De eetbare koffiekop wint snel aan populariteit. Waar het een paar jaar geleden nog werd gezien als een gimmick omarmen steeds meer horecaondernemers het als een volwaardig alternatief voor de bekende en inmiddels in de ban geraakte wegwerp koffiebekertjes.
Hoewel het gebruik van de kartonnen wegwerp koffiebekers voorlopig nog gedoogd wordt zijn al veel horecaondernemers op zoek naar alternatieven. Ze anticiperen hiermee niet alleen op het daadwerkelijk van kracht worden van de Europese wetgeving, ze spelen ook in op een toenemende behoefte van gasten die zelf minder wegwerpplastic willen gebruiken.
‘In Nederland gooien we jaarlijks ruim 4 miljard wegwerpbekertjes weg, dat is een enorme afvalstroom’, zegt Miroslav Zapryanov, oprichter van Cupffee en producent van eetbare koffiebekers.
‘Een deel van die bekertjes is afkomstig uit de horeca. Het zijn bijvoorbeeld de afhaalkoffietjes voor onderweg. De bekertjes worden na gebruik routineus weggegooid maar dat hoeft niet perse en gelukkig zien ook steeds meer horecaondernemers dat in. We krijgen heel positieve reacties op onze eetbare koffiebekers en ik snap wel waarom. Met de eetbare koffiebeker voldoe je als ondernemer in een klap aan de nieuwe regelgeving. Bovendien kom je je gasten tegemoet die zelf ook in toenemende mate aangeven minder wegwerpplastic te willen gebruiken maar tegelijkertijd veel waarde hechten aan bijvoorbeeld hun afhaalkoffie.’, aldus Miroslav.
De bekers van Cupffee zijn veel duurzamer dan de wegwerpbekertjes met de plastic binnenlaag. Ze bestaan uitsluitend uit natuurlijke, lokaal geproduceerde ingrediënten en zijn 100% vegan. Het enige dat vrijkomt bij de productie is stoom en de lucht van versgebakken koekjes. Dankzij de unieke receptuur blijven de bekers tot een dag lang lekvrij en beïnvloedt de krokante wafel de smaak van de koffie, thee of warme of koude chocolademelk niet. De bekers zijn volledig biologisch afbreekbaar.
Het gaat Cupffee om meer dan alleen het aanbieden van een duurzaam alternatief. ‘Het gaat vooral ook om het doorbreken van patronen. Wegwerp bekertjes zijn zo lang zo vanzelfsprekend geweest en het resultaat is een enorme berg afval.’, zegt Miroslav. ‘Dit probleem is alleen op te lossen wanneer we in staat zijn oude gewoontes te vervangen door nieuwe gewoontes. De horeca speelt hierin een belangrijke rol. Horecaondernemers weten al tijden hun gasten te inspireren en te laten zien dat het anders kan en ook nu merken we dat ze graag voorop willen lopen en bereid zijn nieuwe dingen te proberen. Dat ze samen met hun gasten, bekertje voor bekertje de wereld een beetje groener willen maken.’.