NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Duinhotel Breezand in Vrouwenpolder:

Duinhotel Breezand in Vrouwenpolder:

‘Voortraject met veel praktische kennis had zo zijn voordelen’

Met veel ronde vormen en diverse groendaken is Duinhotel Breezand in het Zeeuwse Vrouwenpolder een echte eyecatcher. Aannemer Bouwgroep Peters werd al in een vroeg stadium bij het project betrokken om mee te denken over de uitvoering.

Projectleider Gert-Jan Dronkers kijkt met een tevreden gevoel terug op de rol van Bouwgroep Peters bij de bouw van Duinhotel Breezand. “Eigenlijk stonden alleen nog maar de eerste pennenstreken op papier toen we in een soort bouwteam bij het project werden betrokken. Dit was een bewuste keuze van opdrachtgever Breezand Vakanties en gebeurt niet zo vaak. We werden gevraagd om vanuit onze praktijkkennis mee te denken met het ontwerpproces – een traject waarbij iedereen in zijn waarde werd gelaten. Dat heeft geleid tot een schitterend ontwerp en had zo zijn voordelen tijdens de uitvoering. Zo hebben we nog voor de deadline kunnen opleveren.”

Tijdelijke onderconstructie

Budgettair, geeft Dronkers aan, moesten in dat voortraject wel enkele knopen worden doorgehakt. Zo kwam onder meer de beoogde kelder te vervallen. Een uitdaging tijdens het bouwen was volgens hem de constructie. “Bij een betonskelet worden normaal gesproken zowel kolommen als wanden aangebracht. Bij dit gebouw waren dat alleen kolommen, zodat we ter stabilisering een tijdelijke onderconstructie met stabiliteitstorens en onderstempeling moesten aanbrengen.” Dat, in combinatie met de pyramide-achtige vorm van het gebouw, vroeg om wat extra denkwerk. “Je bouwt normaal gesproken het casco naar boven en maakt vervolgens het gebouw in omgekeerde volgorde wind- en waterdicht. Vanwege de ondersteunende constructie echter ging dat hier niet. Dan moet je dus andere oplossingen bedenken.”

5644-kopie-kopieren

Aan de ronde vormen in het ontwerp is, qua maatvoering, in de voorbereiding extra aandacht besteed.

 

Comfortabel en duurzaam

De ronde vormen in het ontwerp leverden niet veel problemen op. “Daar hebben we qua maatvoering in de voorbereiding extra aandacht aan besteed. Datzelfde gold voor de installaties”, vertelt Dronkers, die vervolgens uitlegt dat al tijdens het voortraject een installatieadviseur en twee installateurs waren betrokken. “Het comfort en binnenklimaat zijn zeker in een hotel twee essentiële aandachtspunten, net als duurzaamheid. Er zijn onder meer warmtepompen geplaatst en zonnepanelen op het dak aangebracht. Bovendien is goed naar de wijze van isolatie gekeken en zijn enkele groendaken gecreëerd. Verder is er wat materialen betreft alleen maar duurzaam hout gebruikt.” Hij wijst vervolgens op de anhydriet dekvloeren. “Daar is bewust voor gekozen, vanwege de tijdwinst, omdat je sneller kunt werken en omdat die de vloerenverwarming beter omsluiten.”

De eerste bouwactiviteiten voor het hotel, het aanbrengen van de paalfundering, startten in het najaar van 2018. En hoewel er in de winterperiode alles bij elkaar een verletperiode van tussen de drie en vier weken was, kon de bouw in november 2019, voor de deadline, worden opgeleverd. “Dankzij die zorgvuldige voorbereiding dus en door de goede communicatie tijdens de bouwwerkzaamheden. Er is gewerkt met twee planningen: een overall planning en een planning voor de afbouwfase, toen alle onderaannemers bekend waren. Op basis van die laatste planning was er tweewekelijks overleg binnen het uitvoeringsteam. Bovendien werd dagelijks kort bekeken of we nog op schema lagen. Dat heeft prima gewerkt, met als resultaat een fraai, nieuw hotel voor Breezand Vakanties.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?