NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
‘Groen draagt bij aan het welzijn van de gasten’
Groen en gebouwde omgeving versterken elkaar.

‘Groen draagt bij aan het welzijn van de gasten’

Zakelijke markt selecteert steeds vaker op duurzaamheid

Er zullen nog maar weinig hotels zijn waar duurzaamheid niet hoog in het vaandel staat. Om te zorgen dat het niet bij loze beloftes blijft bestaan er duurzaamheidslabels. Green Label Service van Chrissy van Meersbergen adviseert en begeleidt hotels bij het verduurzamen en het voldoen aan de eisen van die labels. Zo ook het Park Plaza Vondelpark Amsterdam. Die samenwerking leidde bovendien tot een zeer bijzondere tuin in een verder versteende omgeving. 

Jelle Koot.

De Bloeimeesters
Jelle Koot Tuinontwerp is lid van De Bloeimeesters. Dat is een coöperatie van groenprofessionals zoals kwekers, tuinarchitecten, ontwerpers, hoveniers, tuin- en landschapsarchitecten en beplantings- en boomdeskundigen. De Bloeimeesters zetten zich in om zowel zakelijke als particuliere tuinen mooier en klimaatbestendiger te maken. Samen beschikken ze over een indrukwekkende hoeveelheid plantenkennis, maar ook over een uitgesproken visie over hoe groen en de gebouwde omgeving elkaar versterken. Biodiversiteit, duurzaamheid en gezondheid van mens, dier en natuur staan daarbij hoog in het vaandel.

Aan de buitenkant ziet het Park Plaza Vondelpark Amsterdam er wat gewoontjes uit. Het pand met de ingang aan de Amsterdamse Koningslaan en gelegen op een steenworp afstand van Nederlands beroemdste park zal niet snel in aanmerking komen voor een architectuurprijs. Maar schijn bedriegt. Wie iets verder kijkt valt al snel de kunstig aangelegde tuin op. Met bijzondere Afrikaanse oeverplanten zoals de Zantedeschia, maar ook her en der woekerend Slaapkamergeluk, een prachtige vijver langs het hele kozijn, een secret garden met verschillende soorten varens en zelfs een half verscholen geel Fiatje 500 bij de entree van restaurant Tozi. Zeker voor een hotel dat midden in een drukke stad staat doet al dat groen rustgevend aan. Niet voor niets verschijnen met regelmaat foto’s van de tuin op sociale media als Instagram. 

“Bij veel hotels is groen nog een ondergeschoven kindje”, zegt Jelle Koot van de gelijknamige tuinontwerpstudio. “Bij Park Plaza Vondelpark Amsterdam is het juist integraal onderdeel van de beleving. En dat resultaat zie je en beleef je.” Koot werd dan ook in een vroeg stadium betrokken en mocht grotendeels zijn gang gaan. “Ik heb geprobeerd om het groen en de vijverpartij echt onderdeel van de entree en de looproute te laten zijn. Mensen die net zijn ingecheckt blijven even staan om foto’s van de tuin en de vissen te maken. En delen dat weer op social media. Op die manier draagt de tuin ook bij aan de marketing van het hotel.” 

“Verduurzamen gaat om meer dan alleen energie besparen.”

Twee delen

De tuin van het Park Plaza Vondelpark Amsterdam bestaat in feite uit twee delen, legt Koot uit. “Rond de entree en het Italiaanse restaurant hangt een mediterrane sfeer terwijl de secret garden, die alleen toegankelijk is voor gasten, wat mysterieuzer is. Met meer schaduw, witte berkenstammen en wit bloeiende beplanting waardoor een sprookjesachtige omgeving is gecreëerd. Ik heb rekening gehouden met omstandigheden als vochtigheid van de grond en schaduw en ik experimenteer met verschillende plantensoorten voor het verrassingseffect.”

De tuin die Koot ontworpen heeft behoeft weinig onderhoud. Water wordt zoveel mogelijk vastgehouden in de borders en de vijver zodat tijdens drogere periodes nauwelijks water gegeven hoeft te worden. De planten zijn op die omstandigheden uitgekozen.

Koot merkt dat hotels steeds vaker aandacht en budget vrijmaken voor groen in, rond en zelfs op hotels. “Daktuinen zie je steeds vaker. Of moes- en kruidentuinen waar in de restaurants dan ook mee gekookt wordt. En daar moeten we echt naar toe: we moeten iedere centimeter proberen te vergroenen. Groen geeft rust en verhoogt het welzijn van gasten. Bovendien versterkt het het concept van een hotel.”    

‘Duurzaam behelst meer’

De bijzondere tuin rondom het Park Plaza Vondelpark Amsterdam is geen toevalstreffer. Er is goed over nagedacht. Niet in de laatste plaats vanwege de bemoeienis van Chrissy van Meersbergen, oprichter en eigenaar van Green Label Service. Van Meersbergen adviseert en begeleidt met haar bedrijf een keur aan hotels, waaronder Park Plaza Vondelpark Amsterdam, bij het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. “Voor veel hotels is het echt een eye-opener wanneer ze zien dat verduurzamen om meer gaat dan alleen energie besparen,” zegt Van Meersbergen.

“Steeds vaker omvat duurzaam werken ook het steunen van goede doelen, maatschappelijke betrokkenheid en sociaal ondernemen. En wat zet je op je menukaart? Alles biologisch en lokaal ingekocht bijvoorbeeld. Uiteindelijk nemen wij samen met het hotel de hele bedrijfsvoering onder de loep. Soms dus tot aan de tuin aan toe.”

Al die verschillende maatregelen dragen uiteindelijk bij aan een hogere duurzaamheidsscore en het al dan niet verkrijgen van een duurzaamheidskeurmerk zoals de welbekende Green Key of Green Globe certificering. Van Meersbergen helpt hotels om te voldoen aan de eisen die door deze keurmerken worden gesteld. “Een label als Green Key of Green Globe voorkomt dat het bij mooie beloftes blijft en geeft de garantie dat een hotel echt werk maakt van duurzaamheid. Bovendien biedt het voor de hotels zelf een handvat. Een label geeft structuur en maakt heel concreet waar je precies aan moet voldoen.”  

En dat is nodig, stelt ze. “De zakelijke markt eist steeds vaker een duurzaamheidskeurmerk. Steeds meer organisaties voeren zelf een duurzaam inkoopbeleid en komen niet meer overnachten of vergaderen wanneer een keurmerk ontbreekt.” 

Groen is integraal onderdeel van de beleving.

Review rankings

Voor de gewone toerist gelden volgens Van Meersbergen andere criteria bij de keuze voor een hotel. Prijs, locaties en voorzieningen worden belangrijker gevonden dan duurzaamheid. “Maar hotels met een keurmerk eindigen wel steevast hoger in de review rankings. Blijkbaar wil de leisure gast ook steeds bewuster reizen.” 

Meer nog dan de daadwerkelijke stappen die hotels uiteindelijk zetten om te verduurzamen, hamert Van Meersbergen op bewustwording. “De eerste stap in mijn werk is mensen meekrijgen en inspireren. Verduurzamen wordt in het begin vaak gezien als ‘moetje’. Maar als je wat dieper gaat blijken heel veel medewerkers zich al langer te ergeren aan de hoeveelheid afval rond een buffet. Door de operationele druk lukt het vaak niet om daar iets aan te doen. Door het behapbaar en overzichtelijk te houden raken mensen gemotiveerd en zetten ze steeds meer stappen. En het is heel belangrijk om alle medewerkers mee te laten denken in oplossingen.” 

Gasten in het Park Plaza Vondelpark Amsterdam kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om hun kamer minder vaak te laten schoonmaken. Als beloning kunnen ze dan kiezen voor een consumptie in het restaurant of voor het steunen van een goed doel. “Als gasten meer van dat soort voorbeelden ervaren zal dat hun perceptie van het hotel positief beïnvloeden”, denkt Van Meersbergen. “Net zoals de tuin. Op zich levert dat niet eens veel punten op en gasten zullen niet speciaal boeken vanwege die tuin. Maar het inspireert en bovendien draagt groen bewezen bij aan het welzijn van mensen. Het is dus wel degelijk een integraal onderdeel van het totale concept.”   

Prachtig aangelegde tuin geeft rust.

Park Plaza Vondelpark Amsterdam
Park Plaza Vondelpark Amsterdam is met hulp van Green Label Service van Van Meersbergen gecertificeerd op het hoogste niveau: Green Key Goud. “Wij geloven dat gastvrijheid uitstekend samengaat met een zo milieuvriendelijk mogelijke bedrijfsvoering”, zegt hotelmanager Maaike Slok daarover. “We hanteren een duurzaamheidsbeleid omdat wij ons bewust zijn van de invloed van onze bedrijfsactiviteiten op de natuurlijke omgeving en de maatschappij. Een hotel is een grootverbruiker en wij vinden dat we onze bedrijfsvoering zo verantwoordelijk mogelijk moeten inrichten, zodat onze omgeving ook voor toekomstige generaties behouden en beschikbaar blijft. Om dit te realiseren maken wij bewuste keuzes. De prachtig aangelegde tuin is daarvan maar één voorbeeld. Verder kopen we zo duurzaam mogelijk in, wordt er nog dit jaar een warmtepomp geïnstalleerd, steunen we Vogelbescherming Nederland en doen we mee aan ‘Oma’s Soep Actie’. Bovendien bieden we hervulbare waterflesjes aan onze gasten aan en worden bij het onderhoud van de tuin geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Om er zeker van te zijn dat ons duurzaamheidsbeleid in acht wordt genomen gedurende dagelijkse werkzaamheden heeft Park Plaza Vondelpark een ‘Green Team’ ingericht. Dit team is verantwoordelijk het onderzoeken en aankaarten van verduurzamings-mogelijkheden binnen het hotel.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details