Bij Hotelschool The Hague, een van de vooraanstaande scholen voor gastvrijheidsmanagement in Nederland, lopen docenten zoals Dr. Alexander Schmidt en Dr. Anna de Visser-Amundson voorop in het voorbereiden van toekomstige leiders op de voortdurend veranderende uitdagingen in de hotelindustrie. Hotelvak sprak met beide professoren over hun vak, de uitdagingen en hun studenten.
Dr. Schmidt benadrukt de toenemende druk op de hotelindustrie om zich aan te passen aan veranderende markteisen en milieuzorgen. “Het landschap van gastvrijheid verandert snel, gedreven door duurzaamheid en digitalisering,” zei Schmidt. “Ons curriculum evolueert voortdurend om deze aspecten te integreren, zodat onze studenten niet alleen bekwaam zijn in het beheren van hotels, maar ook uitgerust zijn om duurzame initiatieven te ontwikkelen en te leiden.”
Bij Hotelschool The Hague pioniert Dr. Alexander Schmidt met een nieuwe benadering van gastvrijheidsonderwijs, waarbij technologie met traditioneel leren wordt gecombineerd om studenten voor te bereiden op het snel evoluerende landschap van de industrie. Met een achtergrond in disruptieve innovatie, richt Schmidt zich in het bijzonder op hoe opkomende technologieën de gastvrijheidssector kunnen herdefiniëren.
“We verzamelen en analyseren steeds meer gegevens om beslissingen te nemen en gastvrijheidsoperaties te verbeteren om duurzamer te zijn”, beschrijft Schmidt, waarbij hij de noodzaak benadrukt van het gebruik van technologie om duurzaamheid in hotels te verbeteren. Schmidt ziet technologie niet alleen als een hulpmiddel, maar als een mogelijkheid die de hele branche transformeert, waardoor ze duurzamer en efficiënter wordt.
Verder gelooft Dr. Schmidt in de kracht van leren door echte ervaringen. Hij benadrukt: “We werken voor deze projecten samen met onze industriepartners. De praktische aanpak maakt het leren niet alleen relevanter maar zorgt er ook voor dat studenten echte problemen binnen industrie oplossen, waardoor ze al voor hun afstuderen een tastbare impact hebben.”
Dr. De Visser-Amundson sluit zich hierbij aan en benadrukt de behoefte aan innovatie in klantenservice en bedrijfsmodellen. “De traditionele hotelervaring wordt opnieuw gedefinieerd door de verwachtingen van de gast met unieke en gepersonaliseerde diensten,” legt ze uit. “Bij Hotelschool The Hague integreren we real-world case studies en real-world case studies in samenwerking met de industrie om onze studenten een directe kijk op deze innovaties te geven.”
De uitdagingen in de branche zijn dan ook veelzijdig; van digitale disruptie, die nieuwe concurrenten zoals Airbnb heeft geïntroduceerd, tot het toenemende belang van crisismanagementvaardigheden zoals gezien tijdens de COVID-19-pandemie. Dr. Schmidt benoemt hoe deze crises de onderwijsprioriteiten hebben hervormd. “Crisismanagement en veerkracht zijn opgenomen in ons curriculum. De pandemie was een wake-up call dat in de gastvrijheidsindustrie aanpassingsvermogen net zo cruciaal is als elke andere vaardigheid.”
Duurzaamheid is een ander gebied waar Hotelschool The Hague belangrijke stappen onderneemt. Dr. De Visser-Amundson benadrukt verschillende initiatieven gericht op het verminderen van de milieueffecten van hotels. “We zijn toegewijd aan het onderwijzen van duurzaamheid in alle facetten van het hotelmanagement. Onze studenten nemen deel aan projecten op het gebied van afvalvermindering, energiebesparing en het bevorderen van lokale biodiversiteit,” zegt ze.
Dr. De Visser-Amundson bespreekt daarnaast ook het belang van het integreren van de Sustainable Developement Goals (SDG’s) in het curriculum van Hotelschool The Hague. “Het incorporeren van SDG’s is cruciaal om onze studenten voor te bereiden op het aanpakken van wereldwijde uitdagingen binnen de gastvrijheidsindustrie. We streven ernaar ze niet alleen bewust te maken van deze doelen, maar ook om hen uit te rusten met de hulpmiddelen en kennis om actief bij te dragen aan duurzame initiatieven,” legt ze uit. Deze aanpak benadrukt de toewijding van de school aan het opleiden van verantwoordelijke managers die een positieve impact kunnen hebben in ons vakgebied.
Ze benmoemt ook het probleem van voedselverspilling binnen de gastvrijheidsindustrie, waarbij ze de essentie van duurzame initiatieven benadrukt. “Het verminderen van voedselverspilling is niet alleen een morele verplichting, maar ook een praktische noodzaak voor moderne bedrijven binnen de gastvrijheidsindustrie. Door afvalvermindering in het curriculum te integreren, zorgen we ervoor dat onze studenten voorop kunnen lopen in duurzaamheids initiatieven,” verklaart ze. Deze focus op de praktische toepassing van bijvoorbeeld afvalverminderingstechnieken maakt deel uit van de bredere duurzaamheidsinitiatieven bij Hotelschool The Hague, alle gericht op het cultiveren van een milieubewuste bedrijfsvoering.
Beide lectoren benadrukken ook het belang van diversiteitsmanagement in het curriculum, wat de mondiale aard van de hotelindustrie weerspiegelt. Dr. Schmidt: “met studenten uit meer dan zestig nationaliteiten, is onze school een microkosmos van de industrie. Het begrijpen en beheren van culturele diversiteit is een essentiële vaardigheid die we koesteren.”
Ondanks alle uitdagingen zijn beide professoren optimistisch over de toekomst van de industrie en de rol van onderwijs in het vormgeven ervan. Dr. De Visser-Amundson concludeert: “Door deze uitdagingen rechtstreeks aan te gaan en ze in onze onderwijsaanpak te integreren, bereiden we een nieuwe generatie hoteliers voor die niet alleen klaar zijn om te leiden, maar ook in staat zijn om succesvol te zijn in de gastvrijheidsindustrie.”
In het hart van de toekomst van de Nederlandse hotelindustrie ligt het baanbrekende werk van de Hotelschool The Hague, met name door initiatieven zoals het kennisplatform voor Hospitality, Toerisme, Innovatie & Technologie (HTIT). Onder leiding van Dr. Alexander Schmidt en zijn team, profileert dit platform zich als een baanbrekende kracht in de integratie van technologische innovatie in gastvrijheidsbranche en toerisme.
Het HTIT-platform, onder de vleugels van de Hotelschool The Hague, is een samenwerkingsverband dat een aanzienlijke impuls heeft gekregen met een subsidie van 100.000 euro van de SIA (Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA). Dit initiatief brengt deskundigen samen van vijf Nederlandse hogescholen, met als doel een wereldwijd bekend staand kennis- en innovatiecentrum in de sector te creëren.
Dr. Schmidt bespreekt de ambitieuze doelen van het HTIT-platform, waarbij hij de nadruk legt op het benutten van het “interdisciplinaire karakter” van de Nederlandse gastvrijheid- en toerismesector om aanzienlijke maatschappelijke effecten te genereren door opkomende technologische innovaties. Deze aanpak omvat een diverse groep van meer dan 30 hoogleraren en onderzoekers die werken aan een uniforme onderzoeksagenda die scenario planning, techniek, disruptieve transformaties en digitale transformatie omvat.
Bovendien is dit platform niet alleen een academische onderneming, maar ook een praktische die diep in het hart van de industrie reikt. Het streeft naar het bevorderen van technologiegedreven sociale impact, en creëert een netwerk dat het Expertisecentrum voor Vrije Tijd, Toerisme en Hospitality (CELTH), Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en meer dan 50 kleine en middelgrote ondernemingen omvat. Dit uitgebreide netwerk onderstreept de toewijding om ervoor te zorgen dat technologische innovaties worden vertaald naar praktische toepassingen, ten goede van een breed scala aan belanghebbenden in de gastvrijheid- en toerismesector.
Dr. Schmidt verwoordt gepassioneerd de visie van het platform: “Wij zijn het eerste initiatief dat hoogleraren van Nederlandse Hospitality- en toerismescholen verenigt met een breed scala aan onderzoekers en industriepartners. Samen zullen we ons bezighouden met praktijkgericht onderzoek naar de potentie van technologische innovatie in Hospitality en toerismesector”. Deze verklaring weerspiegelt de holistische en integratieve aanpak die de Hotelschool The Hague voorstaat om haar studenten voor te bereiden op de toekomst.
Door zich te richten op dergelijke innovatieve platformen richt de Hotelschool The Hague zich niet alleen op de onmiddellijke onderwijsbehoeften van haar studenten, maar stemt zij zich ook af op bredere industriële trends die technologische bekwaamheid en duurzaamheid vereisen. Met deze inspanningen stelt de school een maatstaf voor het onderwijs in Hospitality, waarbij wordt benadrukt dat de toekomst van de industrie evenveel afhankelijk is van technologie en innovatie als van traditionele vaardigheden in Hospitalitymanagement.
Hotelschool The Hague heeft een uniek educatief project opgezet met bijenteelt op de daken van hun campussen in Amsterdam en Den Haag. Sinds 2019 stelt de cursus “Bee Ambassador” studenten en personeel in staat om praktisch aan de slag te gaan met bijenkolonies, waarbij ze leren over bijenbiologie, beheer van de korven en honingextractie. Dit initiatief onderwijst niet alleen over duurzaamheid en biodiversiteit maar dient ook als metafoor voor onderling verbonden systemen in de natuur en de horeca-industrie. Dr. Anna de Visser-Amundson ondersteunt dergelijke innovatieve benaderingen en benadrukt de noodzaak voor de horeca-industrie om creatief en verantwoordelijk te reageren op wereldwijde uitdagingen. “Het integreren van praktische duurzaamheidsinitiatieven in ons curriculum bereidt onze studenten voor om kritisch te denken en gewetensvol te handelen in hun professionele leven,” merkt ze op.
De Sustainable Hospitality Challenge 2024, georganiseerd door Hotelschool The Hague, is een initiatief dat duurzaamheid en innovatie centraal stelt binnen de gastvrijheidsindustrie. Deze jaarlijkse wereldwijde studentencompetitie trekt deelnemers van meer dan 70 universiteiten en hogescholen aan, die de kans krijgen om hun innovatieve en duurzame oplossingen te presenteren door middel van Dragons’ Den-stijl pitches aan een jury van directeuren en CEO’s. De competitie benadrukt de ontwikkeling van producten die de gastvrijheidsindustrie kunnen transformeren, met een focus op het creëren van onmiddellijke impact binnen bestaande concepten.
De competitie breidt zich dit jaar uit met semi-finales op drie locaties, waaronder Montreux, Bangkok en Miami, in samenwerking met lokale onderwijsinstellingen. De finale vindt plaats in Dubai, als onderdeel van de Future Hospitality Summit. Belangrijke partners zoals NEOM, de Sustainable Hospitality Alliance, Mews, UN Tourism, World Travel & Tourism Council en The Bench steunen dit initiatief, dat streeft naar het kweken van disruptief denken en substantiële duurzame veranderingen binnen de sector.
Voor meer informatie over de Sustainable Hospitality Challenge 2024 >>