NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Hyperflexwerk in de horeca 
Céline Lodder en Pim Graafmans.

Hyperflexwerk in de horeca 

Online marktplaats voor freelancers en bedrijven

Uit onderzoek van ING blijkt dat circa de helft van de horecabedrijven last heeft van een tekort aan mensen. Ook hun collega’s van ABN AMRO schrijven dat de krapte op de arbeidsmarkt ‘“structureel” is en de groei afremt. Horecaondernemers moeten dus meer dan ooit creatief zijn om goede mensen te vinden. YoungOnes heeft een oplossing. Het platform faciliteert ‘hyperflexwerk’ en fungeert als een marktplaats tussen freelancers op zoek naar een opdracht en horecabedrijven op zoek naar geschikte mensen.

Een freelancer kan de ene dag voor Housekeeping werken en op een andere dag in het restaurant.

Pim Graafmans is Managing Director van YoungOnes, een platform waar bedrijven en onafhankelijke freelancers elkaar kunnen vinden voor kortdurende opdrachten. “Freelancers op YoungOnes zijn vaak jongeren. Die willen vrijheid en veel flexibiliteit, zo blijkt uit meerdere onderzoeken”, stelt Graafmans. 

Hij vervolgt: “Met YoungOnes houden bedrijven zelf alles in de hand, zonder dat daar een uitzendbureau tussen zit. Het is een heel transparant systeem waarbij alle gebruikers exact weten waar ze aan toe zijn. Freelancers zijn eigen baas, bepalen zelf hoeveel ze werken en welke opdrachten ze willen doen. Er blijkt behoefte aan onze manier van werken: in 2023 hebben bijna 23 duizend unieke freelancers via ons platform samen 350 duizend klussen in de horeca naar wens uitgevoerd.” 

Het platform is is een heel transparant systeem waarbij alle gebruikers exact weten waar ze aan toe zijn.

Graafmans, destijds werkzaam in de uitzendbranche, zag dat die sector steeds minder flexibel werd en dat wetgeving die ontwikkeling in de weg stond. Hij geeft een voorbeeld. “Op vrijdagmiddag nog snel mensen voor het weekend regelen werd steeds moeilijker. Iemand voor een maand ergens aan het werk zetten was voor uitzendbedrijven lucratiever. Tegelijkertijd zagen we dat jongeren zelf steeds meer flexibiliteit verlangden, niet voor niets spreken wij van hyperflex. Via YoungOnes bieden we freelancers die vrijheid en flexibiliteit. Ze zijn dus ook geen uitzendkracht, maar zelfstandig ondernemer. Dus ze reageren niet op een functie, maar op een opdracht of een klus.” 

De vrijheid die het platform van YoungOnes freelancers biedt, maakt dat ze heel gemakkelijk van klus naar klus kunnen switchen: de ene dag maken ze hotelkamers schoon, een paar dagen later staan ze in de bediening van het restaurant. 

Voordeel van freelancers die ook voor andere opdrachtgevers werken is dat na iedere uitgevoerde klus een opdrachtgever de competenties kan beoordelen.

“Tegelijkertijd bouwen ze via onze app automatisch een digitaal cv op. Opdrachtgevers en freelancers kunnen elkaar bovendien ratings geven. In één oogopslag is duidelijk hoeveel ervaring iemand heeft en hoe andere opdrachtgevers iemand beoordelen. Als er een klik is, dan kunnen bedrijven aangeven welke freelancers hun favoriet zijn en deze in een favorietenpool plaatsen. Zo zet je makkelijk de succesvolle samenwerking door. 

Totale vrijheid

“Opdrachtgevers hoeven zich bovendien geen zorgen te maken over zaken als betalingen of facturatie. Dat loopt allemaal via het platform”, legt Céline Lodder uit, Business Development Manager bij YoungOnes en verantwoordelijk voor de samenwerking met de opdrachtgevers op het platform. “Starten met het platform is ook voor bedrijven heel makkelijk. Tijdens een afspraak nemen we opdrachtgevers mee in de werking, hoe ze klussen kunnen plaatsen en op welke skills ze kunnen selecteren. Daar waar je vroeger met meerdere uitzendbureaus moest schakelen als je mensen voor zowel housekeeping als de bediening zocht, kun je dat nu vanuit één plek doen.” 

Lodder laat zien dat de app een agendafunctie heeft waarin opdrachtgevers de periode selecteren waarvoor ze een freelancer zoeken. “De freelancer  kan vervolgens aangeven of hij de hele periode beschikbaar is of slechts een deel. Anderen kunnen dan aangeven dat ze op de resterende dagen of uren kunnen komen werken.” 

Verschillende opdrachten

Dat het model van YoungOnes werkt, blijkt wel uit het grote aantal freelancers dat een account heeft en het groeiend aantal opdrachtgevers, vooral in de horeca. Lodder: “We zien dat freelancers veel verschillende soorten opdrachten aannemen. En het mooie is dat je dat als opdrachtgever allemaal kunt terugzien. Zo zie je  je dus ook of iemand wel echt ervaring heeft in een hotel in het hogere segment.” 

Een voordeel van freelancers die ook voor andere opdrachtgevers werken is dat na iedere uitgevoerde klus een opdrachtgever de competenties kan beoordelen. Graafmans: “Als er op iemands profiel staat dat die met drie borden kan lopen, kun je ervan uit gaan dat dat klopt. Je kunt bij iedereen precies zien wat andere opdrachtgevers van hem of haar vinden en wat iemands rating is. Het is super transparant.” 

Bovendien waarborgt het model van YoungOnes ook verantwoordelijkheid. Graafmans: “Freelancers komen hun afspraken na, en in het geval van een afzegging zijn ze verplicht om zelf een geschikte vervanger te regelen. Op het profiel kunnen opdrachtgevers zien hoe betrouwbaar een freelancer is in het nakomen van afspraken, dat minimaliseert de risico’s voor opdrachtgevers.”

Met YoungOnes houden horecabedrijven en freelancers dus zelf de regie. Lodder: “Er zit niemand tussen, dus beide partijen moeten hun beste beentje voorzetten. De freelancer wil goede beoordelingen en opdrachtgevers willen graag dat de beste mensen klussen voor ze blijven doen. Soms duurt het even voordat dat kwartje valt, maar zodra dat gebeurt, zien wij het gebruik van YoungOnes bij een opdrachtgever direct toenemen. Dat is mooi om te zien.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details