NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Veilige hotelautomatisering is een must voor ieder hotel
Directeur Patrick Vaatstra.

Veilige hotelautomatisering is een must voor ieder hotel

Voorkom dat (hotel)data in verkeerde handen vallen

In de hotelbranche is digitale veiligheid van het allergrootste belang. Geen enkele hotelier wil dat de bedrijfsgegevens en/of de gegevens van gasten in verkeerde handen vallen. De gevolgen zijn dan niet te overzien. Van Staalduinen Automatisering helpt al meer dan 25 jaar hoteliers in binnen- en buitenland als het gaat om alle facetten van een praktische en veilige hotelautomatisering. We reizen daarom af naar Assen, waar directeur Patrick Vaatstra ons bijpraat over digital security voor de hotelbranche.

“Wij werken met een team van 30 mensen 24 uur per dag, 7 dagen per week aan het opsporen van, reageren op en herstellen van kritische cybersecurity incidenten en dreigingen bij onze klanten.”

Geen luxe, maar een vereiste

“Data- en netwerkbeveiliging is geen luxe”, steekt Patrick direct van wal. “Het is een vereiste. Een must. Wij werken met een team van 30 mensen, 24 uur per dag, 7 dagen per week aan het opsporen van, reageren op en herstellen van kritische cybersecurity incidenten en dreigingen bij onze klanten. Advanced Security heet deze service. Dit gebeurt met VSA Endpoint Detection & Response (EDR) software. Hiermee wordt alle apparatuur in het hotel (eindpunten) continue gemonitord op cyberdreigingen en wordt er ook gericht gereageerd op bedreigingen en aanvallen. Een standaard virusscanner is absoluut onvoldoende als je wilt spreken over een veilige digitale hotelautomatisering. Ik kan dat niet vaak genoeg benadrukken.”

“Als hotelier ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van je eigen bedrijfsgegevens, maar ook voor de veiligheid van de privégegevens van de gasten. Daar kun je eenvoudigweg geen risico’s mee nemen”, vindt Patrick.

Het hoofdkantoor in Assen.

veilige hotelautomatisering – hoe werkt dat?

“Vergelijk de digitale beveiliging van hotelsystemen eens met de beveiliging van een huis. Als je een huis hebt dat heel goed beveiligd is en een huis dat minimale inbraakpreventie heeft aangebracht, welk huis zou dan eerder te maken krijgen met inbraak?”

IT-beveiliging werkt feitelijk hetzelfde. “Heeft jouw hotelautomatisering high end security systemen, dan is de kans op cyberaanvallen, hacks, virussen en andere ellende vele malen kleiner dan wanneer er enkel een eenvoudige virusscanner draait.” 

“En dát is dus wat EDR-software in combinatie met een goede firewall doet: ervoor zorgen dat het ‘gespuis’ geen kansen krijgt om binnen te dringen. Als hotelier kun je dan al je aandacht richten op de optimale hotelbeleving van je gasten. ”

Met EDR ben je cybercriminelen altijd één stap voor

Patrick: “Wij zorgen door onder andere EDR-software en firewalls dat we cybercriminelen altijd één stap voor zijn. Minimaal! Vaker nog zijn we ze een aantal stappen voor, wat natuurlijk nog beter is”, beaamt hij. “EDR-software ziet het bijvoorbeeld als een laptop zich anders gaat gedragen. Als er iets niet in orde is, ontvangen we direct een melding.” 

“Een firewall werkt weer anders; dat is een apparaat, dat zorgt voor bescherming van het netwerk tegen gevaar van buitenaf. Het is als het ware de toegangspoort voor inkomend en uitgaand verkeer. Zo ben je dag en nacht verzekerd van een optimale bescherming.”

“Onze systemen houden veel bedreigingen tegen, maar soms krijgen we ook meldingen dat er iets niet in orde is. Dat hoeft niet per sé iets ernstigs te zijn. Zo krijgen we in de vakantieperiode bijvoorbeeld vaak meldingen als medewerkers op andere plekken inloggen. We controleren dan altijd even of de medewerker ook daadwerkelijk op zijn vakantielocatie heeft ingelogd, of dat er iets anders aan de hand is. Als toch blijkt dat er iets niet klopt, dan plaatsen we de laptop in quarantaine en wordt het verder opgepakt door één van onze specialisten.”

Goede beveiliging is geen luxe meer, maar een vereiste.

Bewustzijn is de sleutel tot succes

Naast de juiste technieken en software, zijn een goede beleidsvorming, training en risicobewustzijn belangrijke aspecten voor de veiligheid van hoteldata. Het creëren van bewustzijn bij medewerkers is volgens Patrick dan ook een belangrijke stap voor hoteliers. “Kleine handelingen kunnen al enorm veel verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan het vergrendelen van je laptop als je wegloopt, of het gebruik van een wachtwoordpolicy. Het zijn kleine aandachtspunten voor je medewerkers, maar de invloed op de veiligheid is groot.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details