NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Gastvrijheid met Rein Pastoor – Wat een putlucht!

Gastvrijheid met Rein Pastoor – Wat een putlucht!

Door Rein Pastoor, expert in gastvrijheid

Dat was het eerste wat ik dacht toen ik een restaurant in Rotterdam binnenstapte. Om in het eetgedeelte te komen, moest ik eerst langs de spoelkeuken lopen. Niet alleen was dit een vervelend gezicht, maar het was vooral de onprettige geur die me tegemoetkwam.

Het deed me denken aan de tijd dat ik zelf in de horeca begon met werken als afwashulp. Als ik dan ‘s avonds thuiskwam, gooide ik als eerste al m’n kleren in de was en nam ik een verfrissende douche.

Het behoort tot de categorie dingen die pas opvallen als het echt niet goed is. Net zoals een hotelgast bijvoorbeeld ook verwacht dat het toilet brandschoon is (en terecht, trouwens).

Pas op het moment dat dergelijke zaken niet in orde zijn, dan is het gelijk een groot probleem voor de gast en ben je dus te laat.

Zelf ben ik ook wel eens weggelopen uit een restaurant omdat er een nare, penetrante geur hing. Nu in Rotterdam was ik op uitnodiging en volgde ik mijn tafelgenoot naar onze tafel. In het restaurant was gelukkig wel alles in orde en de rest van de avond verliep soepel.

Jaren geleden viel het me in New York al op dat bijna alle hotels en winkels parfummachines hadden staan. Dit zorgde niet alleen voor een warm welkom, maar droeg ook bij aan de identiteit van het bedrijf en de beleving van de gast.

Reden voor mij om bij terugkomst uit Amerika parfummachines in ons hotel te plaatsen en op alle hotelkamers geurstokjes te zetten. Ook opdrachtgevers uit de horeca adviseer ik nog steeds om geurbeleving als onderdeel van gastvrijheid heel serieus te nemen. Je kan nog zo je best doen, maar als de basis niet op orde is dan ben je nergens.

Bij het checken van een hotelkamer is dit tegenwoordig dan ook zelfs het eerste waar ik op let. De deur openen, even blijven staan en de omgeving opsnuiven. Extra blij word ik dan als me een verleidelijk aroma tegemoet komt, zoals laatst in een boutique hotel te Breda. Die hebben het begrepen!

Een lekkere geur bij het binnenstappen van een hotelkamer zorgt direct voor een prettig gevoel. Terwijl andersom geldt dat op een vieze geur gelijk een klacht volgt!

Kijk maar eens bij negatieve reviews van een willekeurig hotel. Gegarandeerd dat er klachten over de geur tussen staan: een rioollucht in de kamer, de kamer rook naar sigaretten, of in de kamer of op de gang rook het naar eten.

Valt allemaal wel mee, denk je misschien? Stel je dan eens een eerste afspraak voor waarbij de persoon tegenover je niet echt fris ruikt. Geen fijne eerste indruk, toch? Datzelfde geldt als iemand voor het eerst een hotel of hotelkamer binnenloopt.

Dus: hoe ruikt het eigenlijk bij jou? 

Je las een korte column van – Rein Pastoor expert op het gebied van Gastvrijheid en Hospitality.

Hospitality Expert Rein Pastoor schrijft een korte column over wat hem opvalt rondom gastvrijheid. Wil je op deze column reageren? Volg ons op LinkedIn.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details