NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Drie belangrijke thema’s voor vandaag en morgen: Deel 2 – Duurzaamheid

Drie belangrijke thema’s voor vandaag en morgen: Deel 2 – Duurzaamheid

Deze reeks is gemaakt voor de KHN-Sectorspecial: Overnachten.

In een boeiende reeks gesprekken met drie vooraanstaande professionals (Christianne GlazenburgEmmy StoelErik-Jan Ginjaar) heeft HOTELVAK diepgaande inzichten gekregen in de evolutie van de hotelindustrie. De aanpak van de drie professionals laat zien hoe een sterke focus op gastvrijheid, duurzaamheid en digitalisering de ervaring van de gast verbetert en tegelijkertijd bijdraagt aan een toekomstbestendige hotelindustrie.

In dit deel lees je over Duurzaamheid.

HOTELVAK over duurzaamheid in gesprek met: Emmy Stoel van Sofitel Legend The Grand Amsterdam

Gasten vinden duurzaamheid steeds belangrijker. En ook hotels staan daarom aan de vooravond van een groene revolutie. Wij zochten uit hoe Sofitel Legend The Grand Amsterdam hierop inspeelt. Zij gaan niet alleen voor het behoud en bewaren van hun erfgoed, maar ook van de planeet.

Ook zélf milieubewuster worden
Emmy Stoel, General Manager: “Sofitel Legend The Grand Amsterdam streeft ernaar uitmuntende service te bieden, zonder daarbij in te leveren op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ons doel is om een van de meest duurzame luxe hotels in Amsterdam te worden en tegelijkertijd beheerder van een erfgoed dat teruggaat tot 1411 te blijven.”

“Bij The Grand speelt duurzaamheid een centrale rol”, gaat Emmy verder. “Als General Manager ondersteun ik dit beleid waar mogelijk en probeer ik onze medewerkers hierbij aan te laten sluiten.

Hierdoor ben ik zelf ook milieubewuster geworden. Zo ben ik bewuster bezig met het scheiden van afval, het minimaliseren van plasticgebruik en het verbruiken van energie.”

Eco-efficiënte

In het hotel werd een ATES-systeem geplaatst, evenals een 130 meter diepe warmtepomp. Het resultaat is dat ze 85% minder gas verbruiken en 50% minder energie in totaal. Emmy: “Wij gebruiken bovendien efficiënte watertaps van minder dan vier liter per minuut en toiletten met dubbele spoeling van minder dan zes liter. Ook hebben we een systeem voor regenwateropvang met een reservoir voor bewatering van de tuin.”

Van afvalpers tot voedsel(hergebruik)app

The Grand heeft drie circulaire afvalstromen ingesteld met Renewi en er zijn afvalstromen voor HDPE8-plastic, papier en karton, glas, Nespresso-capsules, koffiedrab, bakolie, printerpatronen, batterijen en GFT. Sinds 2019 is er een papier- en kartonpers geplaatst in de afvalruimte en in augustus 2023 is er een aparte pers geplaats voor algemeen afval. Hierdoor werd de uitstoot van transport effectief verminderd door het afval te comprimeren.

“The Grand is nauw betrokken bij de strijd tegen voedselverspilling”, aldus Emmy. “Een van onze initiatieven is de samenwerking met Too Good To Go. Elke dag bieden wij verschillende boxen tegen gereduceerde prijzen aan in hun app. Deze boxen bestaan allemaal uit verschillende heerlijke pastries van het ontbijtbuffet van die dag, denk aan versgebakken croissants, vers brood, heerlijke jam en zoetigheden.”

Inzet voor lokale producten

De keukenbrigade heeft een stedelijke daktuin en op het dak van het hotel is een kas geplaatst met diverse planten. Vlees, vis, wijn en andere groenten worden waar mogelijk lokaal en biologisch ingekocht.

Emmy: “Ook als het gaat om vervoer, streven we ernaar om milieuvriendelijke opties te bieden aan onze gasten en teamleden. Waar mogelijk gebruiken wij voor vervoer elektrische taxi’s en boten. Bovendien waren we het eerste hotel in Amsterdam dat een laadpunt voor elektrische auto’s had geïnstalleerd, waardoor gasten met elektrische voertuigen gemakkelijk kunnen opladen tijdens hun verblijf. Daarnaast verhuren wij fietsen aan onze gasten. Zo kunnen onze gasten Amsterdam op een duurzame manier te verkennen.”

Tips & tricks van Emmy

  • Begin met het inzichtelijk maken van je ecologische voetafdruk door energie-, water- en afvalgebruik te analyseren. Dit inzicht vormt de basis voor gerichte verbeteringen.
  • Creëer bewustzijn door zowel jouw team als gasten te betrekken bij duurzaamheidsinitiatieven. Organiseer bijvoorbeeld educatieve activiteiten.
  • Verminder het aantal leveranciers en geef de voorkeur aan lokale en kleinere leveranciers.
  • Voer levenscyclusanalyses uit voor producten en diensten die je gebruikt. Deze analyses helpen bij het nemen van beslissingen over toekomstige aankopen.
  • Verminderen van afval door bewustzijn te creëren over het belang van hergebruik en het vermijden van wegwerpartikelen.

HOTELVAK brengt eigenaren, professionals, toeleveranciers en enthousiastelingen samen en bespreekt de kernthema’s van vandaag en de transformaties naar morgen

Daniël Bundel, Hoofdredacteur HOTELVAK.

Daniël Bundel, Hoofdredacteur HOTELVAK: “In elk nummer van HOTELVAK streven we ernaar om relevante en inspirerende inhoud te bieden. Door diepgaande interviews, casestudies, innovaties en opinies te beschrijven zorgen we met ons team dat lezers op de hoogte blijven en zich kunnen vermaken over branchegerelateerde zaken. De kernbegrippen die wij in gedachten houden zijn informeren, inspireren en confronteren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details