NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Helft horecamedewerkers werkte dit jaar meer uren om levensonderhoud te bekostigen

Helft horecamedewerkers werkte dit jaar meer uren om levensonderhoud te bekostigen

Europees onderzoek naar de impact van inflatie op eerstelijnsmedewerkers

Bijna de helft (46 procent) van de Nederlandse eerstelijnsmedewerkers in dienstverlenende sectoren zoals de horeca, werkte dit jaar meer uren om hun levensonderhoud te bekostigen. Zo blijkt uit een recent Europees onderzoek onder ruim 3.300 eerstelijnsmedewerkers naar de impact van inflatie. Het onderzoek is gedaan door Quinyx, een aanbieder van een AI-softwareoplossing voor personeelsplanning.

Naast dat de Nederlandse eerstelijnsmedewerkers aangeven dat ze meer uren hebben gewerkt, hebben zij meer financiële maatregelen genomen.

  • Zij hebben financiële steun van familie en/of vrienden gevraagd (39 procent)
  • Zij hebben gebruik gemaakt van de voedselbank (26 procent)
  • Zij hebben een persoonlijke lening afgesloten (24 procent)

De reden die de eerstelijnsmedewerkers geven dat zij deze maatregelen nemen, is omdat hun loon de kosten van hun levensonderhoud niet dekt.

Onderzoek onder eerstelijnsmedewerkers in horeca, retail en logistiek

Het onderzoek is eind november 2023 gedaan onder eerstelijnsmedewerkers die werkzaam zijn in de horeca, retail en in de logistiek. Deze medewerkers hebben functies zoals ober, verkoopmedewerker, magazijnmedewerker, vakkenvuller of bezorger. De medewerkers wonen in Nederland (491 respondenten), Duitsland (1.000 respondenten), Verenigd Koninkrijk (1.000 respondenten) en Scandinavië (829 respondenten). Veel van deze medewerkers hebben een salaris rond het minimumloon.

Financiële steun van familie of vrienden voor levensonderhoud

Vier op de tien eerstelijnsmedewerkers geeft aan dat zij financiële steun van familie of vrienden hebben gevraagd. De reden die hiervoor wordt gegeven is dat het salaris de kosten van levensonderhoud niet dekt. Dit percentage ligt in Nederland (39 procent) net iets hoger dan in de andere landen: Verenigd Koninkrijk (31 procent), Duitsland (34 procent) en Scandinavië (34 procent).

Kwart eerstelijnsmedewerkers maakte dit jaar gebruik van voedselbank

In Nederland, Duitsland en Scandinavië maakt een kwart van alle eerstelijnsmedewerkers gebruik van een voedselbank in dit jaar. In het Verenigd Koninkrijk ligt dit percentage ietsje lager, namelijk 11 procent. De reden dat de medewerkers gebruik moeten maken van de voedselbank is omdat het loon de kosten van hun levensonderhoud niet dekt.

Kwart eerstelijnsmedewerkers heeft persoonlijke lening afgesloten

Een kwart van de eerstelijnsmedewerkers in Nederland en Duitsland heeft een persoonlijke lening afgesloten. In Scandinavië ligt dit percentage net iets hoger (28 procent) en in het Verenigd Koninkrijk juist iets lager (14 procent). De reden van deze lening is omdat het huidige loon de kosten van levensonderhoud niet dekt.

“Veel eerstelijnsmedewerkers worden geconfronteerd met een hogere werkdruk en onoverkomelijke financiële uitdagingen. Onze studie bewijst dat dit een last is voor heel Europa. Wat is het beste cadeau dat bedrijfsleiders dit jaar aan hun toegewijde medewerkers in de frontlinie kunnen geven? Ga met ze in gesprek, luister en bied ondersteuning waar en wanneer ze die het meest nodig hebben. Dit kan door middel van flexibele werkschema’s, verbeterde communicatie en door ervoor te zorgen dat hun werkomstandigheden zo goed mogelijk zijn,” adviseert Toma Pagojute, Chief HR Officer bij Quinyx.

Over Quinyx

Quinyx biedt AI-ondersteunde software voor personeelsbeheer aan. Dit helpt bedrijven om hun personeel beter te beheren in de dagelijkse planning, processen te optimaliseren en daardoor de personeelskosten te verlagen. Quinyx ondersteunt wereldwijd miljoenen gebruikers in diverse sectoren met klanten zoals Rituals, Coolblue, Burger King, Swarovski, Starbucks, Subway, G-star, Hans Anders, Hanos en Victoria’s Secret.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details