com City Campus in Amsterdam. Daarnaast ontwierpen ze verschillende groene buitenterassen en het – deels vrij toegankelijke – dakterras op het internationale hoofdkantoor van de grootste accommodatiezoekmachine ter wereld. “Groen maakt mensen aantoonbaar gelukkiger. Een kantoor dat  geschikt is voor zowel mensen als planten brengt echter wel uitdagingen met zich mee.”

MOSS Booking2
Het nieuwe kantoor van Booking ziet er van binnen eerder uit als een botanische tuin dan een kantoor waar meer dan 6.500 mensen werken.

MOSS-oprichter Tessa Duste en managing director Kelai Diebel weten wel zeker dat hotels het nodige kunnen leren van de website die de branche nog niet eens zo lang geleden compleet op zijn kop zette. Dit keer niet vanwege hun enorme bereik en geavanceerde zoek- en boekmogelijkheden, maar vanwege de manier waarop Booking.com het net opgeleverde hoofdkantoor in Amsterdam heeft ingericht. Hotels die willen verduurzamen kunnen veel inspiratie opdoen op het Oosterdokseiland, pal naast het Centraal Station. Het enorme kantoorgebouw van maar liefst 65.000 vierkante meter dat plaats biedt aan 6.500 werknemers van Booking oogt en voelt vooral als een groene oase. Met dank aan het team van Makers of Sustainable Places (MOSS). 

HofmanDujardin Booking Campus2 01
Over de plek van ieder soort plant is goed nagedacht.

Biophilic design

De Booking City Campus is ontworpen door de architecten van UNStudio en Hofman Dujardin. MOSS werd gevraagd voor de groene inrichting van het gebouw en enkele buitenterrassen. Doel: zorgen dat de gebruikers van het gebouw zich zo goed en gelukkig mogelijk voelen. Moss doet dat door middel van zogeheten biophilic design, ofwel ‘ontwerpen vanuit die menselijke verbondenheid met de natuur’. “Mensen hebben een aangeboren behoefte aan natuur om zich heen,” zegt Duste. “In een groene omgeving voelen we ons beter, zijn we gezonder en hebben we minder last van stress.” 

Het nieuwe kantoor van Booking ziet er daarom van binnen eerder uit als een botanische tuin dan als een kantoor waar meer dan 6.500 mensen werken. Dat de prachtige omgeving positieve invloed heeft op mensen, lijdt geen twijfel. Maar hoe is al dat groen te onderhouden?

Duste: “Er zijn twee mensen van een groen-aannemer bijna fulltime bezig met verzorging en onderhoud van het door ons ontworpen groen. Duur? Dat is maar hoe je het bekijkt. Ik ben ervan overtuigd dat personeel hierdoor minder vaak ziek is en veel productiever is. Dus dat verdien je makkelijk terug.” 

Booking 1
‘Mensen spreken niet meer af in vergaderzaal zoveel op de vierde verdieping maar bij de grote boom in het midden.’

Diebel: “We hebben tijdens het ontwerp al rekening gehouden met het onderhoud. Dat is een wezenlijk onderdeel van ons ontwerp. De trappen in het gebouw met al die planten zijn eigenlijk ontworpen om de natuur na te bootsen, waarbij water met sub-irrigatie aan de plantwortelzone wordt geleverd. Maar we hebben ook meegedacht over de plek van bijvoorbeeld watertappunten in het gebouw, zodat water geven makkelijker gaat. Ook over de plek van ieder soort plant is goed nagedacht. Juist om het onderhoud zo efficient mogelijk te houden en te zorgen dat planten tot hun recht komen en goed groeien. Natuurlijk brengt een kantoorruimte die geschikt is voor mensen en planten uitdagingen met zich mee, met name rondom (zon)licht en vochtniveaus. Door geïntegreerde plantenbakken, het juiste licht en groene muren neemt het fysieke en mentale welzijn op het werk toe.” 

Booking 2
Er zijn twee mensen van een groen-aannemer bijna fulltime bezig met verzorging en onderhoud van het groen.

Thuis voelen

Een van de belangrijkste taken die aan Moss werd toevertrouwd toen ze deze opdracht kregen, was het creëren van een sfeer waarin mensen zich thuis zouden voelen in het kolossale gebouw. “We hebben dat opgelost door hoog volume en intrigerend groen te integreren in belangrijke gebieden in het hele gebouw. Met verschillende plantensoorten en verschillende manieren van integratie in het gebouw: soms echt onderdeel van de architectuur en constructie, soms toegevoegd in potten en plantenbakken. Op die manier hebben we door het gebouw heen hele verschillende leefsferen gecreëerd met bijbehorende vegetatie.”

Duste: “En het werkt. Mensen die er werken spreken niet meer af in vergaderzaal zoveel op de vierde verdieping maar bij de grote boom in het midden. In al die verschillende ruimtes – van de trappen, de balkons, de buitenruimtes, de werkruimtes, de breakout rooms, drie verschillende restaurants – is groen de rode draad.” 

"*" indicates required fields

Send us a message

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?