NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Column: Dirk Beljaarts | Ondernemersklimaat op de agenda
Dirk Beljaarts.

Column: Dirk Beljaarts | Ondernemersklimaat op de agenda

Deze week liet de topman van ASML kritische geluiden horen richting de politiek, waarbij hij waarschuwde: “We zijn ook in staat om buiten Nederland te groeien.” Het was zeker niet de eerste waarschuwing die de politiek ontving over het ondernemersklimaat in ons land. En dat is niet zonder reden.

Ondernemend Nederland probeert al jaren om gehoord te worden in Den Haag. De rode draad: zorg dat ondernemen weer loont. Bedrijven, met name het mkb, voelen zich de afgelopen jaren namelijk niet bepaald gesteund door de politiek.

Het lijkt een grijsgedraaide plaat, maar het is goed om te blijven benadrukken: het mkb draagt voor 62% bij aan de toegevoegde waarde van de hele Nederlandse economie en is verantwoordelijk voor 73% van de werkgelegenheid. Wanneer het mkb, inclusief de horeca en hotellerie, floreert, profiteert de hele maatschappij. Dan mogen ondernemers en directeuren toch ook beloond worden voor de risico’s die zij nemen. Het helpt als alle ministeries integraal kijken naar wat de effecten zijn op de horeca van alle veranderende wet- en regelgeving. En dat zij overleggen met de sector zelf, om te kijken of het wel te dragen is. Dan helpt het als de kosten van arbeid niet te drastisch stijgen, zoals nu met de enorme verhoging van het wettelijk minimumloon (WML). Naast het WML is ook de belasting op arbeid in ons land hoog. Tel daarbij alle leges, precario, lokale belastingen en heffingen, accijnzen en de regeldruk op en je zou er bijna somber van worden. Los daarvan is het voor investeerders van belang dat de overheid zich als betrouwbare en stabiele partner gedraagt. Dus geen onwenselijke voorstellen, zoals de drastische verhoging van de btw op logies.

Maar gelukkig loopt het mkb, met de hotellerie als inspirerend voorbeeld, vaak voorop met innovaties. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en goed werkgeverschap. De kennis om een gezonde business te draaien met oog voor de werknemers, de omgeving en het milieu, is er. Ik ben erg trots op het niveau waarop Nederlandse hotels gerund worden. Hoteliers weten wel wat ze nodig hebben om goed en verantwoord te ondernemen. Vanuit Koninklijke Horeca Nederland brengen we deze voorbeelden maar wat graag naar Den Haag. Om inzicht te geven in wat we nodig hebben, maar ook om te laten zien wat we brengen, wat onze toegevoegde waarde is. Welke hotelier gaat de volgende keer met ons mee?

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?