NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Hotel Kint: ontspannend genieten in een monumentaal klooster

Hotel Kint: ontspannend genieten in een monumentaal klooster

In september van het afgelopen jaar opende Hotel Kint, gevestigd in het voormalige Franciscanessenklooster (1883) te Valkenburg haar deuren. Een monumentaal gebouw in neogotische stijl met een rijke historie, maar vooral met een eigen identiteit die bij de inrichting van het hotel duidelijk is terug te zien.

De exploitatie is onder andere in handen van  de organisatie van Landgoed Altenbroek; een 4 sterren superior hotel net over de grens in het Belgische ’s Gravenvoeren. Tessa Veenstra is bij beide locaties als sales- en marketingmanager actief. Zij vertelt speciaal aan Hotelvak over de identiteit van zowel Hotel Kint als Bistro Francis, een restaurant dat eveneens in het voormalige klooster gevestigd is. Tevens gaat zij dieper in op het belang van Valkenburg, de gasten, haar carrière en eigen visie over deze locatie. 

www.guyhouben.com francis 177
Zuid-Limburg heeft zijn eigen sfeer, noem het bijna een Frans karakter

Wie het pad vanaf de openbare weg richting de entree van het hotel en bistro bewandelt, krijgt het gevoel een reis door de tijd te maken. Terug naar de late negentiende eeuw. Een tijdperk waar een serene rust de sfeer bepaalt, er tijd is voor ontspanning en onthaasten en waar elke gast door de rijke historie wordt omarmd. Een perfecte combinatie van hedendaags comfort en historische charme. Drie etages bereikbaar met lift en 32 kamers in vijf verschillende stijlen. Een parel voor de regio.

Hoe hebben jullie de unieke, eigen stijl van dit voormalige klooster gebruikt bij de inrichting van het hotel zoals dat nu zichtbaar is?

“We hebben echt goed gekeken naar het karakter van dit monumentale gebouw. Samen met de architect is die stijl als startpunt gebruikt. Daaromheen is het merk voor Hotel Kint gebouwd. Veel neogotische details van het klooster verwerken we in uitingen naar de buitenwereld, zoals de website en visitekaartjes. Hierbij werkten wij samen met ontwerpbureau Reiters Wings. Het klooster was sinds 1961 in handen van de gemeente Valkenburg aan de Geul en kreeg tijdelijk een sociaal culturele functie. Een groep ondernemers uit Valkenburg en omgeving, die dit gedeelte van het klooster in 2019 kochten, hadden als plan een nieuw en luxe hotel neer te zetten in Valkenburg. Zij wilden de pracht van het gebouw niet verloren laten gaan en tevens een gat vullen in de hospitality markt in de omgeving. Later zijn wij benaderd om de exploitatie te verzorgen vanwege onze ervaring en aanpak bij Landgoed Altenbroek. De basis was dus al gelegd. Vanaf dat moment zijn we wel mee gaan denken over de keuze en toepassing van materialen en kleuren.”

www.guyhouben.com francis 73

Kun je daarvan een voorbeeld geven?

“In het interieur van de kamers is de okergele kleur van de Valkenburgse mergelgrotten terug te vinden. Daarnaast zijn de kleuren van de authentieke tegels gebruikt in de branding van het merk. In de visitekaartjes, op de website en de bordjes van de kamernummers.”

Was het monumentale gebouw doorslaggevend om als exploitant hier in te stappen?

“Deels. Want ook Valkenburg en omgeving zijn fantastisch om als hotel actief te zijn. Toeristen komen hier om te wandelen, fietsen en ontspannen. De stad kent een aantal bijzondere evenementen. Denk aan de Amstel Gold Race, Tour de Femmes en natuurlijk de kerstmarkt; dat zijn echte trekpleisters. Dat hebben we afgelopen winterseizoen voor het eerst mee mogen maken. De hele stad werkt naar dat evenement toe. Dan moet alles perfect op orde zijn. De bezetting was tijdens deze periode bijna continu enorm hoog. Dat was de eerste drukke periode waarin het operationele team op de proef werd gesteld, maar ze hebben elke uitdaging op uitstekende wijze opgelost en hebben Hotel Kint op dat moment echt als professionals op de kaart gezet. Die evenementen en rustieke kenmerkende omgeving zijn erg belangrijk voor ons. Maar we waren als organisatie tevens bezig om naast Landgoed Altenbroek nog een extra locatie te vinden die past bij onze visie.”

À propos, waarom de keuze voor de naam Kint?

“Dat is een knipoog naar de geschiedenis van de stad. Valkenburg heeft een lange historie als het gaat om wielerwedstrijden. De Belg Marcel Kint won hier in 1938 de wereldtitel. Hij is de langst regerend wereldkampioen bij het wielrennen uit de geschiedenis geweest. Hij stond bekend om zijn doorzettingsvermogen, passie en successen. Het is ons doel die lijn door te trekken bij de exploitatie van dit hotel.”

Hoe belangrijk is Bistro Francis voor het totale concept?

“Eigenlijk moet je het restaurant los zien van de hotelfunctie. We hebben de twee concepten apart van elkaar ontwikkeld. Dat is een bewuste keuze omdat de ervaring leert dat als een restaurant onderdeel is van een hotel, de drempel voor externe gasten hoog is. Het was in eerste instantie overigens niet zeker hoe de ruimte waarin het restaurant gevestigd is ingevuld moest worden. We zijn toen gaan kijken naar het totale horeca-aanbod in Valkenburg en hebben er vooral op gelet wat de stad miste. Het moest een toegankelijk concept zijn, maar wel met een echt kwalitatief hoogwaardige kaart, gericht op de mensen uit de directe omgeving. Wij willen met de gerechten echt uitblinken, iets anders bieden. Volgens mij zijn we daarin wel geslaagd.”

www.guyhouben.com francis 45
Een combinatie van hedendaags comfort en historische charme.

Hoe zijn de reacties?

“Bijzonder positief. Vooral gasten uit de directe omgeving gaven aan echt behoefte te hebben aan een concept dat niet alleen op de toerist gericht is, maar ook op de lokale markt. Het was dus ons doel om een lokaal publiek met deze zaak aan te spreken. Hier zijn we absoluut in geslaagd.”

De doelgroep van het hotel is dus anders dan die van de bistro?

“Zeker! Bij de bistro ligt de focus vooral op de lokale gast en bij het hotel proberen ons vooral te richten op mensen buiten de provincie. Het is bekend dat Limburg bij veel mensen buiten de provincie enorm geliefd is. Ze komen hier om te ontspannen en te onthaasten. Vooral Zuid-Limburg heeft zijn eigen sfeer, noem het bijna een Frans karakter. Waar vind je dat nog in amper twee uur rijden? Maar uiteraard is iedereen welkom.”

In het interieur van de kamers is de okergele kleur van de Valkenburgse mergelgrotten terug te vinden.

Jij kunt hier dus voorlopig je visie en plannen op los laten?

“Absoluut. Ik ben trots hier te mogen werken. Dit zijn twee unieke locaties. Het is voor mij persoonlijk erg belangrijk om voor hotels actief te zijn waar ik met mijn visie en aanpak helemaal achtersta. Vanaf het begin heb ik hier mijn stempel kunnen zetten als sales- en marketingmanager.”

‘Je komt niet verder als je geen gewaagde beslissingen durft te nemen’ 

Sales- en marketingmanager Tessa Veenstra heeft ondanks haar jonge leeftijd (26) al een sterke eigen visie ontwikkeld op de hotelbranche. In een aantal persoonlijke vragen vertelt zij hoe ze in deze sector gegroeid is en ervaring heeft opgedaan.

Hoe ben je in de hotelbranche terecht gekomen?

“Ik ben geboren en getogen in Amsterdam. Als jong meisje was ik al verknocht aan hoe de hospitalitybranche zich in deze stad ontwikkelde. Toen groeiden de diverse concepten al als paddenstoelen uit de grond. Voor mij was het prachtig om die wereld te ontdekken. Ik sprong op de fiets, ging naar een nieuw hotel en bracht daar vervolgens een hele tijd door om nieuwe indrukken op te doen. Dat alles was bepalend om voor deze branche te kiezen. Voordat ik aan mijn opleiding begon heb ik ervaring opgedaan in een boutique hotel keten in Amsterdam en tijdens de studie in een 5-sterren hotel in Londen.”

En nu werk je in Valkenburg. Ver van huis en een heel andere sfeer dan mondaine steden. Hoe bevalt dat?

“Uitstekend. Natuurlijk is dit een heel andere wereld, maar ik voel mij hier thuis. Bij Landgoed Altenbroek begon ik ooit als front office manager, maar ik wilde mij liever op commercieel vlak verder ontwikkelen. Nu werk ik dus als sales- en marketingmanager voor beide locaties. Dat biedt voldoende mooie uitdagingen. Ik ben graag bezig met analytische aspecten. De ervaring die ik in de grote steden heb opgedaan meng ik met de Bourgondische,
klassieke stijl hier in het zuiden. Het wereldse karakter en de innovatieve aspecten zijn in mijn ogen echter wel essentieel om je als hotel te blijven ontwikkelen. Je komt niet verder als je geen gewaagde beslissingen durft te nemen. Ik probeer met mijn aanpak beide locaties te laten meegroeien met de ontwikkelingen in grote steden. Al zal ik het eigen karakter van deze streek altijd respecteren.”

Waar haal je inspiratie vandaan?

“Net zoals ik dat als jong meisje al deed: het bezoeken van andere hotels, maar ook het lezen van vakliteratuur. Ik vind het nog steeds heerlijk om in hotels mijn ogen uit te kijken en nieuwe concepten te ontdekken. Zo leer je wat je niet wilt, maar juist ook wat wel bij
jezelf past.”

Je bent duidelijk nog steeds op je plek in deze branche?

“Absoluut. Werken in hotels voelt alsof je onderdeel bent van een familie. We werken allemaal zo intensief samen aan gezamenlijke doelen en doen alles om de gasten tevreden te stellen. Naast dat menselijke aspect vind ik de hele logistieke operatie heel fascinerend. Die dynamiek spreekt mij enorm aan.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?