De eerste indruk is goud waard, en al helemáál in het hotelwezen. Wie als gast bijvoorbeeld wordt geconfronteerd met een loszittende toiletbril of schimmelvorming in de douche van zijn hotelkamer, zal hier niet zo snel terugkeren. “Een frisse en hygiënisch onberispelijke sanitaire ruimte is dan ook cruciaal voor de reputatie van elk hotel”, zegt CEO Thierry Desmet van Valor Services Group, onder meer gespecialiseerd in dieptereiniging en technisch onderhoud van sanitair.
Als hotelbezoeker is een sanitaire ruimte die er spic en span bij ligt wel het minste wat je kunt verwachten. Toch ziet de praktijk er soms anders uit. Zoals een urinoir dat onfris ruikt en slecht doorloopt, wat wijst op ophoping en mogelijke verstoppingen. Een infraroodspoeler van het toilet die niet reageert zodat deze niet doorspoelbaar is. Bij de wastafel valt het op dat de kraan wankelt; bij elke poging deze te gebruiken, beweegt hij heen en weer. Aangekomen op de hotelkamer, constateer je tot je afschuw dat het afvoerputje van het ligbad vol haar- en zeepresten zit.
Zomaar enkele voorbeelden uit de praktijk die met reguliere dagelijkse schoonmaak – waarbij je moet denken aan het vegen van vloeren, het afnemen van oppervlakten en het bijvullen van verbruiksartikelen – echter niet een-twee-drie zijn op te lossen, weet Thierry Desmet. “Nee, want daarvoor is een periodieke dieptereiniging van sanitair nodig. Tot de grootste uitdagingen behoren het verwijderen van hardnekkige kalkaanslag, urinesteen en schimmel in voegen, maar ook het elimineren van ziektekiemen en bacteriën die zich vaak ophopen in moeilijk te bereiken plaatsen. Hoewel het ook afhangt van de bezettingsgraad en het type hotelgasten, adviseren wij hotels over het algemeen om minimaal één keer per kwartaal een dieptereiniging te laten uitvoeren. Dit helpt bij het handhaven van een onberispelijke uitstraling van het sanitair, wat essentieel is voor een positieve gastervaring en daarmee ook zorgt voor betere gastbeoordelingen.”
Het grondig laten reinigen van sanitair is van belang om diverse redenen. “Niet alleen om gasten tevreden te houden, maar zeker ook voor de gezondheid van de eigen medewerkers. Een schone sanitaire omgeving voorkomt de verspreiding van ziektekiemen. Fris ogend en ruikend sanitair heeft ook een positief effect op de productiviteit omdat medewerkers zich daarbij comfortabel zullen voelen.”
Nóg een stapje verder dan de dieptereiniging gaat de zogeheten grondbehandeling, vervolgt Desmet. “Daarbij worden alle sanitaire onderdelen volledig gedemonteerd om zo de opgelopen organische en anorganische aanslag te kunnen verwijderen en om verstoppingen te kunnen oplossen. Daarbij gaat het vooral om urinezuren, kalk, haar- en huidschilfers en corrosie; deze desinfecteren we met wettelijk toegelaten desinfecteermiddelen.”
Behalve het onberispelijk fris en proper houden van de sanitaire voorzieningen in zowel de gezamenlijke ruimtes als de hotelkamers, is het volgens Desmet minstens zo belangrijk dat deze technisch perfect in orde zijn. “Want niets zo vervelend als bijvoorbeeld een toilet dat niet goed doorspoelt of een douchekop die niet goed functioneert. Daarom is naast een periodieke dieptereiniging ook regelmatig technisch onderhoud nodig; daarbij gaat het vooral om het controleren op lekkages, het vervangen van onderdelen zoals dichtingen en filters, het ontstoppen van afvoeren en het waarborgen van de efficiëntie van waterbesparende systemen.”
Gelet op de risico’s van blijvende reputatieschade als gevolg van onfrisse of defecte sanitaire voorzieningen, ziet Desmet een periodieke dieptereiniging en technisch onderhoud als essentieel onderdeel van hotelmanagement. “Het draagt immers bij aan zowel de tevredenheid van de gast als de duurzaamheid van het bedrijf. En dan hebben we het niet eens gehad over de kostenbesparingen op lange termijn: preventief onderhoud door dieptereiniging kan kostbare reparaties en vervangingen voorkomen.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Valor Services Group.
Contact opnemen