En daar was hij ineens op 25 oktober; amendement (36418-55). Ingediend door Tweede Kamerlid Omtzigt (NSC) en medeondertekend door Kamerleden Grinwis, Alkaya en Stoffer. Het doel was het verlaagde tarief voor overnachtingen in de omzetbelasting per 1 juli 2024 te laten vervallen, waardoor het tarief op logies zou stijgen van 9% naar 21%. Als belangenbehartiger van de horeca konden we dit natuurlijk niet laten gebeuren.
Het verlaagde btw-tarief -in het algemeen- ligt al langer onder een vergrootglas in politiek Den Haag. Het ene onderzoek laat zien dat het lage tarief niet doeltreffend is, een ander onderzoek komt tot de conclusie dat het wél helpt om de koopkracht op pijl te houden en de sector te ondersteunen. Maar als er verkiezingen in aantocht zijn, is er meer dan ooit de behoefte om te profileren. En dat hebben we gemerkt.
Bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wisten we als geen ander dat een verhoging van 12% een enorme klap zou betekenen voor de hotellerie. Niet alleen voor de particuliere gasten, die ineens 12% meer moet gaan betalen voor ‘dezelfde’ kamer. Maar ook voor de aantrekkelijkheid van buitenlandse organisatoren die de btw niet kunnen verleggen. Binnen KHN hebben we het dreigende gevaar van een mogelijke wijziging van het btw-tarief daarom direct de hoogste prioriteit gegeven.
We hebben alles op alles gezet om de steun voor het amendement zo klein mogelijk te maken. Want er was wél steun en een meerderheid in de Tweede Kamer was zeker niet ondenkbaar. Binnen 48 uur hebben we heel veel Kamerleden gesproken. En natuurlijk zochten we contact met andere brancheorganisaties om coalities te bouwen, MKB-Nederland, VNO-NCW en niet te vergeten de media. Want die hebben een belangrijke rol gespeeld om het dreigende probleem bij een groot publiek en de politiek op de radar te krijgen.
Op donderdagavond kregen we steeds meer reacties binnen van politieke partijen die mede op ons verzoek tegen zouden gaan stemmen. Tot in de nacht is er veelvuldig appcontact geweest met Kamerleden die in de plenaire zaal in het debat zaten. Het was nog tot laat spannend. De stemming over het amendement vond uiteindelijk pas rond 03:15 uur ’s nachts plaats. Gelukkig werd het verworpen, tot onze grote vreugde en die van heel veel hoteliers.
Dit laat maar eens zien hoe onvoorspelbaar en grillig de politiek kan zijn. Helaas voeren opportunisme en profilering in verkiezingstijd vaak de boventoon, en is er minder aandacht voor een goed doordacht (en doorgerekend) beleidsstuk. Ook in dit geval was er geen oog voor de groep die de consequenties van dit voorstel zou moeten dragen: de logiessector. Weet dat wij bij KHN altijd bovenop dergelijke zaken zitten om de belangen van onze prachtige sector te behartigen. Niet altijd realiseren we wat we willen, maar dit was gelukkig weer een mooie overwinning.
Overigens biedt dit succes niet de garantie dat het onderwerp volgend jaar na de formatie van een nieuwe coalitie en nieuw kabinet niet opnieuw op de agenda komt. We houden dit dossier binnen KHN dan ook nauwlettend in de gaten.
Neem dan rechtstreeks contact op met Koninklijke Horeca Nederland.
Contact opnemen