Een legionellabesmetting in uw hotel kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van uw gasten. Een grote risicofactor is vooral stilstaand of onvoldoende verwarmd water in leidingen. “Voor de veiligheid van uw gasten is het daarom essentieel om bewust te zijn van deze risico’s en tijdig de juiste preventieve maatregelen te nemen”, zegt Quality Manager Michael Ovaere van Valor Services Group, onder meer gespecialiseerd in technisch onderhoud van sanitair.
Legionella is een type bacterie dat voorkomt in natuurlijke waterbronnen zoals meren en rivieren, maar het kan ook gedijen in kunstmatige watersystemen zoals waterleidingen, boilers en airconditioningsystemen. Een besmetting kan optreden bij inademing van de bacterie via zeer kleine druppels – zogeheten aerosolen – die in de lucht voorkomen na verneveling, zoals tijdens het douchen. De gevolgen hiervan zijn niet te onderschatten, waarschuwt Ovaere: “Besmetting kan leiden tot een ernstige longontsteking, de zogeheten veteranenziekte. Ieder jaar lopen in Nederland meerdere honderden mensen een besmetting met legionella op, waarvan er enkele tientallen overlijden.”
Het is raadzaam om kranen goed door te spoelen, een besmetting kan optreden bij inademing van de bacterie, zoals tijdens het douchen.
In Nederland is de wetgeving voor legionellapreventie opgenomen in het Drinkwaterbesluit. “In de praktijk betekent dit dat de Inspectie Leefomgeving en Transport – kortweg ILT – toezicht houdt op eigenaren met collectieve drinkwaterinstallaties, vaak met douchevoorzieningen. Hieronder vallen ook hotels”, vervolgt Ovaere. “Hoteleigenaren zijn daarom verplicht om een risicoanalyse te laten uitvoeren en een beheersplan op te stellen door een gecertificeerd bedrijf, zoals bijvoorbeeld Valor Services Group. In een beheersplan staat welke maatregelen verplicht zijn om de groei van legionellabacteriën tegen te gaan. Daarnaast moet een hotel minimaal twee keer per jaar het water door een goedgekeurd laboratorium laten controleren op legionella. Zitten er honderd kolonievormende eenheden per liter of méér in het drinkwater? In dat geval moet een hotel extra maatregelen nemen om het aantal legionellabacteriën terug te dringen.”
Afgezien van bovenstaande wetgeving kan een hotel ook zélf de nodige preventieve maatregelen nemen om een legionellabesmetting te voorkomen, benadrukt Ovaere. “Een veelvoorkomende broedplaats van de legionellabacterie is stilstaand water, bijvoorbeeld in leidingen van hotelkamers die weinig worden gebruikt. Ook de aanwezigheid van een slijmlaag en voedingsstoffen in het waterleidingsysteem verhoogt het risico op besmetting. Daarom is het raadzaam om in zo’n kamer elke dag de kranen zo’n tien minuten te laten lopen, om zo de leidingen goed door te spoelen. Een andere gevaarlijke voedingsbodem voor legionella die we veel tegenkomen zijn boilers waarin het water onvoldoende verwarmd is. De legionellabacterie gedijt namelijk het best in water met een temperatuur tussen de 20 en 55 graden Celsius. Vandaar dat wij adviseren om het water in een boiler altijd tot boven de 65 graden Celsius op te warmen. Wat je ook vaak ziet, is dat in een technische ruimte de leidingen voor warm en koud water dicht tegen elkaar aan liggen; ook dat is een risicofactor. Daarom is het belangrijk om isolatie aan te brengen rondom die waterleidingen, zodat er geen kruisbestuiving van warmte kan ontstaan. Het allerbelangrijkste is en blijft echter dat alle installaties technisch in orde zijn. Zo niet, dan is er een grote kans dat zich stilstaand water vormt en zal de legionella altijd terugkeren.”
Volgens Ovaere kampten vooral tijdens de coronacrisis veel hotelbedrijven met een legionellabesmetting. “In die periode stond immers alles letterlijk stil, inclusief het leidingwater in hotels. Inmiddels zijn die problemen weer grotendeels verholpen, mede dankzij de chemische reinigingen die wij bij deze bedrijven hebben uitgevoerd. Een dergelijke chemische desinfectie wordt bijvoorbeeld ook gedaan als er bij een watermeting een vorm van legionella pneumophila wordt aangetroffen, een type dat erg gevaarlijk is. Onze experts voegen dan chloordioxidegas toe aan het besmette waternetwerk dat vervolgens tijdelijk wordt afgesloten. Nadien worden de leidingen gespoeld en weer vrijgegeven. Dit is een zeer effectieve methode om legionella te bestrijden, met een succesratio van maar liefst 99 procent.”
Mocht een chemische reiniging technisch niet mogelijk zijn, dan biedt een anti-legionella douchekop wellicht ook uitkomst, besluit Ovaere: “De micronfilter in deze douchekop houdt legionelladeeltjes tegen en voorkomt zodoende voor 99 procent zekerheid een besmetting. Het enige waarop je moet letten is om de filter van de douchekop om de drie maanden te vervangen.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Valor Services Group.
Contact opnemen