NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Startsein in de oude vissershaven van Cuxhaven voor HENRI hotel, restaurants en winkels vanaf zomer 2026 
Beeld van AFH Zicht vanaf Dugekai naar het noorden (Bron: AFH GmbH)

Startsein in de oude vissershaven van Cuxhaven voor HENRI hotel, restaurants en winkels vanaf zomer 2026 

De bouwaanvraag voor de verbouwing van vishallen V en VI is al ingediend

Startsein voor de 1e bouwfase in de Alter Fischereihafen (AFH)! Ondanks de huidige moeilijke marktsituatie voor vastgoedprojectontwikkelingen met aanzienlijke kosten- en rentestijgingen, is de projectmaatschappij AFH Alter Fischereihafen Cuxhaven GmbH (AFH GmbH) erin geslaagd om de hoofdhuurder voor het hotel in Fischhallen V en VI en de financiering voor het bijbehorende investeringspakket van ongeveer € 100 miljoen binnen te halen. Naast de volledige modernisering van de historische vishallen IV, V en VI omvat de eerste bouwfase ook de renovatie van de kademuur en de nethal. Hierdoor wordt de AFH als geheel aanzienlijk opgewaardeerd en de maatregelen zullen een uitstekende basis vormen voor de volgende bouwfasen.

(Bron: AFH GmbH)

Nieuwe hotspot in Cuxhaven voor reizigers en inwoners: HENRI Hotel combineert traditie en moderniteit

HENRI Hotel Cuxhaven GmbH, een dochteronderneming van DSR Hotel Holding GmbH uit Rostock, zal in Fischhallen V en VI een HENRI Country House inrichten naast andere horeca- en detailhandelszaken.
“Met het nieuwe HENRI Country House in Cuxhaven richten we ons niet alleen op een unieke locatie, maar ook op een innovatief totaalconcept. Ons doel is om traditie en moderniteit in een inspirerende ambiance aan te bieden,” benadrukt Karl J. Pojer, CEO van DSR Hotel Holding.

Afbeelding AFH straatbeeld van het hotel in Präsident-Herwig-Strasse (bron: AFH GmbH)

Het 145 kamers tellende hotel ligt in het hart van de oude vissershaven en ademt de flair van de historische vismarkthal uit en heeft als doel een hotspot te worden voor zowel reizigers als de lokale bevolking. Het interieur, ontworpen door Geplan Design, pakt elementen uit de bouwperiode rond 1920 met veel gevoel op en zet de ruwe charme van het industriële gebouw in een spannende relatie met modern, gezellig design buiten de mainstream.

Op de begane grond van de voormalige vismarkthallen is de HENRI Lounge zowel een levendige ontmoetingsplek als een intiem toevluchtsoord. En niet alleen voor reizigers en HENRI-huisgasten, want het Country House staat ook open voor buren en bewoners van Cuxhaven: als onderdeel van het HENRI-lidmaatschap kunnen zij van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gebruikmaken van de lounge en alle servicefaciliteiten. Mensen kunnen afspreken met vrienden in de grote “huiskamer” van de buurt, genieten van drankjes en hapjes in de “huiskeuken”, snuffelen in de bibliotheek of gebruik maken van de co-working ruimte voor werk of zakelijke bijeenkomsten. Andere voorzieningen in het HENRI Country House Cuxhaven zijn de Gym & Spa en de “huiskeuken”, waar het ontbijt wordt geserveerd, evenals zelfbedieningsdrankjes en snacks gedurende de dag in overeenstemming met het Eerlijkheidsprincipe. Het HENRI Cuxhaven heeft ook het juiste aanbod voor gezinnen en langetermijngasten: De kamercombinaties bestaan uit ‘cabinekamers’ en een ruime XL-studio met een gezellige centrale zithoek en suites met kitchenettes en een groot apart woongedeelte.”

Lobby Henri Hotel, interieurontwerp door Geplan Design (bron: Geplan Design)

De planningsaanvraag voor de renovatie en verbouwing van Fischhallen V & VI is in april 2024 ingediend bij het departement 6 – Planning, stadsontwikkeling en bouw van de stad Cuxhaven ter beoordeling en goedkeuring.

De renovatie van Fischhalle IV is al in volle gang. Er zijn kantoren op de bovenste verdieping en visverwerkende bedrijven in de kelder naast horecagelegenheden. Het langetermijnengagement van deze huurders zorgt ervoor dat het maritiem-commerciële karakter van de AFH ook op de lange termijn gewaarborgd blijft.

Sterke partners bundelen krachten om nieuwe ontwikkeling Alter Fischereihafen Cuxhaven te reali-seren

Norbert Plambeck, die het havengebied eind 2016 via zijn Plambeck Holding verwierf, is verheugd dat hij samen met blueorange Development Partner GmbH, een dochteronderneming van Volksbank BRAWO, die zich eind 2022 als medeaandeelhouder van AFH GmbH bij het project heeft aangesloten, aan de slag kan.

Naast de fondsen van de aandeelhouders levert een consortium bestaande uit de Weser-Elbe Sparkasse als consortiumleider, Sparkasse Rotenburg Osterholz, Kreissparkasse Stade en Stadtsparkasse Cuxhaven het vreemd vermogen voor de ombouw van Fischhallen V en VI. Daarnaast is de Volksbank Stade-Cuxhaven vanaf het begin van het project nauw betrokken bij de AFH. De deelstaat Nedersaksen draagt bij in de kosten van de renovatie van de kademuur als onderdeel van het gezamenlijke programma “Verbetering van de regionale economische structuur”. De renovatie van de Netzhalle wordt ondersteund met federale middelen uit de cultuur- en mediasector. Daarnaast ontvangt het hotelbedrijf subsidie van de deelstaat Nedersaksen en de federale overheid uit het gezamenlijke programma “Individuele investeringsbevordering in de accommodatiesector”.

De start van de bouwwerkzaamheden voor de renovatie van de kademuur is gepland voor het najaar van 2024 en de voltooiing voor eind 2025. De constructie van de kademuur als energiedamwand wordt onderzocht. Dit zou de eerste grote warmtewisselaar in zijn soort zijn en zou de hele AFH kunnen voorzien van verwarming en koeling. Het grootste deel van de hiervoor benodigde bedrijfsenergie moet worden verkregen uit zonne-energiesystemen op de daken van het AFH.

Martin Pietsch, Managing Director van blueorange Development Partner GmbH, is verheugd: “Dit is nog maar het begin van een geweldige ontwikkeling op de locatie Cuxhaven. De Oude Vissershaven zal zich nu snel ontwikkelen, nieuwe groepen gasten aantrekken en ook de bewoners van Cuxhaven een nieuw en interessant aanbod bieden. We zijn verheugd dat we hier onze coöperatieve expertise in projectontwikkeling en financiering kunnen inbrengen.”

Norbert Plambeck, Managing Partner van Plambeck Holding GmbH, bedankt de meerderheidsfractie in de gemeenteraad van Cuxhaven en iedereen die het AFH-project politiek heeft gesteund. Hij bedankt ook het bestuur van de stad Cuxhaven voor de constructieve samenwerking en Niedersachsen Ports voor de goede en op vertrouwen gebaseerde samenwerking. Zijn speciale dank gaat uit naar de medewerkers, die zich met hart en ziel hebben ingezet voor de ontwikkeling van het project.

Over de Oude Vissershaven Cuxhaven (AFH)
De Oude Vissershaven Cuxhaven is een historisch havengebied met veel potentie voor ontwikkeling tot een moderne en aantrekkelijke locatie in het hart van de stad. Hier in Cuxhaven wordt de toekomst gecreëerd op ongeveer zeven hectare voormalig haventerrein. Met de financiering van de eerste grote bouwfase worden belangrijke herontwikkelingsmaatregelen geïmplementeerd om de haven open te stellen voor nieuwe toepassingen en de economische levensvatbaarheid van het terrein te vergroten.

Over HENRI Hotels
Levendige gastvrijheid en een kosmopolitische sfeer creëren een vertrouwd, universeel gevoel, genaamd HENRI. Het HENRI Hotel Hamburg Downtown was het eerste hotel van het merk dat in 2013 werd geopend. Daarna volgden openingen in Berlijn, Düsseldorf en Wenen. HENRI is nu niet alleen beschikbaar in het centrum, maar ook in populaire vakantiebestemmingen: In Seefeld en binnenkort in Kitzbühel verwelkomt een HENRI Country House gasten het hele jaar door. De HENRI hotels worden gekenmerkt door het gebruik van bestaande gebouwen en de verwijzing naar de geschiedenis van het pand. Aandacht voor detail geeft elk hotel zijn eigen persoonlijke HENRI-touch. De claim van HENRI: gasten moeten zich thuis voelen, alsof ze bij een vriend thuis zijn.

Het merk Henri Hotels is eigendom van DSR Hotel Holding. DSR Hotel Holding is actief als hotelmanagementbedrijf in Duitsland, Oostenrijk en Italië en treedt op als huurder en exploitant van hotelprojecten. Het is ook een holdingmaatschappij voor exploitatieparticipaties. Als dochteronderneming van DR Hospitality GmbH & Co. KG, is het sinds 2021 een joint venture tussen DSR GmbH en DER Touristik Group als meerderheidsaandeelhouder (onderdeel van REWE Group). De portefeuille bestaat momenteel uit 35 hotels, waarvan er 16 worden beheerd onder drie van de bekendste en meest prestigieuze hotel- en resortmerken in Duitstalige landen: A-ROSA, aja en HENRI. De portefeuille omvat ook twee traditionele individuele hotels, Hotel NEPTUN en Hotel Louis C. Jacob en vier hotels van de Italiaanse dochteronderneming Mira Hotels & Resorts.

Meer informatie is te vinden op www.henri-hotels.com.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details