In de vorige editie van Hotelvak volgden we Joost van Damme, die zijn droom wil verwezenlijken door de Zeevaartschool in Vlissingen – een Rijksmonument – te verbouwen tot een hotel. Even leek het tij tegen te zitten, maar het project ligt ondertussen weer op koers. In deel twee van deze serie is de vergunning binnen. We volgen Van Damme en designer Hans Kuijten nu tijdens de verbouwing.
“Een droom gaat in vervulling”, zegt Van Damme. “Als geboren Vlissinger vind ik het een eer dat ik in dit prachtige en unieke gebouw deze invulling kan realiseren. Het gebouw wordt weer van iedereen. Dagelijks te bezoeken. Doorlopend gezelligheid. Vlissingen krijgt door Hotel de Zeevaartschool ‘een hotel met een huiskamer’ waar we allemaal, vele jaren, van kunnen genieten.” De ondernemer en hotelier is opgelucht dat de laatste bottleneck overwonnen is. “De bezwaren die er nog leken te zijn konden we in een goed gesprek wegnemen. Het is een heugelijk moment, maar feest vieren doen we nog niet. Er moet nog heel veel gebeuren.”
Een belangrijk struikelblok was tot nu toe om aan de stroombehoefte van het hotel te voorzien. Dit is opgelost door deels gas te blijven gebruiken. “Wellicht is in de toekomst meer ruimte op het stroomnet, maar wij moesten nu helaas toch investeren in gasboilers en andere apparatuur voor de keuken. Ook alle algemene ruimtes worden straks met gas verwarmd.”
Hotel De Zeevaartschool krijgt zeventig kamers, onderverdeeld in vier verschillende kamertypes. 45 Standaardkamers, vijf familiekamers, zes suites en veertien matrooskamers op etage 0. “De hoofdmoot zijn standaard en luxe kamers met zeezicht. Helemaal onderin worden echter kleinere kamers gesitueerd in een lager prijssegment. Voor ieder wat wils dus.” Daarnaast krijgt het hotel ook een restaurant, bar en lounge. Aannemer Bulsink uit Son en installateur DWT uit Goes zijn inmiddels begonnen aan de renovatie en verbouwing, het ontwerp is in handen van Studio Hans Kuijten.
Toen Hans Kuijten benaderd werd voor het project zag hij meteen potentie. “Het gebouw ademt echter nog niet veel sfeer, dus dat gaan wij toevoegen. Verder was het een uitdaging dat we geen muren weg mochten halen. De structuur van het gebouw is dus al door de kamers bepaald.” Vanwege de locatie van het hotel werd al snel gekozen voor een maritiem en intiem concept. “Bij mijn ontwerpen houd ik veel rekening met de lichtinval, aan zee is het licht namelijk heel anders dan in de bossen. We hebben daarom gekozen voor lichte tinten en laten de historie van het gebouw terugkomen in de materialen. Niet strak en wit, maar een warme sfeer door het gebruik van kleden, leuke stofjes, houttinten, koper en messing elementen. Het wordt geen scheepsvaartmuseum, maar de maritieme sfeer is er zeker.”
Wie een hotel voor het eerst binnenkomt, hoopt op een ‘wauw’ gevoel. Dit wil Kuijten ook bereiken in De Zeevaartschool. “Als je via de hoofdentree binnenkomt, is de hotelbar het eerste wat je ziet. Dit is het centrale hart van het horecagedeelte.” Er mochten geen pilaren of wanden wijken, dus integreerde Kuijten deze elementen in het ontwerp. “De bar bouwen we om een pilaar heen, en in een grote wand realiseren we een wijnkast.” Het restaurant, de bar en de lounge vormen eigenlijk één geheel. “De bedoeling is dat de gast met zijn bordje overal kan gaan zitten, of het nu het ontbijt is, een gesprek of een borrel. We willen een huiskamer gevoel creëren met een internationaal karakter. Het moet een hippe, klassieke zaak worden.” De receptie van het hotel zit bewust verder achterin.
De hotelkamers krijgen dezelfde look & feel, met rustige kleuren en lichte houttinten. “Zij zijn allemaal voorzien van tweepersoonsbedden, terwijl de familiekamers op een vide nog twee extra slaapplekken hebben. Zo ontstaan de familiekamers. Met behang voegen wij een gevoel van luxe toe, en luxere kamers krijgen karpetten. De matrozencabines zijn kleiner, maar ook geschikt voor twee personen, en hebben een karakteristiek rond raam.” Kuijten is trots dat hij een bijdrage aan het hotel mag leveren. “Ik denk dat we een vrij licht en kil gebouw een warme sfeer geven, door de kleuren en materialen die we toepassen. Deze zijn lichter dan men meestal van mij gewend is, maar dit is voor mij ook een welkome afwisseling. Het gaat een hele warme deken worden, daar ben ik van overtuigd.” Hotel De Zeevaartschool hoopt in december 2024 zijn deuren te openen.
Het bijzondere torentje van het pand krijgt een multifunctionele bestemming. Het is straks te huur voor een heel klein ‘eventje’. Een vergadering op een unieke plek, een huwelijksaanzoek met champagne, of een romantisch diner voor twee. Buiten deze reserveringen om kunnen gasten hier gewoon binnenlopen. Om te herinneren aan de geschiedenis van het gebouw komen plaquettes aan de muur, en kan de jaarlijkse herdenking van overleden studenten in de eerste en Tweede Wereldoorlog nog steeds plaatsvinden. In een rond kamertje onder het torentje komt een mini-museum.