NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Gastvrijheid met Rein Pastoor – Waar zijn we nou helemaal mee bezig?!

Gastvrijheid met Rein Pastoor – Waar zijn we nou helemaal mee bezig?!

Door Rein Pastoor, expert in gastvrijheid

De horeca is de mooiste branche die er is! Toch maak ik bijna dagelijks dingen mee die écht niet kunnen. Als ik ze zelf al niet meemaak, dan krijg ik de verhalen wel doorgestuurd. Dat kan toch beter??

‘De hele horeca lijkt wel vermoeid’, zei laatst iemand tegen me en misschien is dat wel zo. Corona, personeelstekorten, stijgende kosten, het is ook niet niks… Maar daar mag de gast toch niets van merken? Het lijkt wel alsof we er ons bij neerleggen dat de service niet meer perfect is en dat het team niet zo gastvrij is als we zouden willen. Dat kan toch niet waar zijn?

Laatst nog zat ik bij een gerenommeerde horecazaak in Amsterdam op het terras. Na ruim 10 minuten (!) stond er een jongedame voor onze tafel met alleen een ‘ja?’. Omdat ik nogal verbouwereerd was en me niet kon voorstellen dat dat het enige was wat ze zou zeggen, was ik even stil, waarna een iets hardere ‘ja?!’ volgde.

‘Gelukkig’ zat ik dan nog op een terras waar echt een gastvrouw rondliep in plaats van dat ik zelf via een QR-code moest bestellen (en gelijk afrekenen). Zelf bestellen, waarbij alleen zogeheten ‘runners’ bij je aan tafel komen. Jongeren die je nauwelijks groeten, zo snel mogelijk de bestelling neerzetten, verder niet op of om kijken en zo snel mogelijk weer naar binnen vliegen. Te bang dat een gast iets aan ze vraagt, terwijl op dat moment waarschijnlijk het halve terras nog wat wil bestellen en de andere helft van het terras uitgehaald kan worden.

Ik weet wel dat ik overdrijf en gelukkig zijn er tal van bedrijven die het werkelijk geweldig doen, maar het lijkt wel of ik steeds vaker dingen hoor als:

  • we werden helemaal niet begroet
  • we voelden ons niet echt welkom
  • het leek wel alsof ze alleen oog hadden voor elkaar en niet voor de gasten
  • ‘niet met lege handen lopen’ had blijkbaar nog nooit iemand van gehoord
  • wat zaten we lang te wachten!

Ken je dat? Precies op het moment dat jij wil afrekenen is er niemand te vinden. Of in ieder geval niemand die kan of mag afrekenen. En als er dan eindelijk iemand komt, krijg je wel automatisch bij de rekening de keuze tussen 10, 15 of 20 procent fooi.

Daar hoef ik dan niet lang over na te denken… uhh, nee!  

Hospitality Expert Rein Pastoor schrijft een keer per week een korte column over wat hem opvalt rondom gastvrijheid. Wil je op deze column reageren? Volg ons op LinkedIn.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details