NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Iconische interieurtrends

Iconische interieurtrends

Organische vormen, catchy kleuren en speelse printjes

De kracht van een sfeervol hotelinterieur? Volgens interieurontwerpers en stylisten Moniek Mels en Barbara van der Valk van MOBA zit dat zo: “Vanaf het moment van binnenkomst moet je interieur aanvoelen als een warme deken. Veel kleur en indrukwekkende printjes: dat je hotelgasten écht even raakt door voor iets speciaals te kiezen.” Met hun onbevangen blik begeleiden ze hun klanten in interieurontwerp en uitvoering. We gaan met ze in gesprek over de interieurtrends van dit moment.

Barbara van der Valk en Moniek Mels.

Het begon voor Moniek en Barbara allemaal in de hotelbranche. Mels vertelt: “Barbara en haar man Gert van der Valk runden samen het Van der Valk Hotel in Hoorn en ik deed de marketing. We werkten regelmatig samen en besloten onze krachten te bundelen. Inmiddels gaan we al drie jaar iedere dag met een grote glimlach op ons gezicht naar het werk en bouwen we aan uiteenlopende projecten: van de hotelbranche tot particulieren en zakelijke projecten. Soms zijn het kleinere projecten voor één ruimte en soms zijn het totaalconcepten waar we het volledige interieur ontwerpen en zelfs meedenken over details, zoals menukaarten en personeelskleding.”

Inspiratiebronnen

Elk interieurontwerp is uniek. Daarom beginnen Mels en Van der Valk altijd met een gesprek met de opdrachtgever. “We verzamelen de wensen en maken creatieve ontwerpen met moodboards”, vertelt Mels. “We presenteren onze ideeën en als de opdrachtgever akkoord is gaan we van start met de projectbegeleiding. Denk aan inkoop van producten en het inzetten van de juiste partijen.” MOBA heeft inmiddels zelfs een eigen webshop met de producten die ze toepassen in hun hotelontwerpen. Hoteliers, stylisten en architecten kloppen dan ook regelmatig bij MOBA aan voor de inkoop van behang, vloeren en meubels.

Ronde en vriendelijke vormen zijn belangrijke trend.

Waar ze hun inspiratie vandaan halen? “We zijn veel op pad, dat is ontzettend inspirerend”, vertelt Van der Valk. “Als we onderweg zijn, boeken we soms een overnachting in een mooi hotel om de sfeer te proeven. Maar natuurlijk helpt het ook dat we allebei ervaring in de branche hebben. Je bouwt een netwerk op en leert de wensen van hotelgasten kennen. Wat vinden ze leuk en waarvoor komen ze terug?”

Trend #1: Organische eyecatchers

Mels en Van der Valk zijn het erover eens dat ronde en vriendelijke vormen een belangrijke trend zijn. Mels: “Vaak combineren we deze met natuurlijke materialen. Dat is een erg leuke combinatie!” Van der Valk vult aan: “Of we matchen ronde vormen met stoere details. Durf stijlen te combineren.”

Organische vormen vind je terug in veel meubelstukken. Denk aan vierkante tafels met ronde hoeken of tafels met ronde, vriendelijke vormen. Maar ook kuipstoeltjes of banken met een organische vorm. “Een mooi voorbeeld is het kantoorpand van Abovo Media in Hoorn. Hier hebben we slim gebruik gemaakt van organische vormen: van het plafond tot de tegels in de vloer. Het vormt een natuurlijk geheel.”

Trend #2: Lichte tinten keren terug

Zachtroze, zalm, natuurtinten, beige en terracotta: volgens Mels en Van der Valk zijn het dé trendkleuren van de zomer. Lichten tinten zijn warm, maar toch fris. “Voor het Van der Valk Hotel in Gorinchem hebben we ook voor deze trendkleuren gekozen. Het hotel ligt aan de A15. Dat is van zichzelf geen gezellige locatie, daarom hebben we de warmte en natuurlijke gezelligheid op andere manieren toegevoegd. Met mooie prints, stoffen en een indrukwekkende terracotta mozaïekvloer maakt het hotelinterieur een luxueuze en sfeervolle indruk.”

Mels vult aan: “In 1,5 jaar hebben we het hele hotel ontworpen en ingericht: van het restaurant, tot de kamers, suites en de bar. De suites hebben allemaal een eigen karakter gekregen en zijn ingedeeld in verschillende thema’s. De wellness suite is een mooi voorbeeld van de kracht van lichte, warme tinten. De reacties achteraf waren ook erg fijn: het is een kunstwerk geworden!”

Trend #3: Gewaagd is geweldig

“Sommige opdrachtgevers zoeken naar iets spannends”, begint Van der Valk. “Soms wil je het nét iets gewaagder, met eyecatchers en gewaagde prints. Verras je hotelgasten met iets bijzonders dat ze niet zo snel in hun eigen woning kiezen!”

Wat Mels en Van der Valk verstaan onder gewaagd? “De lobbybar van het Van der Valk Hotel in Hoorn”, vertelt Mels. “De lobbybar is een ruimte die intensief gebruikt wordt door gasten: lunch, ontbijt, diner of een snelle afspraak. Er gebeurt veel. Het was dus ook echt een uitdaging om voor een uitstraling te zorgen die zowel overdag als ’s avonds de show steelt.”

En dat deden Van der Valk en Mels met lilapaars en zebraprint. “Het is stoer en robuust, en geeft een toffe uitstraling”, aldus Van der Valk. “We hebben de bar opnieuw opgebouwd met mooie stenen eromheen, en veel zitplekken met extra comfort gecreëerd. Het hoogtepunt is de stoere steenstrip bij de openhaard met opgezette zebrakoppen. Spannend, speels en superfijn om te zien hoe tof het eindresultaat is! Dat brengt altijd een lach op ons gezicht.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details