Het aantal faillissementen van restaurants en andere eetgelegenheden loopt dit jaar waarschijnlijk op tot een recordhoogte, denken experts van ABN AMRO. Zij rekenen dit jaar op ongeveer 450 bankroeten. Vooral de kleine ondernemer heeft het zwaar
Het gaat niet goed met de horeca in Nederland. ABN AMRO ziet dat de problemen zich opnieuw opstapelen. Een grote zorg binnen de sector zijn de stijgende kosten. Inflatie, verhoogde energietarieven en hogere huur- en loonkosten drukken zwaar op de winstmarges. Daarnaast zijn sinds 2022 de producentenprijzen van voedingsmiddelen en dranken met 17 en 20 procent gestegen. Maar kunnen kroegbazen en restauranteigenaren die kosten doorberekenen? Niet altijd, merkt Stef Driessen, Sector Banker Leisure bij de bank. En dat vergroot de druk op ondernemers alleen maar.
Naast de stijgende kosten, groeiden de cao-lonen de afgelopen drie jaar met 22 procent. ,,Die stijging is van ongekende omvang. Ik heb het nog niet eerder gezien dat deze zo snel en hard steeg. Ook de kostenstijging van voeding en drank zijn sinds het begin van het millennium niet zo hard opgelopen”, vertelt Driessen. Wat hem opvalt aan het aantal verwachte faillissementen is dat er een groot verschil is tussen de kleinere en grote restaurants. ,,Bijna 1 op de 5 kleinere horecaondernemers heeft problematische schulden, terwijl het percentage van horecaondernemers met meer dan 50 werknemers gelijk is aan het gemiddelde in het bedrijfsleven.”
Ondanks de hoge kosten kunnen horecaondernemers toch veel doen om die te drukken, meent Driessen. ,,Ondernemers kunnen kijken hoe ze de arbeidsproductiviteit kunnen verhogen. Dat gaat samen met het verlagen van het personeelsverloop. Een van de grootste kostenposten voor horecaondernemers is het inwerken van personeel. Dat kost veel tijd en geld. Nieuwe werknemers hebben letterlijk de tijd nodig om hun weg te vinden in de keuken.”
Dat vooral kleine restaurants hoge kosten betalen voor voeding en drank, komt door de onderhandelingspositie die restaurants hebben bij de leverancier. ,,Grote ketens onderhandelen over de volumes die zij inkopen. Daarnaast kunnen zij bepaalde kortingen afdwingen.” Ook kleine ondernemers zouden hun onderhandelingspositie kunnen verbeteren door meer samen te werken, stelt Driessen. ,,De vereniging van Erkende Pannenkoekenrestaurants heeft een vlijmscherp contract met bierbrouwer Swinckels. Leden die daarbij aangesloten zijn, kunnen veel goedkoper bier inkopen.”
Als je de mogelijkheden niet meer ziet, praat erover. Iedereen heeft belang bij een veerkrachtige horeca
Stef Driessen
Onder horecaondernemers is het volgens Driessen taboe om over de inkoopprijzen te spreken met elkaar. ,,Natuurlijk moedigen de bierbrouwers deze samenwerking ook niet aan. Daarnaast zijn ondernemers eigenzinnig en moet er wel voldoende vertrouwen zijn in de persoon die gaat onderhandelen met de leverancier. Ze kunnen hier altijd een zzp’er voor inhuren die ervaring heeft bij bijvoorbeeld een voedingsproducent.”
Ook opvallend: veel restaurants zitten niet vol op dinsdag- en woensdagavond. Driessen raadt daarom aan om in te zetten op herhaalbezoek. ,,Slechts 8 procent van de gasten komt terug, nadat ze een nieuw restaurant bezoeken. Dat is echt te laag. De tijd van een pepermuntje geven bij de bon is voorbij. De ondernemers kunnen nog veel winnen op dit vlak door bijvoorbeeld met kortingsacties te werken of bij het volgende bezoek een gratis glas wijn aan te bieden.”
Een cultuur rond het hebben van schulden of de dreiging van een faillissement, helpt volgens Driessen ook niet. In Nederland worden volgens hem ondernemers al snel als ‘loser’ gezien als hun bedrijf niet goed loopt. ,,Ondernemers kunnen nog heel veel doen voordat ze failliet zijn, zolang ze maar op tijd aan de bel trekken. Dat kunnen ze ook anoniem en gratis hulp zoeken bij organisaties als Geldfit.nl. Daar zitten specialisten die haarfijn kunnen uitleggen wat de opties zijn om de kosten te verlagen. Ook is er qua herfinanciering veel meer mogelijk dan mensen in eerste instantie denken. Op basis van transactiedata kun je in een kwartier krediet aanvragen bij de banken voor herfinanciering.”
Het aantal faillissementen blijft stijgen en het einde is nog niet in zicht volgens Driessen. ,,We zitten er momenteel middenin en daarom druk ik ondernemers op het hart om hulp te zoeken. Als je zelf de mogelijkheden niet meer ziet, praat er dan in ieder geval over. De platforms en specialisten zijn er en ook de overheid ondersteunt horecaondernemers. Iedereen heeft belang bij een veerkrachtige horeca.”
Neem dan rechtstreeks contact op met De ondernemer.
Contact opnemen