NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Heat recovery systeem verhoogt seizoensrendement
Mede door de groeiende rol van wetgeving is het verduurzamen van hotels een hot item.

Heat recovery systeem verhoogt seizoensrendement

Viersterrenhotel Bommeljé in de Zeeuwse badplaats Domburg onderging in de winter van 2022 een grondige renovatie. Het familiebedrijf zette fors in op verduurzaming, met nadruk op energie-efficiëntie. Daikin – al 100 jaar fabrikant van verwarmings-, airconditioning-, koel/vries- en ventilatiesystemen – zorgde met zijn binnenklimaatoplossing voor een veel efficiëntere energiehuishouding in het hotel. “Ook het algeheel comfort en de kwaliteit van het binnenklimaat in de kamers zijn aanzienlijk verbeterd”, zegt hoteleigenaar Peter Bommeljé.

Mede door de groeiende invloed van wetgeving – zoals de Europese Green Deal met zijn CSRD-rapportage die met name grotere hotels verplicht om transparant te zijn over de impact van hun bedrijfsvoering op mens en milieu – staat het verduurzamen van hotels momenteel hoog op ieders agenda. “Maar soms zien hotelexploitanten door de bomen het bos niet meer”, zegt Erik Alleman, corporate accountmanager van Daikin. “Zeker wanneer een hotelgebouw zoveel mogelijk energieneutraal moet zijn, komen veel verschillende disciplines – waaronder airconditioning-, verwarmings-, koel/vries- en ventilatiesystemen – bij elkaar. Daikin heeft al die disciplines in huis, daarom ondersteunen wij steeds meer hotelbedrijven met onze nieuwste technologische ontwikkelingen.”

In hotel Bommeljé is het algehele comfort en de kwaliteit van het binnenklimaat aanzienlijk verbeterd.

Warmteterugwinning

In het geval van hotel Bommeljé adviseerde Daikin, in samenwerking met installatiebedrijf DWT uit Goes, onder meer om een zogeheten VRV heat recovery systeem te installeren. “VRV staat voor ‘Variable Refrigerant Volume’, oftewel een door Daikin in 1982 uitgevonden technologie waarbij door middel van een koudemiddel de energiestromen binnen het gebouw constant optimaal worden verdeeld. Andere fabrikanten hebben de technologie ondertussen ook overgenomen”, zegt Alleman. “Vandaag de dag biedt Daikin reeds de vijfde generatie bewezen, betrouwbare VRV-systemen aan. Met het VRV warmteterugwinningssysteem is het mogelijk om elke hotelkamer individueel te verwarmen of te koelen, afhankelijk van de wens van de hotelgast. Alleen dit al is een enorme stap voorwaarts in de gastbeleving.”

Nadat de verbouwing klaar was, kregen het hotel veel positieve reacties van zijn gasten.

Dankzij Daikin’s VRV heat recovery wordt de restwarmte van de hotelkamers die gekoeld worden hergebruikt voor de energiezuinige productie van warm tapwater en ook om eventueel andere kamers van het hotel te verwarmen. “Deze warmte hoeft dus niet op een andere wijze te worden gecreëerd en levert daarmee een extra directe energiebesparing op”, vervolgt Alleman. “Al met al wordt hierdoor het seizoensrendement tot maar liefst 28 procent verbeterd bij hotel Bommeljé.”

Compliment

Het vervangen van de traditionele airconditioning en cv-verwarming in hotel Bommeljé door een moderne klimaatinstallatie ging wel gepaard met de nodige uitdagingen. Deze zijn dankzij het vakmanschap van de installateur opgelost: kanaalwerk voor luchtbehandeling, leidingen voor water, elektra en het klimaatsysteem – dit in combinatie met verschillende (lage) plafondhoogtes en tussentrapjes. Peter Bommeljé, telg uit de tweede generatie van het familiebedrijf, toont zich zeer tevreden met het eindresultaat. “De verduurzaming van ons hotel was ook echt nodig. Ook voor hotelgasten is bij het selecteren van hun verblijfsaccommodatie de factor duurzaamheid steeds belangrijker. Nadat de verbouwing klaar was, kregen wij veel positieve reacties van onze gasten. Het algehele comfort en de kwaliteit van het binnenklimaat, zowel op de hotelkamers als in de algemene ruimtes, is aanzienlijk verbeterd. Gasten hebben ook nauwelijks in de gaten dat de installatie van Daikin draait en voor het warme water zorgt. Eigenlijk is dat voor ons het grootste compliment.”

Onderhoudsvoorspellingen

Volgens Alleman onderscheidt de gerealiseerde toekomstbestendige oplossing in het Domburgse viersterrenhotel zich tevens doordat het een schoolvoorbeeld is op het gebied van digitale monitoring van de HVAC-systemen. “Hiermee kan vanaf één centraal punt op de receptie de klimaatbeheersing in de hotelkamers worden bediend. Het is zelfs mogelijk om als het ware onderhoudsvoorspellingen te doen op basis van ‘afwijkend gedrag’ van een installatie. Dusdanig dat een storing al op voorhand kan worden verholpen; dit helpt om onnodig energieverbruik en teleurgestelde gasten te voorkomen. En doordat je een mogelijke storing bij wijze van spreken al lang van tevoren aan ziet komen, is een eventuele reparatie veel beter planbaar. Wel zo prettig  in een tijd dat er een groeiende schaarste is aan technisch personeel.”

Daikin adviseerde om een zogeheten VRV heat recovery systeem te installeren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details