Wat als een hacker een deepfake-video van jullie hotelmanager gebruikt om de receptionist om gevoelige data te vragen? Dit is geen sciencefiction meer. Artificial Intelligence maakt dit nu al mogelijk. Naarmate deze technologie verbetert, nemen de risico’s voor hotels toe.
In een incident werd een hotel in Parijs misleid door een deepfake-audiobericht van de ‘General Manager’, waarin werd gevraagd om een dringende overboeking. Het financiële team, overtuigd van de echtheid van het verzoek, voldeed aan de vraag, wat leidde tot een aanzienlijk financieel verlies. Dit voorbeeld benadrukt hoe gevaarlijk en effectief deepfakes kunnen zijn in het manipuleren van personeel.
Naast financiële fraude kunnen deepfakes worden gebruikt om toegang te krijgen tot beveiligde ruimtes. Stel je voor dat een deepfake-video van een hotelmanager de receptie overtuigt om digitale toegang te verlenen tot gevoelige data. Een ander scenario is het gebruik van deepfakes om valse HR-aanvragen te doen, waarbij werknemers worden gevraagd om hun inloggegevens te verstrekken.
De risico’s en impact van dergelijke aanvallen zijn groot. Financiële verliezen, reputatieschade en verlies van vertrouwen van gasten zijn slechts enkele gevolgen. Hackers gebruiken deepfakes om toegang te krijgen tot gevoelige informatie, die vervolgens wordt gebruikt voor verdere aanvallen of wordt verkocht op het dark web. Na het succesvol gebruiken van een deepfake, kunnen hackers ook ransomware installeren om nog meer geld af te persen.
Uit de jaarlijkse enquête van Sbit Hospitality ICT Services blijkt dat slechts 21% van de hotelmanagers zich echt zorgen maakt over deepfakes. De meeste respondenten waren enigszins bezorgd of wisten niet hoe ze de dreiging moesten inschatten. Dit toont aan dat het bewustzijn over deepfakes nog niet voldoende ontwikkeld is. Vaak wordt de dreiging pas serieus genomen na een aanval. Tot die tijd denken velen ‘het zal mij niet overkomen’, wat hotels extra kwetsbaar maakt.
Verder is het probleem dat hotels een gemakkelijke prooi zijn voor deepfake-aanvallen, voornamelijk omdat ze altijd gastvrij en behulpzaam willen zijn. Hackers maken hier misbruik van en gebruiken sociale manipulatie om toegang te krijgen tot vertrouwelijke informatie. Hierdoor lopen hotels extra risico ten opzichte van andere bedrijven.
Om hotels te beschermen tegen de dreiging van deepfakes, zijn preventieve maatregelen noodzakelijk. Het implementeren van multi-factor authenticatie en het regelmatig bijwerken van beveiligingssoftware kunnen helpen om ongeautoriseerde toegang te voorkomen.
Verder is het belangrijk om personeel regelmatig te trainen omtrent cybersecurity risico’s zoals deepfakes. Zo kunnen simulaties met scenario’s medewerkers voorbereiden op echte bedreigingen. Door zich bewust te maken van technologische dreigingen, kunnen hotels een proactieve houding aannemen.
Hiernaast moeten hotels ook voorbereid zijn op het moment dat een aanval plaatsvindt. Dit betekent dat je ervan uit moet gaan dat als het gebeurt en hackers toegang hebben tot je data en systemen, je een oplossing hebt om hiermee om te gaan. Zo zorgt bijvoorbeeld een goed incidentresponsplan ervoor dat je hotel blijft functioneren en je niet ‘de hoofdprijs’ betaalt bij een ransomware-aanval of andere cyberdreigingen.
Sbit Hospitality ICT Services helpt meer dan 200 hotels met deze groeiende uitdagingen. Ze bieden oplossingen op maat om ervoor te zorgen dat jouw hotel operationeel blijft en beschermd is tegen de nieuwste bedreigingen.