Hotel Rosveld in Nederweert opende afgelopen voorjaar de deuren. Voor de eigenaren, de familie Loverbosch, is dit het vijfde hotel onder hun hoede. Vormgever Leonie Loverbosch was verantwoordelijk voor het interieur en voorzag deze Limburgse locatie van een eigen identiteit en sfeer.
Wat wil de gast? Die vraag staat voor Loverbosch altijd centraal. “Al onze hotels hebben een eigen identiteit en uitstraling. Deze identiteit moet beleefd en ervaren worden tijdens het hele verblijf, van begin tot eind. Voor mij betekent dit dat ik me bezig houd met alle aspecten, van groot tot klein. Dus van interieur, styling en materiaalgebruik tot de keuze voor een logo op een servet.”
Op de vraag wat haar inspireert heeft ze een duidelijk antwoord. “Dat zoek ik niet echt. Het doel staat voor mij centraal en bij Rosveld was dat ‘een gezellig thuis voor de business traveler en lekker luxe uit voor de leisure gast’. Dat doel omzetten in een tastbaar en voelbaar resultaat vormt mijn inspiratie. Alle materialen zijn hierbij mijn ‘tools’. Een aantal daarvan waren natuurlijk een gegeven. Bij Rosveld was dat vooral het beton. Dat maakte mijn belangrijkste doel om een optimale akoestiek te creëren, waarbij warmte als tegenhanger werd toegepast. Het complete scala moet zorgen voor gezelligheid. Het mag echter nergens tuttig of stoffig worden. Stijlvol en dienstbaar aan de identiteit en aan de beleving voor de gasten, dat is wat we hier voor ogen hadden.”
De complete invulling van Hotel Rosveld zorgde bij Loverbosch overigens voor een extra uitdaging. Gedurende het traject kwam namelijk Marius Akkers te overlijden. Hij was vanaf het begin bij alle bouwkundige zaken betrokken en kende dit gebouw van binnen en van buiten. “Dat was een groot verlies. Op de eerste plaats als mens, maar ook voor de bouw van het hotel. Samen met de collega’s hebben we de taken verdeeld. Mijn focus lag op afwerking en detaillering. Ja, dat was een leerschool voor mij.”
Wie het hotel betreedt snapt direct welk doel Loverbosch voor ogen had. De bewuste keuze voor veel schoonwerk (zichtbaar blijvend) beton in combinatie met eerlijke materialen als eikenhout, staal, rijk gestoffeerde meubels en planten dragen hieraan bij. “Mijn belangrijkste focus was de menselijke maat. Dit is geen plek voor een kort verblijf maar voor langere tijd, soms zelfs dagen. Mensen voelen dat ook zo. We hebben al te maken met terugkerende gasten. Zij voelen zich hier thuis.
Die combinatie van beton en hout is niet alleen bij de entree, de receptie en de bar toegepast, maar komt ook terug op de kamers. Dit hotel vormt een eenheid.”
Ook het buitenterras aan de voorzijde kent dezelfde sfeer dankzij de combinatie van beton, hout en staal. Om gasten een comfortabel en gezellig gevoel te geven is daar een royaal schaararmscherm geplaatst. Deze overdekt het complete terras waardoor een beschermde, warme uitstraling ontstaat en niemand het gevoel heeft in een enorme ruimte verloren te gaan. “Op de bovenste etage bevindt zich het dakterras, de dakbar en een fitnessruimte. Kortom, een ideale plek voor zowel leisure als zakelijke gasten.”
Een grote uitdaging zat in het optimaliseren van de akoestiek. De keuze voor de industriële look was bewust, maar zorgde dus wel voor het gebruik van veel beton in het interieur. “Dat dempt niet. Gasten die in de ontbijtruimte of bij de bar in gesprek zijn, willen hun woorden niet weerkaatsend terughoren. Vandaar de keuze voor veel reliëf, een akoestisch systeemplafond in eilanden met rondom een kooflijst en een aantal decoratieve accessoires zoals akoestische doeken en rijk gestoffeerde meubels. In de kamers zijn dezelfde keuzes gemaakt. Deze zijn stijlvol en comfortabel met onder andere standaard airconditioning, smart-tv en bedden van het merk Auping. Als mensen deze betreden moet er als het ware een wow-ervaring ontstaan. Gelet op de eerste reacties zijn we daarin geslaagd.”
Belangrijk onderdeel van de Rosveld-identiteit is het ontbijtbuffet waarbij niet alleen de culinaire verrassing, maar ook het duurzaamheidsaspect centraal staat. Volgens Loverbosch is de aanpak belangrijk omdat deze later ook bij de vier andere hotels wordt toegepast. “Dit is een pilot. Bij dit buffet presenteren wij alle producten zonder verpakking. Het oogt aantrekkelijker en zorgt tevens voor minder afval. Ook zijn alle technische installaties, zoals koelingen, warmtelampen, inductieplaten et cetera, volledig in het interieur verwerkt. Dit zorgt voor een functionele aanpak waarbij de aandacht naar de producten en niet naar de techniek uitgaat. Zo komt alles beter tot zijn recht. De komende maanden gaan we dit kritisch bestuderen, indien nodig finetunen en dan toepassen bij onze andere vier hotels. Milieuvriendelijk, duurzaam ondernemen is essentieel want wij denken graag in oplossingen.”
Volgens Loverbosch speelt het duurzaamheidsaspect sowieso een belangrijke rol in het hotel. “Het is gebouwd met de techniek en kennis van deze tijd. Zowel op het dak als in de gevel zijn zonnepanelen verwerkt. Daarnaast voorziet een hele reeks warmtepompen de 77 kamers, longstay-appartementen en alle gezamenlijke ruimtes van verwarming, airco, warm water en dergelijke.”
Overigens is dit meer dan een hotel. Het is eveneens een plek om te vergaderen, conferenties te organiseren, presentaties te houden, alleen aan het werk te zijn of als meeting point om elkaar te ontmoeten. Dit is mogelijk dankzij de flexwerkplekken op de vide. “We beschikken over drie verschillende vergaderruimtes. De boardroom is geschikt voor maximaal twaalf personen. De andere twee vergaderzalen hebben elk ruimte voor vijftig personen en wanneer we de zalen koppelen zelfs honderd.”
Een verrassend nieuw hotel op een historische plek waar vroeger het beeld werd bepaald door weilanden en boerderijen. Waarom juist de keuze voor deze locatie? Loverbosch lacht en zegt: “Kijk eens om je heen. Hier gebeurt van alles. Overal worden nieuwe bedrijfspanden en hallen gebouwd. Het is een zichtlocatie langs een doorgaande weg van Noord- naar Zuid-Nederland vlakbij de A2 én dicht bij de landsgrenzen van België en Duitsland. We hebben bewust voor deze locatie gekozen omdat zich een tweede ring rondom de Randstad aan het ontwikkelen is. Veel bedrijven trekken vanuit het westen naar deze nieuwe, aantrekkelijke gebieden. Dit hotel is onderdeel van fase 1. In dit gebied staat nog heel veel te gebeuren.”