NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Gezond blijven tijdens de koude seizoenen: regelmatige sauna’s en droogzoutinhalatie

Gezond blijven tijdens de koude seizoenen: regelmatige sauna’s en droogzoutinhalatie

Versterk langdurig het immuunsysteem met KLAFS; maak de luchtwegen vrij van virussen en bacteriën.

De bladeren vallen van de bomen, de dagen worden korter en het herfstweer wordt koeler en onstuimiger – tijd om het immuunsysteem fit en in vorm te krijgen voor het herfst- en winterseizoen. Steeds meer wetenschappelijke bevindingen wijzen erop dat een regelmatig bezoek aan de sauna het immuunsysteem effectief kan versterken. Aanvullende toepassingen, zoals inhalatie van droog zout kunnen de gezondheidsbevorderende effecten intensiveren, bijvoorbeeld door de luchtwegen vrij te maken van virussen en bacteriën. Over de hele wereld verwennen miljoenen mensen zichzelf regelmatig met een weldadige sauna, geheel in de geest van de Finse traditie. Als wereldmarktleider op het gebied van sauna, wellness en spa weet KLAFS waarom: sauna’s hebben naast het ontspannende effect nog veel meer te bieden.

Meer dan een wellnessritueel: activeer uw eigen afweermechanismen volledig met een warm-koud stimulans

Onze gezondheid hangt af van hoe sterk ons immuunsysteem is. Het versterken en ondersteunen ervan kan ziekten en infecties met succes bestrijden en is daarom vooral belangrijk wanneer het koude seizoen nadert. Een zeer plezierige en effectieve optie is het nemen van een sauna, die zowel ontspannend als gezondheidsbevorderend is voor lichaam en geest.

Laten we eens kijken naar het biologische proces dat in het lichaam plaatsvindt tijdens het saunabaden. De intense hitte verhoogt de kerntemperatuur van het lichaam met één tot twee graden Celsius. Deze kunstmatige koortsachtige toestand zet veel processen in gang. Zo worden immuuncellen, waaronder T-cellen en antilichamen, getraind om afweerstoffen te produceren – deze cellen vormen de eerste verdedigingslinies van ons lichaam tegen ziekteverwekkers. “Na zes maanden regelmatig saunabaden kan de vatbaarheid voor verkoudheid met 50% afnemen”, zegt Prof. Dr. Resch, hoofd van het Duitse Instituut voor Gezondheidsonderzoek in Hof/Saale. Tegelijkertijd reageert het lichaam op hoge temperaturen door speciale boodschapperstoffen te produceren, zoals ‘vrije radicalen’ en ‘heat shock eiwitten’. Deze moleculen fungeren als sparringpartners voor ons immuunsysteem. Ze versnellen verschillende stofwisselingsprocessen en verhogen de efficiëntie van ons lichaam.

Sauna en droge zoutnevel voorkomen virusinfecties

Het nemen van een sauna heeft ook als voordeel dat het de luchtwegen opent en slijm losmaakt. De warmte van de sauna zorgt voor een betere bloedtoevoer en het bevochtigen van de slijmvliezen. Het is bewezen dat het inademen van droge zoutnevel het immuunsysteem extra ondersteunt en de luchtwegen tot in de fijnste longblaasjes vrijmaakt. KLAFS biedt hiervoor de gepatenteerde Microsalt SaltProX: deze verdeelt gelijkmatig een bijzonder fijne, droge zoutnevel in de cabine, die bij inademing desinfecterend en ontstekingsremmend werkt en vastzittende afscheidingen in de luchtwegen gemakkelijker kan losmaken. Het stimuleert de bloedcirculatie in de longen en reinigt deze en de luchtwegen van virussen en bacteriën, maar ook van allergenen. “Hierdoor is het lichaam veel beter in staat om binnendringende ziekteverwekkers af te weren”, verduidelijkt Prof. Dr. Resch. Coronavirussen, die over het algemeen erg gevoelig zijn voor warmte, vermenigvuldigen zich net als griepvirussen meestal eerst in de neus- en keelholte. De virusdeeltjes die in druppeltjes zitten, hechten zich met speciale ‘armen’ op een geraffineerde manier aan de cellen van het slijmvlies. Het is daarom goed denkbaar dat bij elke ademhaling in de sauna virussen in de bovenste luchtwegen worden gedeactiveerd.

Minder verkleumen door regelmatig saunabaden

Nog een positief effect van saunabaden: regelmatige afwisseling van warme en koude baden helpt het lichaam de lichaamstemperatuur te reguleren en om gemakkelijker te reageren op grote verschillen tussen de buiten- en binnentemperatuur. Als het koud is, dat wil zeggen bij het afkoelen na een warm saunabad, moet het lichaam proberen de dreigende afkoeling tegen te gaan. De mens heeft dit vermogen in de loop van zijn evolutie grotendeels verloren, wat ook te wijten is aan het toenemende gebruik van isolerende kleding. Het lichaam probeert eerst het warmteverlies te compenseren door de bloedtoevoer naar de huid te verminderen. Als dit niet genoeg is, volgt rillen als uiting van verhoogde spieractiviteit.

Regelmatige saunabezoeken kunnen de koude herfst- en winterdagen veel draaglijker maken en het lichaam helpen de eigen temperatuur efficiënter te regelen en zich sneller aan te passen aan lage buitentemperaturen. Kortom, saunagebruikers hebben minder last van kou en zien de komende winter meer ontspannen tegemoet.

Sauna voor elk seizoen en voor elke ruimte

Om op de lange termijn te profiteren van de immuunversterkende voordelen, is het aan te raden om de sauna regelmatig in uw levensstijl te integreren. Steeds meer mensen kiezen daarom voor een thuissauna. Hiervoor heeft KLAFS voor elke ruimte oases van ontspanning gecreëerd. Met hun huiselijke karakter en verschillende maatvarianten passen deze harmonieus in elke sfeer – van een royale designsauna tot een compacte, inschuifbare S1 SAUNA, die kan worden ingeschoven tot een kastdiepte van slechts 60 cm. Dankzij het S1 Zoom-principe ontvouwt de minimalistisch vormgegeven sauna zijn volledige potentieel in slechts 20 seconden met één druk op de knop. Of deze nu staat in een studeerkamer, hal of logeerkamer, in een groot huis of een klein appartement – de S1 biedt perfect saunagenot, zelfs op slechts een paar vierkante meter.

Meer informatie over KLAFS is te vinden op: www.klafs.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details