Ruim driekwart van de horecaondernemers geeft aan last te hebben van de huidige arbeidskrapte en hiervan een negatieve invloed te ervaren op de bedrijfsvoering. Door die arbeidskrapte is de werkdruk toegenomen, is de uitstroom gegroeid en is er minder loyaliteit.
Cateraars, eventlocaties en hotels, die regelmatig gebruik maken van personeelsleveranciers en freelancers, moeten door de arbeidskrapte met meerdere partijen samenwerken om de planning rond te krijgen. Naast de grote communicatieve en administratieve last wordt de kwaliteit van het werk hier vaak niet beter van. Soms wordt vergeten dat personeelsleveranciers en opdrachtgevers daarbij tegengestelde belangen hebben. Een hotel wil kwalitatief de beste gastvrijheidsbeleving bieden tegen de laagste personeelskosten, terwijl een personeelsleverancier het liefst zoveel mogelijk uren wil kunnen schrijven tegen zo’n hoog mogelijk tarief. In tijden van arbeidskrapte wordt de kwaliteit van de arbeid en de betrokkenheid van de individuele werknemer dan soms minder relevant.
Het is mogelijk om zowel de interne als externe medewerker meer bij de organisatie te betrekken door meer aandacht te geven aan de individuele medewerker door middel van een efficiënt workforce-beleid, de inzet van de juiste tools en aandacht voor persoonlijke personeelsplanning.
Planning is een vak apart. Veel organisaties worstelen met het efficiënt plannen van personeel en alle administratieve werkzaamheden die daarbij komen kijken. Zeker nu in veel branches sprake is van arbeidskrapte, worden organisaties dagelijks geconfronteerd met complexe vraagstukken rondom personeelsplanning en andere workforce-uitdagingen.
Voor de meeste hotels en andere horecabedrijven is plannen en vooral de communicatie die hierbij komt kijken, een tijdrovend en noodzakelijk proces naast alle andere werkzaamheden. Het leidt af van de kerntaken en vraagt om specifieke knowhow. Vaak is er onvoldoende aandacht voor zaken als kennisoverdracht, on-boarding, training, verandermanagement, heldere communicatie, engagement, poolbeheer en wettelijke regelgeving. Deze onderdelen zijn echter enorm belangrijk voor een succesvolle bedrijfsvoering. Soms wordt er gewerkt met personeelsplanning- en tijdregistratietools, maar hier wordt zelden optimaal gebruikt van gemaakt door gebrek aan workforce-kennis en expertise. “In de praktijk blijkt dat organisaties vaak slechts 15% van de mogelijkheden van softwaretools voor personeelsplanning gebruiken door gebrek aan workforce-kennis,” zegt Ritsaert Krauss, CEO Centrale Planning.
In het eerste kwartaal 2023 waren er binnen de horeca meer dan 35.000 vacatures. Dit aantal zal naar verwachting van het UWV in 2023/2024 stijgen naar ruim 115.000 vacatures. De horeca in Nederland heeft traditioneel te maken met een groot personeelsverloop, doordat er veel wordt gewerkt met studenten en jongeren die horecawerk als bijbaan doen. Daarnaast ziet men binnen de hospitality de uitstroom van personeel naar andere branches als een bedreiging. Het aantal MBO-afgestudeerden van de horeca-opleidingen heeft zich in 2022 gelukkig na een jarenlange daling gestabiliseerd. Dit zal de arbeidskrapte in 2024 helaas niet doen verdwijnen. De voornaamste oorzaak van uitstroom binnen de hospitality zijn de arbeidsvoorwaarden en hogere uurloon. Ook de werkdruk, flexibiliteit en waardering spelen een belangrijke rol. Sommige werknemers zijn zich als zelfstandige gaan verhuren, wat de personeelskosten en werkdruk verder heeft laten stijgen en de loyaliteit van de werknemer verder onder druk hebben gezet.
Organisaties zullen voor het behoud van een gezonde werknemerspool verschillende tools moeten inzetten om mensen op een juiste manier te werven, te plannen, te betrekken, te binden, te beoordelen, te on-boarden en verder op te leiden. Dit geldt voor zowel vaste als flexibele medewerkers, leidinggevenden, uitzendkrachten, personeelsleveranciers en zelfstandigen. De vaak ontbrekende expertise en softwarekennis zijn bij gezonde personeelsplanning, workforce management en poolbeheer echter essentieel. Een onafhankelijk outsourcing planbureau, zoals Centrale Planning, kan operationele afdelingen en leidinggevenden binnen de hospitality volledig ontzorgen op het gebied van workforce management en urenadministratie. Door deze vernieuwende samenwerking kunnen horecaondernemingen veel tijd besparen en zich volledig richten op hun core business. Dit bureau heeft de kennisexpertise en beschikken over een uitgebreid palet van HR-tools en apps, die zij gericht kunnen inzetten bij het personeel van de opdrachtgevers.
Om de kwaliteit van arbeid en de arbeidsparticipatie te verbeteren worden in een ideale wereld alle vaste en flexibele werknemers van een opdrachtgever op gelijkwaardige manier opgeleid en betrokken bij de organisatie. Daardoor ontstaat er meer grip op arbeid en verbinding van alle werknemers. Daardoor kan de betrokkenheid, loyaliteit, kwaliteit van arbeid en daarmee de productiviteit van de organisatie exponentieel groeien.