NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Rob Geus: “Vergeet je de onderkant, dan komt de bovenkant in de problemen”
Samen met fabrikant Etikon ontwikkelde Rob Geus een nieuwe lijn met stickers om voedsel in keukens te coderen.

Rob Geus: “Vergeet je de onderkant, dan komt de bovenkant in de problemen”

Televisiepersoonlijkheid en hygiëne-expert Rob Geus

Rob Geus is een bekende Nederlandse televisiepersoonlijkheid, presentator, kok, kwaliteits-controleur en bovenal hygiëne-expert. Hij wordt geroemd om zijn werk in de wereld van voedselinspectie en hygiëne. We vroegen hem naar hoe het gesteld is met de hygiëne in hotels. “Het begint aan de onderkant. En met logisch nadenken.” 

Geus verwierf bekendheid met zijn optredens in het televisieprogramma “De Smaakpolitie” op SBS6. In dit programma ging hij op bezoek bij restaurants en andere eetgelegenheden om de hygiëne en voedselveiligheid te inspecteren. Hij controleerde keukens, inspecteerde opslagruimtes en wees op mogelijke overtredingen van de voedselveiligheidsregels. Zijn bekendste uitspraak was dan ook: “Man, man, man. Hier word ik niet vrolijk van!”

Naast “De Smaakpolitie” heeft Rob Geus aan verschillende televisieprogramma’s deelgenomen, waaronder realityshows als “Expeditie Robinson” en “Sterren Springen Op Zaterdag.” Buiten zijn televisiewerk is Rob Geus betrokken bij liefdadigheidswerk en goede doelen en zet hij zich in om bewustzijn te creëren over voedselveiligheid en hygiëne in de horeca. 

Geus heeft een eigen restaurant – De Wensboom – in Barendrecht. Het gezinsrestaurant is gevestigd in het oude restaurant van een verpleeghuis en biedt ook verse maaltijden voor bewoners van het aangrenzende verpleeghuis. Het is tegelijkertijd een bedrijf dat mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt een veilige werkomgeving biedt. Als zodanig is het het eerste leerwerkbedrijf in de horeca in Barendrecht. Geus investeerde ook in een eigen schoonmaakmiddelenlijn met een breed scala aan betaalbare en professionele schoonmaakproducten. Deze lijn biedt een breed scala aan betaalbare schoonmaakproducten van professionele kwaliteit.

Teveel schijven

Geus is dus de uitgelezen persoon om de vraag te beantwoorden hoe het gesteld is met de hygiëne in Nederlandse hotels. “Ik denk dat we er in Nederland niet heel slecht voorstaan,” antwoordt hij op zijn herkenbare enthousiaste manier. “Tegelijkertijd is er nog genoeg te verbeteren. Vooral controle op hygiëne schiet wat mij betreft tekort. Er zijn veel te weinig keurmeesters bij de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daardoor ontspringen veel hotels de dans. Voedselveiligheid is op veel plaatsen nog een ondergeschoven kindje.” 

Geus is van mening dat de verantwoordelijkheid voor schoonmaak en hygiëne bij veel hotels over teveel schijven gaat. “Tussen de verschillende afdelingen is niet altijd voldoende overleg en overzicht, waardoor er het nodige mis gaat. Daarvan is de consument dan de dupe.” 

Waar het volgens Geus in de basis vaak misgaat is de tijdsdruk. “In veel hotels staat een maximaal aantal minuten schoonmaak per kamer. Daarbij wordt veel personeel op een slechte manier opgeleid over schoonmaken. In feite kun je de schoonmakers zelf nog het minst verwijten. Die doen echt wel hun best, maar ze krijgen te weinig tijd en zijn slecht opgeleid.” 

De oplossing is volgens Geus dan ook niet zo ingewikkeld. “Wanneer je de structuur in een hotel aan de voorkant goed neerzet en de mensen zelf behoorlijk opleidt, in plaats van de schoonmaak uit te besteden, dan weet ik zeker dat het beter gaat. Door het uit te besteden en te kiezen voor een lage prijs, loop je risico. Als de verschillende afdelingen van een hotel vaker en beter overleggen over het niveau van hygiëne, wordt het vanzelf beter. In de meeste hotelkeukens hebben ze hun zaakjes namelijk prima op orde. Pas als je een verdieping hoger in een hotel komt, beginnen de problemen.” 

EETikon 93
‘Twee problemen in één keer opgelost’

Prikkelen en belonen

Geus weet dat veel hotelondernemingen moeite hebben met het vinden van geschikt personeel, maar kaatst de bal ook terug. “Ik ben ervan overtuigd dat als je goed voor je personeel zorgt, ze graag bij je willen werken en ook langer blijven. Je moet ze wel prikkelen en belonen. Dat begint bij de basis. Goede begeleiding en aandacht zijn ontzettend belangrijk, ook voor de jongste medewerkers die net komen kijken. Bij iedere organisatie begint het aan de onderkant. Als je die medewerkers laat merken hoe belangrijk ze voor je zijn, dan werkt dat door naar boven.”

In zijn eigen restaurant pakt Geus het ook op die manier aan. “We starten iedere dag op dezelfde manier: met het goed invullen van het planbord. Als dat niet goed gebeurt, is de hele dag verpest. Structuur is het allerbelangrijkste. Met de juiste poppetjes op de juiste plek en een glimlach. Dat begint aan de onderkant. Want als je die vergeet dan kom je uiteindelijk aan de bovenkant in de problemen. Dat is geen hogere wiskunde, maar gewoon logisch nadenken.”

Stickerlijn voor juist coderen

Samen met fabrikant EETikon heeft Rob Geus een nieuwe lijn stickers ontwikkeld om voedsel in keukens te coderen. “De stickers werken met een kleurcodering en je kunt er makkelijk op schrijven. Het belangrijkste is dat we een sticker hebben ontwikkeld die oplost in water, zodat er geen lijmresten – en dus bacteriegroei – op rvs-bakken en schalen kan achterblijven. Bij controle kun je dus heel specifiek laten zien hoe lang iets in de koeling staat, zonder dat daar een speld tussen te krijgen is. En tegelijkertijd blijven oude stickers niet plakken. Ofwel: twee problemen in één keer opgelost.” De stickers zijn te bestellen en volgens De Geus niet duurder dan andere manieren van coderen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?