NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Hoe tafelaankleding bijdraagt aan succes
Erik Piket van Facility Trade Group (links) en Chris Waalder van Stylepoint (rechts).

Hoe tafelaankleding bijdraagt aan succes

‘Een kunstvorm die de eetervaring verrijkt’

Een eerste indruk is in de hospitality allesbepalend. Een goed gedekte tafel kan het verschil maken tussen een eenmalig bezoek en een loyale klant. Op uitnodiging van Facility Trade Group, de onafhankelijke facilitaire groothandel op het gebied van onder andere non-food horeca producten, delen Matthijs Felser en Chris Waalder van Stylepoint, gespecialiseerd in innovatieve en trendsettende concepten voor tafelaankleding en buffetpresentatie, hun inzichten over hoe effectieve tafelaankleding kan bijdragen aan de algehele gastervaring en het succes van een etablissement.

Volgens Felser, medeoprichter en eigenaar van het 20 jaar bestaande Stylepoint,  is tafelaankleding meer dan alleen een paar borden en bestek; het is een integraal onderdeel van de ambiance die een restaurant of hotel biedt. “Wanneer gasten een restaurant binnenlopen, is de tafelaankleding vaak een van de eerste dingen die zij opmerken. Een mooi gedekte tafel met kwalitatief hoogwaardig linnen, sprankelend glaswerk en stijlvol bestek zet meteen de toon voor een premium ervaring,” zegt Felser.

Tafelaankleding moet niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook passen bij het imago en de branding van het etablissement. Waalder benadrukt dat Stylepoint helpt bij het creëren van aangepaste concepten die resoneren met de gewenste sfeer en doelgroep van het hotel of restaurant. “Of het nu gaat om een luxe hotel of een gezellig familierestaurant, de tafelaankleding kan worden aangepast om de unieke persoonlijkheid van de plek te reflecteren,” legt Waalder uit.

Er vindt een verschuiving plaats naar materialen zoals bewerkt glas en metaal, wat zorgt voor een opvallende en memorabele tafelpresentatie.

Functionaliteit

Naast het esthetische aspect, is functionaliteit cruciaal. Stylepoint houdt rekening met praktische overwegingen zoals de breukgevoeligheid van materialen en de efficiëntie van de service. Felser verduidelijkt: “We adviseren altijd materialen en ontwerpen die niet alleen mooi zijn maar ook bestand zijn tegen frequent gebruik, wat essentieel is in een drukke horecaomgeving.”

Om voorop te blijven lopen in de markt, volgt Stylepoint nauwgezet de laatste trends in tafelaankleding. “We reizen internationaal en werken samen met partners in verschillende landen om ervoor te zorgen dat onze concepten innovatief en trendsettend zijn,” zegt Felser. Recentelijk hebben ze gezien dat er een verschuiving plaatsvindt naar materialen zoals bewerkt glas en metaal, wat zorgt voor een opvallende en memorabele tafelpresentatie.

Stylepoint onderscheidt zich door een persoonlijke benadering in service, waarbij ze nauw samenwerken met klanten om op maat gemaakte oplossingen te bieden. “Vanaf het eerste contact tot de uiteindelijke uitvoering, onze experts werken zij aan zij met klanten om ervoor te zorgen dat elk detail perfect is,” benadrukt Felser.

Servies: bijna een kunstvorm die, wanneer goed uitgevoerd, de eetervaring verrijkt en de band met gasten versterkt.

Een tweede leven voor bestek

Felser legt vervolgens uit hoe Stylepoint steeds meer inzet op de levensduur en hergebruik van bestek om zowel economische als ecologische redenen. “Om die reden bieden we sinds kort programma’s aan waarbij oud bestek ingeleverd kan worden. Dit bestek krijgt vervolgens een tweede leven door het te hergebruiken in minder formele settings, of door het te doneren aan organisaties die dit goed kunnen gebruiken,” zegt Felser. Dit initiatief helpt niet alleen afval te verminderen, maar biedt ook een economisch voordeel voor restaurants die hun bestek willen vernieuwen.

Duurzaamheid is een ander belangrijk aandachtspunt bij de keuze van servies. Waalder vertelt over de materiaalkeuzes die Stylepoint maakt: “We zorgen ervoor dat het servies dat we aanbieden gemaakt is van hoogwaardige, duurzame materialen die minder snel slijten of chippen. Dit vermindert de noodzaak voor frequente vervanging en draagt bij aan een lagere ecologische voetafdruk.” Stylepoint streeft ernaar 100% natuurlijke materialen te gebruiken die gemakkelijk te recyclen zijn tijdens het productieproces, waardoor de circulaire economie binnen de horeca wordt bevorderd. Investeringen in hoogwaardig, duurzaam servies kunnen op lange termijn economische voordelen bieden voor hotels en restaurants. “Onze klanten waarderen het dat ze minder vaak nieuw servies hoeven aan te schaffen, wat helpt hun operationele kosten te verlagen,” voegt Waalder toe.

Gemakkelijk aan te passen modulaire buffetconcepten voor verschillende thema’s en evenementen.

Kijkend naar de toekomst, anticipeert Felser op spannende ontwikkelingen op het gebied van buffetpresentatie. “We werken aan concepten die niet alleen functioneel zijn, maar die ook echt een nieuwe dimensie toevoegen aan de buffetervaring. Denk aan geïntegreerde technologieën die bijvoorbeeld de temperatuur van gerechten kunnen regelen, of interactieve elementen die gasten informeren over de herkomst van het eten,” beschrijft hij. “En we zijn bezig met het ontwikkelen van flexibele buffetopstellingen. “Een vast buffetconcept dat jaren ongewijzigd blijft, is niet meer van deze tijd. We ontwikkelen daarom modulaire buffetconcepten die gemakkelijk aan te passen zijn aan verschillende thema’s en evenementen,” zegt hij. “Deze aanpak stelt hoteleigenaren en restaurateurs in staat om hun buffetten snel en efficiënt te vernieuwen, wat leidt tot een frisse en uitnodigende ervaring voor terugkerende gasten.”

Afsluitend stellen de heren dat een doeltreffende tafelaankleding veel meer is dan het plaatsen van het juiste servies. “Het is bijna een kunstvorm die, wanneer goed uitgevoerd, de eetervaring verrijkt en de band met gasten versterkt.”  

‘Advies en ondersteuning op maat’

Facility Trade Group is een onafhankelijke facilitaire groothandel op het gebied van non-food horeca producten, hygiënische voorzieningen, reinigingssystemen en -machines. Voor Erik Piket, Key Accountmanager bij het bedrijf, draait zijn werk om meer dan alleen productverkoop; hij biedt een adviserende en ondersteunende rol aan zijn klanten. “Het gaat om het ontzorgen van klanten,” legt Piket uit. “We bieden niet alleen producten aan, maar ook een totaalpakket dat inspeelt op de specifieke behoeften van elk hotel of restaurant.”

Piket benadrukt het belang van persoonlijk contact en betrouwbaarheid in zijn werk. “Ik neem mijn klanten vaak mee naar Stylepoint om de producten zelf te ervaren. Zo kunnen ze het materiaal voelen en direct met de experts spreken,” zegt hij. Deze aanpak heeft bewezen effectief te zijn, omdat het klanten helpt te visualiseren hoe de producten in hun eigen setting zouden functioneren.

Onlangs was Piket betrokken bij de opening van een restaurant in Amsterdam, waarbij hij hielp met het creëren van een unieke lijn van op maat gemaakte borden en servies. “Dit project was bijzonder omdat elk item uniek was, wat perfect aansloot bij de wens van de klant om zich te onderscheiden van anderen,” vertelt Piket.

Piket is altijd op de hoogte van de laatste trends, zoals de groeiende vraag naar gekleurd en bronzen bestek, wat populair is in het hogere segment van hotels en restaurants. “Het is mijn taak om te adviseren, maar ook om te luisteren en op basis van die gesprekken de beste oplossingen voor te stellen die niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook functioneel en budgetbewust.”

Uniek design servies van eigen bodem

Onderdeel van Stylepoint is Studio RAW, waar Keramisch Technicus Martin Blommaert uniek tafelgerei bedenkt, ontwerpt en produceert. De producten worden in Utrecht met de hand gemaakt. Daarnaast wordt er gewerkt met een online configurator met AR om te zien hoe de gecrieerde producten passen op de tafel in het restaurant van de klant. De producten worden volledig naar wens van de klant gemaakt. Felser legt uit waarom: “ In de afgelopen jaren hebben we gemerkt dat het bedenken van een concept of gerecht hand in hand gaat met het juiste tafelgerei. Voor chef-koks, horecaondernemers en conceptontwikkelaars is het doel om een optimale ervaring te creëren. De behoefte aan tafelgerei dat past binnen een visie, concept en gerecht is logisch, omdat dit de ervaring compleet maakt. We herkenden de behoefte, maar vonden geen oplossingen in de markt. Daarom hebben we onze eigen ontwerpstudio opgericht om aan die behoefte te voldoen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details