The Saint Food & Wine is een restaurant dat gevestigd is in de monumentale Grote Kerk in Hoorn. Het bevindt zich op de begane grond van het Heavens Hotel dat medio 2022 de deuren opende. De complete inrichting, design, routes en andere praktische zaken zijn ontworpen door het team van Heineken Interieur Design. Ellen Wolse en Antoine Pruyn – beiden interieurarchitect bij Heineken – vertellen over dit concept.
“Als brouwerij had Heineken vroeger veel panden in bezit,” zo legt Pruyn uit. “Voor het onderhoud, toezicht en de verantwoordelijkheid waren diverse specialisten in dienst. Die functie is de laatste decennia enorm veranderd. Er ontstond vanuit de markt meer vraag naar het maken van interieurontwerpen.”
Heineken Interieur Design verzorgt het interieur van diverse horecabedrijven, niet alleen van hotels. “Eigenlijk doen we alles: van een bruin café tot aan de Ziggo Dome en de Johan Cruijff ArenA,” aldus Pruyn. “Daarbij gaat het niet alleen om de look en feel, maar juist wat gasten niet zien is ook belangrijk. Noem het datgene wat zich onder de motorkap bevindt. Niemand ziet wat er achter de schermen gebeurt, maar als dat niet klopt kom je in de problemen. Je kunt een mooie bar ontwerpen, maar als het aan de achterkant niet goed in elkaar zit, heb je er niet veel aan.”
De specialisten van Heineken Interieur Design nemen het gebouw en eventueel bestaande interieur mee in hun ontwerpen. Wolse zegt daarover: “Wij denken na over de routing en over alles wat eventueel anders of beter kan. Na een intakegesprek maken we de eerste ruimtelijke schetsen, gevolgd door een horeca-technische lay-out, indeling van onder andere de bar inclusief apparatuur en ontwerp van de overige interieuronderdelen. We ontwikkelen een 3D-ontwerp, vragen prijzen op, voeren gesprekken met de interieurbouwer over de materialisering en detaillering, en zoeken het meubilair uit. Wij visualiseren de wens en droom van de ondernemer. ”
De opdracht bij The Saint Food & Wine vormde een bijzondere uitdaging. Dat kwam vooral door het gebouw, de Oude Kerk in Hoorn. “De kerk geeft al veel cadeau qua bijzondere elementen. Deze omarm je en vul je aan met een nieuw interieur.” Wolse vertelt hoe Heineken Interieur Design de opdracht gegund werd na de eerste kennismaking. “Er was van beide kanten een klik. Elkaar begrijpen en aanvoelen welke kant het op moet gaan. Hoewel er een programma van eisen lag, kreeg ze grotendeels carte blanche om de plannen die er lagen nog eens goed onder de loep te nemen. “Bij ons ontwerp is vanuit de basis, de kerk, de symmetrie ontstaan die leidend is geweest voor de eerste schetsen. Het is prachtig om voor dit historische gebouw een interieur te ontwikkelen. Gasten mogen niet verdwalen in de grootsheid van de ruimte. Je moet jezelf niet verloren voelen wanneer je binnenstapt. Meestal vormt de hotelreceptie een barrière om het restaurant te bezoeken, maar gasten komen hier direct vanuit de entree het restaurant binnen. Een warm welkom.”
Wie nu het Heavens Hotel betreedt, ontkomt niet aan de imposante bar die als een eyecatcher trots in het midden van de kerk pronkt. Het hart van de zaak. Rondom de bar kunnen de gasten uit de diverse ruimtes en nisjes hun eigen plek kiezen. “De ondernemers wilden de mooiste zaak van West-Friesland en omstreken,” zo vervolgt Wolse met een lach. “Volgens mij is dat gelukt, zonder dat het hoogdrempelig is.” Want het gezegde ‘doe maar normaal, dan doe je gek genoeg’ is zeker toepasselijk voor deze regio.” Voor de sfeer, kleurstelling, materialen en andere belangrijke interieuraspecten werd er naast de ondernemers ook regelmatig overleg gevoerd met de eigenaren van het Heavens Hotel. “Het is één wereld. Dit horecagedeelte moest aansluiten bij de sfeer en beleving van het hotel,” zegt Wolse. Samen met onder andere TBE-ZA architecten en Kroeze Interieur hebben we bijzonder prettig aan dit plan gewerkt.”
Behalve het Heavens Hotel ontwikkelde het team van Heineken Interieur Design eerder diverse horeca-interieurontwerpen voor andere hotels, zoals de rooftopbar van het Van der Valk Hotel in Eindhoven, Ysbrantsz Restaurant Boutique Hotel te Hoorn en de Grand Bar & Brasserie Marie in Utrecht, in handen van de Oud Londen Hotel Groep te Zeist. “Wij verzorgen echter niet het interieur van hotelkamers,” zo zegt Pruyn ter verduidelijking. “Maar toch is de horeca heel divers. Die diversiteit maakt ons werk zo mooi en telkens weer uitdagend.”
Voor een hotelbar of een bar in een hotel-restaurant
Do’s:
– Voldoende koelingen onder en/of achter de bar voor voorraden. Hou ook voldoende ruimte voor emballage.
– Een kruk met rugleuning biedt meer comfort, waardoor een gast langer blijft zitten.
– De betere drankmerken zichtbaar presenteren in open schappen vergroot de aantrekkelijkheid.
– Zorg voor de juiste zithoogte aan de bar. Tussen 110 en 114 cm is ideaal.
– Geef medewerkers voldoende werkruimte achter de bar, zodat zij elkaar niet in de weg lopen.
Dont’s:
– Zet voorraden niet achter de bar op de grond of bij de emballage en dergelijke.
– Gebruik geen bar zonder voetensteun. Om comfortabel te zitten is een voetensteun essentieel.
– Maak de bar niet te diep. Maximale diepte is 90 cm in verband met reikwijdte medewerkers.
– Kom niet aanlopen tegen de achterzijde van de bar. Personeel heeft dan geen zicht op de gasten bij binnenkomst.
– Bouw de bar blad niet volledig vol met aankleding. Hou voldoende afzetruimte over voor drankjes.
– Plaats de spoelbak niet in een hoek. Medewerkers moeten dan schuin werken en dat is onpraktisch.