NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Hoxton Hotel – Retro flair en moderne gastvrijheid
Hoteldirecteur Jeroen Bronsveld in cocktailbar Barbue.

Hoxton Hotel – Retro flair en moderne gastvrijheid

Een laagdrempelig hotel dat de geschiedenis omarmt

Sinds de opening in 2004 was hotel Lloyd een gekende naam in Amsterdam. Bijna twintig jaar later had het hotel echter wel wat liefde nodig, zo zegt hoteldirecteur Jeroen Bronsveld. In augustus 2023 mocht hij het nieuwe The Hoxton, Lloyd Amsterdam openen. Hotelvak nam een kijkje in het volledig gerenoveerde pand.

Schilderij ‘Organised Confusion’ van Pascal Duval in Barbue. Gecureerd door Bisou Gallery.

Wie The Hoxton, Lloyd Amsterdam binnenkomt, ontdekt direct een belangrijk kenmerk van de The Hoxton formule. Er is geen incheckbalie bij de entree. In plaats daarvan krijgt de bezoeker de keuze: neemt hij plaats in Breman Brasserie of vervolgt hij zijn weg naar de lobby, verderop in de gang? “Dit lijkt een klein verschil, maar wij geloven als The Hoxton dat deze keuze een hotel laagdrempeliger maakt. Wij nodigen buurtbewoners van harte uit om ons restaurant of cocktailbar Barbue te bezoeken.”

Breman Brasserie.

Authentieke details met kleur en warmte

Andere kenmerken die meteen opvallen zijn de authentieke elementen die bewaard zijn gebleven in het pand uit 1912. Dit zijn onder meer het glas in lood, de vloertegels en natuurlijk de kenmerkende grijsgroene wandtegels. “We willen de geschiedenis van het gebouw omarmen en zeker niet alleen omdat het pand een monument is,” zegt Jeroen lachend. “Ooit vertrokken vanuit dit gebouw grote groepen mensen naar Zuid-Amerika. Dat is onder meer zichtbaar in misschien wel de mooiste ruimte in het pand, bar Barbue. In deze ruimte zitten nog de loketten uit die tijd.” De bar wordt verder gekenmerkt door de lambrisering van donker hout en de grote, hoge ramen. In contrast is de bekleding van de meubels juist erg modern. Kleur wordt niet geschuwd en gecombineerd met geometrische patronen, terwijl de materiaalkeuze nog meer warmte uitstraalt.

De lampen in de Breman Brasserie zijn unieke exemplaren van een Portugees bedrijf.

Juist door de aankleding en door de kleurkeuze heeft het hotel zijn identiteit gekregen, legt Jeroen uit. “Net als bij de totstandkoming van The Hoxton, Amsterdam aan de Herengracht hebben we samengewerkt met Ennismore’s AIME Studios en Nicemakers. Zij moesten binnen de beperkingen van een monumentaal pand werken, maar dat is erg goed gelukt. Zo voegen de kleden op authentieke tegels veel warmte toe. Daarnaast is veel gespeeld met verlichting en gordijnen. Ik vind muziek ook een belangrijke factor.” Jazzmuziek onderstreept het vleugje ‘roaring twenties’ dat in het hotel zichtbaar is.

The Pantry, onderdeel van The Apartment, is voorzien van vergaderruimte en een gemeenschappelijke open keuken/woonkamer.

Lokale samenwerking op vele fronten

De uitstraling van het pand wordt nog versterkt, en soms ook uitgedaagd, door de kunst die alom aanwezig is. Bisou Gallery heeft de kunstcollectie van het hotel samengesteld. “In alle algemene ruimtes hangt kunst van Nederlandse, vaak lokale kunstenaars. Dit onderstreept de visie van The Hoxton om een verbinding te maken met de omgeving. In de toekomst brengen wij nog een booklet uit, waarin het verhaal van elk schilderij staat.” Nog meer kunst is te zien The Hox Gallery, dat wordt samengesteld in samenwerking met het lokale creatieve collectief Stichting Kunstwerk Loods6. “Aan de buitenkant van het pand stond ooit‘ welkom Lloyd Hotel’. Wij hebben dit vervangen door een muurschildering die elk half jaar wijzigt. Momenteel hangt hier het kunstwerk waarmee Toscanabanana de cocktailbar viert.”

Alle slaapkamers hebben een badkamer met in ieder geval een ruime inloopdouche.

De lokale samenwerkingen gaan nog een stap verder. Zo wijst The Hoxton, Lloyd Amsterdam gasten graag op pareltjes in de buurt. “We vertellen bijvoorbeeld over het koffietentje boven de Albert Heijn, Barmhartig Koffie, dat mensen vaak niet kennen, en andere leuke plekken. We halen de buurt naar binnen door unieke souvenirs bij de incheckbalie te verkopen. Keramieken kopjes die een paar straten verderop zijn gemaakt, bijzondere t-shirts, sjaals en nog veel meer. Zo geven we onze gasten het idee dat ze deel uitmaken van de buurt waar zij tijdelijk verblijven.”

Aan de buitenkant van het hotel verwijst kunst van Toscanabanana naar de cocktailbar.

Nog even terug naar de Breman Brasserie. Voor de ontwikkeling van dit restaurant ging The Hoxton niet over een nacht ijs. “Wij bezochten diverse concepten om inspiratie op te doen en te ontdekken wat bij dit gebouw zou passen,” legt Jeroen uit. “Hierbij ontdekten we dat een brasserie in Amsterdam iets heel anders is dan in Londen of Frankrijk. De brasserie kan hier groter zijn, maar wordt gekenmerkt door een huiselijke uitstraling en is een bestemming voor de hele dag. Een intiem restaurant, zo zou je het kunnen noemen. Vanuit deze gedachte hebben wij de sfeer neergezet.” De kaart van Breman is geïnspireerd door de Europese en Zuid-Amerikaanse keuken van rond de eeuwwisseling. “Je kunt er terecht voor een informele burger, maar ook uitpakken met een uitgebreide seafood platter.”

Eén van de slaapkamers van The Hoxton, Lloyd Amsterdam.

Verrassende kamers

Wie in het hotel blijft slapen, kan terecht in één van de 136 hotelkamers. Hiervoor zijn warme kleuren zoals koraalrood en okergeel gebruikt, gecombineerd met meer koele en donkere blauwe en grijze tinten. Een verwijzing naar scheepvaartmaatschappij Koninklijke Hollandsche Lloyd. “De kamers op de Herengracht zijn wat knusser, terwijl we hier best veel ruimte hadden. Daardoor konden we nieuwe kamers introduceren voor vier personen, zoals kamers met twee kingsize bedden of met een tweepersoonsbed en een stapelbed met gordijnen.” Naast deze kamers zijn ook de bekende The Hoxton kamertypes beschikbaar, de Cosy, Roomy en Biggy. “Toch zijn de kamers per hotel uniek. Dit is een heel bewuste keuze. Wij willen de gast graag verrassen in een hotel dat past bij de omgeving waar het zich bevindt.” Enkele bijzondere kamers zijn de Tune Room, waar zelfs een piano staat, en een kamer met een megagroot bed voor vijf mensen. De badkamers zijn voorzien van ruime inloopdouches. “Uit eigen onderzoek bleek dat onze gasten liever een zeer goede douche willen dan douchen in bad. Toch zijn er een paar kamers die zowel een volwaardige douche als een bad hebben. Dat is voor de gast dan een leuke verrassing.”

In deze bijzondere kamer kunnen vijf mensen in één bed slapen.

Vergaderen kan ook uitstekend in het nieuwe hotel. Hiervoor is The Apartment ingericht op de begane grond. Het concept bestaat uit drie hybride vergader- en evenementenruimtes. The Pantry, een gemeenschappelijke open keuken/woonkamer, Dining Room en Drawing Room. Zij kunnen afzonderlijk of gecombineerd worden gehuurd. “In The Pantry bedienen de gebruikers zichzelf. Ook ontstaat regelmatig contact tussen de verschillende gebruikers, veelal mensen in de creatieve sector die dat erg waarderen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details