NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Bijzondere gevelafwerking harmonieert met land en water
De horizontaliteit van het landschap is vertaald in lange zichtlijnen en een gestapelde opbouw met donkere en lichte gevelbanden.

Bijzondere gevelafwerking harmonieert met land en water

Van der Valk Hotel Delft A4

Op een bijzondere zichtlocatie aan de A4 en N211, waar de hoogbouw van Rijswijk eindigt en het polderlandschap van Midden-Delfland begint, is op 14 februari Van der Valk Hotel Delft A4 geopend. Het hotel met zijn markante toren biedt ruimte aan 142 luxe kamers, een moderne fitness en ruime faciliteiten voor congressen en evenementen. Op de eerste en tweede etage is een groene daktuin ingericht, terwijl het à la carte restaurant prachtig uitkijkt over het water. 

Het ontwerp voor de nieuwbouw is gemaakt door architectenbureau Wiegerinck, dat het polderlijnenspel van water en land subtiel liet terugkomen in het gebouw en de gebouwgevel. Zo worden aardse bakstenen gevelbanden gecombineerd met metalen gevelplaten van ArcelorMittal Construction Specials, die net als het water het zonlicht weerkaatsen.

De verkaveling van de polders heeft geleid tot een onderverdeling in gesloten (metalen gevelplaten) en open delen (ramen).

Van der Valk Hotel Delft A4 is het tweede Van der Valk-hotel in het uitgebreide portfolio van Wiegerinck, dat eerder al het indrukwekkende Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent mocht ontwerpen. “Op basis van de ervaringen die de familie Van der Valk in Nijmegen-Lent had opgedaan, werden wij uitgenodigd voor de architectenselectie”, vertelt partner en architect Tom Vlemingh. “De uitvraag bestond in de basis uit een functioneel programma, dat stijlvol ingepast moest worden in het bijzondere landschap. Het perceel bevindt zich aan de rand van Midden-Delfland, dat de groene long of achtertuin van Delft, Den Haag en Rotterdam vormt. Juist dit groene karakter wilden wij benadrukken, door het hotel extra waarde te geven als poort naar Midden-Delfland.”

Driezijdige oriëntatie 

Voor de opbouw van het gebouw werd gekozen voor twee hoofdvolumes. Grote blikvanger is de acht verdiepingen grote hotelkamertoren, die bovenop een tweelaags plint is gebouwd. In het plintgebouw zijn de entree, grote foyer, keuken, restaurant, congres- en vergaderruimtes en expeditie ondergebracht. Op de eerste twee verdiepingen vinden hotelgasten riante terrassen, die zonnig gelegen zijn op het zuidwesten. Door de driezijdige oriëntatie van het hotel wordt een nabijgelegen waterzuivering als vanzelf aan het oog onttrokken. “In plaats hiervan hebben gasten uitzicht over de zee, de Maasvlakte en de stedelijke gebieden”, vertelt Vlemingh. “Maar ook op bijzondere hoogbouwprojecten zoals European Patent Office (EPO) en diverse woontorens, waardoor we ook met dit project de hoogte in mochten. Uiteraard met respect voor het polderlandschap.”

Grote blikvanger is de acht verdiepingen grote hotelkamertoren, die bovenop een tweelaags plint is gebouwd.

Respect voor het landschap

“Het polderlandschap komt op drie niveaus terug in ons ontwerp”, vertelt architect Wilma Hiemstra. “Zo hebben wij het horizontale karakter van het landschap vertaald in lange zichtlijnen en een gestapelde opbouw met donkere en lichte gevelbanden. Door de lichte gevelbanden iets terug te leggen ten opzichte van de bakstenen ontstaat een bijzondere contrastwerking, terwijl aangename rondingen de organische vorm van het landschap benadrukken.” 

Als tweede niveau noemt zij de verkaveling van de polders, die bijvoorbeeld heeft geleid tot een onderverdeling in gesloten (metalen gevelplaten) en open delen (ramen). De toevoeging van lamellen versterkt het lijnenspel en voegt extra schaal toe aan het ontwerp. “Zoomen we nog verder in, dan komen we uit bij het materiaal. Het contrast tussen water en grasland is volgens ons gelijk aan het contrast tussen licht en donker, tussen reflectie en absorptie en tussen glad en robuust. De bijzondere mix van bakstenen en metaal brengt deze contrasten samen. Hierdoor komt het geheel nog sterker tot zijn recht.”

Continu in beweging

Voor de metalen platen selecteerde Wiegerinck de Eclectic profielplaten van ArcelorMittal Construction Specials, die zich onderscheiden door een dynamisch en volledig asymmetrisch ontwerp. “Hierdoor wordt het licht op elk moment en vanaf elke plek op een andere manier gereflecteerd”, benadrukt Hiemstra. “Net zoals het water, dat continu in beweging is.” 

Vlemingh: “Samen met de familie Van der Valk hebben wij een uitgebreid proces doorlopen om hierbij ook de juiste kleurstelling te garanderen. We hebben vele combinaties onderzocht, totdat we het messinggele en metalige Pyrite ontdekten.” Hiemstra: “De Pyritekleur komt terug in de bezanding van de bakstenen. En ook de kleur van de metalen kaders, kozijnen, lekdorpels, lamellen, balustrades en buitentrappen nadert het Pyrite, waardoor de diverse elementen en materialen alsnog bij elkaar komen.”

Esthetisch en economisch

“Omdat dit project gerealiseerd is in een tijd dat prijzen de pan uit rezen, hebben wij heel bewust gekozen voor een esthetische en economische oplossing”, vertelt Vlemingh. “Ook in dit kader waren de metalen gevelplaten van ArcelorMittal Construction Specials een interessante keuze.” De gevelplaten zijn met speciale torx-schroeven aan de achterconstructie bevestigd, vertelt Hiemstra. “Doordat ook de bevestigingsschroeven op kleur zijn gespoten, vallen zij nauwelijks op in het geheel.” 

Bijzonder tot slot zijn de aansluitprofielen, vertelt Levi Kleinjan, manager Special Façades bij ArcelorMittal Construction Specials. “In plaats van een standaard werkende breedte en passtukken, zijn in dit project alle gevelplaten ingekaderd. Elk segment kende een specifieke afmeting, waardoor we bijna veertig verschillende werkende breedtes moesten leveren. Daarmee is de gevelafwerking niet alleen onderscheidend in vorm, uitstraling en kleur, maar ook in productie en montage.”  

FICHE VAN PROJECT
  • Opdrachtgever: Delft A4 Beheer B.V.
  • Architect: Wiegerinck
  • Bouwkundig aannemer: Ter Steege Bouw Vastgoed
  • Metalen gevelbekleding: ArcelorMittal Construction Specials
  • Montagepartner gevelbekleding: Total Cladding

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details