NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Nieuwe campagne van The Present Movement doorbreekt stigma’s over dakloosheid

Nieuwe campagne van The Present Movement doorbreekt stigma’s over dakloosheid

100 portretten brengen onzichtbaarheid van economische dakloosheid in beeld

Stichting The Present Movement heeft sinds de start van haar programma ‘GiveMe5’ 100 economisch dakloze mensen van de straat geholpen door ze onderdak te bieden in hotels en te begeleiden naar huisvesting. Ter ere van deze mijlpaal en om stigma’s rondom economisch dakloze mensen te doorbreken, lanceert de stichting vandaag een campagne met 100 portretten van zowel (voormalig) daklozen als niet-dakloze mensen. De portretten, geschoten door topfotograaf Ruben Timman, zijn vanaf nu te bewonderen op de muren van Museum of Humanity in Zaandam en op diverse wildplakzuilen in Amsterdam.

Economisch dakloze mensen hebben naast hun huisvestingsprobleem geen drugsverslaving of psychiatrische indicaties en zijn mede daarom vaak niet als dakloos geregistreerd. Hierdoor zijn ze onzichtbaar voor instanties en hebben ze geen toegang tot voorzieningen die beschikbaar zijn voor andere dakloze mensen. Met GiveMe5 biedt stichting The Present Movement deze groep tijdelijk onderdak in hotels door heel Nederland. In samenwerking met lokale maatschappelijke partners, waaronder De Regenboog Groep in Amsterdam, zijn zo in twee jaar 100 mensen van een veilig onderkomen voorzien en vervolgens doorgestroomd naar huisvesting. 

‘Zie jij wie dakloos is? Wij ook niet.’

Deze 100 mensen vormden de inspiratiebron voor de vandaag gelanceerde campagne, genaamd ‘dakloze mens’. Het is een visueel werk van 100 intieme close-ups van (voormalig) dakloze mensen en niet-dakloze mensen met als bijschrift: “Sommigen van hen zijn dakloos. Zie jij wie? Wij ook niet”. Hiermee schijnt The Present Movement licht op de onzichtbaarheid en verborgen realiteit van dakloosheid. Roos Meijer, programmaleider van GiveMe5: “Het stigma dat er rondom dakloze mensen is wijkt vaak af van de realiteit. De groep economisch dakloze mensen groeit sterk en toch zien we hen niet. Hierdoor vergeten we dat echt iedereen dakloos kan worden, door een aaneenschakeling van rampspoed zoals scheiding, ziekte, baanverlies of faillissement. Met deze campagne willen we ogen openen en laten zien waar het wat ons betreft altijd om draait: dat we elkaar allemaal en altijd als mens blijven zien.” 

GiveMe5 wordt mede mogelijk gemaakt door Start Foundation, Kansfonds en The Present 100, een groep ondernemers die met elkaar als ‘maatschappelijke aandeelhouders’ stichting The Present Movement dragen. Het Utrechtse designbureau TODAY ontwierp kosteloos de uitingen voor deze campagne van GiveMe5.

Wat betekent ‘economisch dakloos’?*
 
• Een economisch dakloze heeft een acute woonvraag die is ontstaan door levensveranderende gebeurtenissen als werkloosheid, ziekte of echtscheiding;
• Een economisch dakloze is (financieel) zelfredzaam;
• Zware psychische problematiek en verslaving zijn niet aan de orde.
 
*Bron: NOS.

Waardig en gelijkwaardig

De 100 portretten zijn geschoten door gerenommeerd fotograaf Ruben Timman, creative director en founder van Museum of Humanity in Zaandam, en zijn team. Sinds 2004 fotografeerde hij 8.000 mensen wereldwijd op dezelfde manier: recht van voren, met een neutrale uitdrukking en voor een zwart doek. Hiermee brengt hij mensen waardig en gelijkwaardig in beeld – of het nu een rijke zakenman of een economisch dakloze is. Timman: “Ik wil dat mijn foto’s spreken voor de mensen die geen andere manier hebben om ons met hun verhaal te bereiken. Dat sluit naadloos aan op het gedachtegoed van GiveMe5: je weet nooit wat er achter iemands gezicht schuilt.” 

De portretten bedekken vanaf vandaag de muren van het Museum of Humanity in Zaandam en diverse wildplakzuilen in Amsterdam.

Meer weten over economische dakloosheid, of over hoe je iets kunt betekenen voor dakloze mensen in jouw stad? Ga dan naar www.giveme5.world.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details