NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Kookrobot: ‘Ideaal voor koken in grote hoeveelheden’ 

Kookrobot: ‘Ideaal voor koken in grote hoeveelheden’ 

Een kok die 24 uur per dag in razend tempo gerechten kan leveren, en dat altijd in een constante kwaliteit. Welk horecabedrijf droomt daar nou niet van? Dat dat niet bij een droom hoeft te blijven, bewijst Hakvoort Professional die als eerste in Europa de Botinkit kookrobot introduceert. “Vooral bij bedrijven die éénpansgerechten serveren, neemt de robot het gehele kookproces uit handen”, zegt commercieel manager Eric Harsta van de Emmeloordse specialist in horeca-apparatuur en grootkeukeninrichting.

Bij de Amerikaanse supermarktketen Walmart en op de Harvard University wordt hij al volop gebruikt. Als het aan Eric Harstra ligt, is nu ook Nederland en de rest van Europa aan de beurt om de kookrobot te omarmen die ook in China al een groot succes is. De tekenen zijn gunstig, zeker gezien het nijpende personeelstekort in restaurantkeukens. “De kookrobot automatiseert veel van de taken die doorgaans door koks worden uitgevoerd, zoals roerbakken, kruiden en schoonmaken en kan daardoor dus veel werk uit handen nemen”, zegt Eric. “Wokgerechten, pasta’s, soepen, stamppotten en éénpansgerechten: de kookrobot kan dit soort gerechten in slechts 3 tot 5 minuten en in een hoeveelheid tot 8 kg bereiden. Daardoor is dit vernuftige apparaat bij uitstek geschikt voor organisaties waar het belangrijk is om gerechten snel en in grote hoeveelheden te serveren; denk daarbij ook aan zorginstellingen en ziekenhuizen.”

De kookrobot kan razendsnel een gerecht bereiden.

Automatisch stappenplan

Volgens Eric maakt de kookrobot het werk in een horecakeuken beter en efficiënter, temeer omdat je het bedienen van de robot zo onder de knie hebt. “Daar komt bij dat slechts één persoon nodig is om meerdere machines te bedienen. Dankzij het voorgeprogrammeerde bakproces is daarbij een constante kwaliteit van het gerecht altijd gegarandeerd”, aldus de commercieel manager. Tijdens een demonstratie verduidelijkt hij hoe je de machine zo kunt programmeren dat de kookrobot een volledig bakproces – inclusief toevoeging van olie, droge kruiden en vloeibare ingrediënten – automatisch afwerkt. Een beeldscherm laat een stappenplan zien en geeft je gedurende de bereiding een seintje wanneer je producten moet toevoegen. Na hooguit enkele minuten serveert de kookrobot het kant-en-klare gerecht uit. Zelfs de schoonmaak van de machine gaat automatisch. Een kind kan de was doen.

Het bedienen van de Botinkit kookrobot heb je zo onder de knie.

Geen vervanging van topkoks

Bovendien kan de robot zo nodig 24 uur per dag koken en wordt hij nooit moe, waardoor je personeel aanzienlijk kunt ontlasten. Maar betekent dit alles dat topkoks door deze vernuftige vinding nu moeten vrezen voor hun baan? Dat laatste is geenszins het geval, lacht Eric. “Met de kookrobot richten wij ons niet zozeer op sterrenrestaurants, maar meer op bijvoorbeeld hotels met een kleine kaart, maaltijdcateraars en wokrestaurants; dus horecabedrijven waarvoor het belangrijk is om razendsnel porties van een lekker maaltijdgerecht op tafel te krijgen. Voor dergelijke bedrijven zal de kookrobot zeker van meerwaarde zijn.”

De Botinkit kookrobot is voorgeprogrammeerd met duizend digitale gerechten.

Europese gerechten 

De Botinkit kookrobot is voorgeprogrammeerd met duizenden digitale gerechten die via een bijbehorende app zichtbaar zijn en die je met de robot als het ware met één druk op de knop tevoorschijn kunt toveren. “Momenteel zijn dat echter nog met name gerechten uit de Aziatische keuken”, vertelt Eric. “De volgende stap is om de kookrobot ook te gaan voeden met meer Europese gerechten, zoals pasta’s en Hollandse stamppot. Voor het samenstellen van die gerechten die zijn afgestemd op de smaak van de Europese consument, zijn wij momenteel overigens in gesprek met een Nederlandse kruidenleverancier.” 

Daarmee lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat de kookrobot een vertrouwd gezicht wordt in de Nederlandse en Belgische horecakeuken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details