NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Revenue: Geloof dat je hotel de prijs waard is
Vaarten werkte onder meer in Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas.

Revenue: Geloof dat je hotel de prijs waard is

“Het leukste aan mijn vak vind ik het analyseren en het schakelen met de commerciële afdelingen”, zegt Marieke Vaarten. Als revenue management professional heeft zij inmiddels brede ervaring opgedaan in hotels. Met Hotelvak sprak zij over haar ervaringen en over de verschillen met haar huidige werkgever: Center Parcs.

Center Parcs Zandvoort.

De interesse in de hotellerie ontstond bij Vaarten toen zij een heel andere opleiding deed. “Mijn studie pedagogiek beviel niet, maar mijn parttime baan in een hotel juist wel.” Een volledige overstap naar het hotelwezen lag voor de hand, via een mbo-opleiding van De Rooi Pannen naar Hotel Management School Maastricht.

“Toen ik bij Kruisherenhotel Maastricht achter de receptie begon leerde ik waarom de prijzen van hotelkamers fluctueren, welke verschillende kanalen er zijn om gasten te bereiken, maar ook waarom een hotel overboekt kan zijn. Ik vond het heel interessant.” Deze kennis paste Vaarten meteen toe in de benadering van een gast. “Een gast vond online een lagere prijs dan hijzelf betaald had. Ik heb hem toen de verschillende kamertypes laten zien, zodat hij de verschillen kon zien. Uiteindelijk was de gast erg tevreden met de prijs die hij had betaald. De focus ligt in eerste instantie vaak op de prijs, als bedrijf moet je proberen die focus te verplaatsen naar het product. Discussies over prijzen vind ik nog steeds heel erg leuk.”

Een luxe hotelsuite van Center Parcs Zandvoort.

Offertes opvolgen creëert relaties

Na het volgen van een minor in Revenue Management startte Vaarten bij Intercontinental Hotelgroep in Amsterdam. “Hier kon ik kennismaken met de verschillende revenue- en reserveringssystemen.” Vervolgens kwam de uitdaging om als Revenue Manager te beginnen voor de opening van het Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas. “Hoewel Van der Valk voor alle hotels dezelfde programma’s gebruikt kreeg ik de vrijheid om het revenue-systeem en PMS zelf in te richten. Verder ben ik enorm trots op wat we met het meeting & events team hebben opgezet. Offertes moet je namelijk wel opvolgen. Dit kost veel tijd, maar door zo vroeg mogelijk persoonlijk contact te leggen creëer je relaties voor de lange termijn.”

Verschillende kamertypes vragen om verschillende prijzen. Een comfort room in Van de Valk Hotel Amsterdam Zuidas.

In 2022 startte Vaarten bij de Odyssey Hotel Group. Hier was zij verantwoordelijk voor het Revenue Management van drie Marriott hotels. “In de tijd dat ik er werkte werden er verschillende nieuwe hotels geopend. Er was enorm veel ruimte voor eigen initiatief. Een belangrijk project was de aanpak van de groepsreserveringen. Vaak krijgen groepen korting bij hotels, maar als de bezetting van het hotel al goed is, kan dit zelfs nadelig zijn. Ik koos er daarom voor om de kortingen te beperken en dat heeft heel goed gewerkt. Veel bedrijven zoeken gewoon een mooie plek waar ze goed verzorgd worden. Geloof dus dat je hotel de prijs waard is. Als een bedrijf toch bezwaar hebben tegen de prijs dan kun je alternatieven aanbieden in luwere periodes.”

Revenue management professional, Marieke Vaarten.

Piek in de zomer

Na een paar jaar wilde Vaarten iets heel anders gaan doen. “Enkele leuke gesprekken later kwam ik terecht bij Center Parcs. Een van de voornaamste verschillen tussen hotellerie en recreatie is dat hotels met dagprijzen werken, terwijl Center Parcs werkt op basis van lenght of stay en minimaal drie dagen verblijf aanbiedt. Omdat de meeste parken groot zijn, schakelen we veel met housekeeping, om flexibel met in- en uitchecken om te gaan. Dit is fijn voor gasten en voorkomt dat we erg veel personeel nodig hebben op piekmomenten.” Ook de piekmomenten verschillende erg tussen hotels en vakantieparken. “Voor hotels is de zomerperiode het laagseizoen, terwijl Center Parcs dan echt moet pieken. Deze zomer ziet er nu al erg druk uit. Een ander verschil is dat bij hotels de focus meer ligt op total revenue management, terwijl bij Center Parcs de focus meer ligt op length of stay management en kamertype management.” In haar nieuwe functie vindt Vaarten de samenwerking met andere afdelingen erg prettig. “Je kunt Excel sheets analyseren, maar je kunt ook persoonlijk contact leggen met sales, marketing en operations, om samen dingen beter te doen. Uiteindelijk gaat het om mensen, je moet weten wat er binnen het bedrijf gaande is en open staan voor feedback van de gast.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details