NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Gebouw én sloopmaterialen krijgen een duurzaam tweede leven
Om ruimte te maken voor de nieuwe optopping heeft RGS Groep de betonnen dakopbouw verwijderd.

Gebouw én sloopmaterialen krijgen een duurzaam tweede leven

Reshaping today, creating tomorrow. Of het nu gaat om sloopwerken, asbestsanering, recycling, betonzagen of transport: RGS Groep voert haar werkzaamheden uit met oog voor duurzaamheid én circulariteit. “Door gebouwen zorgvuldig te ontleden, kunnen wij bijna alle materialen aanbieden voor hergebruik”, vertelt bedrijfsleider Cor van Wijngaarden. “Zo dragen wij bij aan de circulaire economie van vandaag én morgen. In navolging van bijvoorbeeld het MST Ziekenhuis in Venlo, de Fontys Hogeschool in Eindhoven, Rodezand in Rotterdam, het Hilton Hotel op Schiphol en de A’DAM toren in Amsterdam wordt dit mooi zichtbaar gemaakt in project Rembrandt Park One in Amsterdam, waar wij in onderaanneming van Dura Vermeer Renovatie Midden West de complete stripsloop en asbestsanering mochten verzorgen.”

IMG 1001
Het voormalige paviljoen aan de achterzijde is met specialistische sloopmachines gesloopt.

In plaats van projectmatige aanbestedingen werkt Dura Vermeer Renovatie Midden West graag met partnerbedrijven. Voor de sloopwerken en asbestsanering werkt ze samen met drie specialisten, waaronder RGS Groep. “We zijn al in een zeer vroeg stadium betrokken, om mee te denken over de duurzame herbestemming van het voormalige Ringpark-gebouw”, vertelt Van Wijngaarden. “Het gebouw is van binnen volledig gestript. Alleen het betonnen casco is overeind gebleven. Alle installaties, niet-steenachtige materialen en asbest in het gebouw zijn door ons verwijderd, wat tevens geldt voor diverse terrasverhogingen rond het gebouw. Daarnaast hebben wij het voormalige paviljoen aan de achterzijde met specialistische sloopmachines gesloopt. RGS Groep beschikt over alle benodigde disciplines voor dit project en was daarom de aangewezen partner.”

Opgedeeld in secties

Om ruimte te maken voor de nieuwe optopping heeft RGS Groep tevens de betonnen dakopbouw verwijderd. Een flinke uitdaging, vanwege de gebouwhoogte. “Slopen door muren en vloeren kapot te hakken en naar beneden te gooien, was duidelijk geen optie”, aldus Van Wijngaarden. “In plaats hiervan hebben wij de betonnen muren en daken onderstempeld en de dakopbouw in secties gezaagd. Alle secties zijn met een grote kraan vanaf het dak naar beneden gehesen, waar zij verder gedemonteerd zijn voor hergebruik.”

Circulaire herbestemming

“In de voorbereidende fase hebben wij het gebouw grondig geïnventariseerd”, benadrukt Van Wijngaarden. “Welke materialen kunnen circulair herbestemd worden als grondstof of als bouwmateriaal? Onder andere het metselpuin en betonpuin van de betonnen dakopbouw en binnenwanden is gebroken, voor herbestemming onder bouw- en asfaltwegen. De gipsafwerkingen zijn gescheiden en aangeleverd aan een verwerker, die hier nieuwe gipsproducten van maakt. En ook alle hout, ijzer, blik en non-ferromaterialen hebben een circulaire herbestemming gekregen.”

Asbestsanering

Wat niet circulair hergebruikt kon worden, waren de asbesthoudende materialen. “Onder andere de kit rond de gevelkozijnen, de pakkingen van het luchtbehandelingssysteem, de spuitisolatie onder de vloeren en de bitumen in de schachten zijn exact volgens de wet- en regelgeving van de diverse asbest risicoklassen verwijderd en in speciale verpakkingen afgevoerd. Grote uitdagingen hierbij waren veiligheid en logistiek. Samen met Dura Vermeer hebben we continu gezocht naar de juiste werkmethode en werkvolgorde, zodat iedereen efficiënt én (asbest)veilig kon werken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?