NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Stef Driessen: ‘Investeren in duurzaamheid loont. Juist nu.’
Stef Driessen, sector banker Leisure bij ABN AMRO

Stef Driessen: ‘Investeren in duurzaamheid loont. Juist nu.’

Sector Banker Leisure ABN AMRO

ABN AMRO presenteerde onlangs het rapport ‘Groen en gastvrij’. Daarin voorspelde de bank dat het aantal hotelovernachtingen eerder dan verwacht terugkeert op pre-corona-niveau. De kosten voor de branche nemen echter toe. “Investeren in duurzaamheid loont daarom als nooit tevoren,” stelt Stef Driessen, sectorbanker Leisure bij ABN AMRO. “Je aantrekkingskracht neemt toe en de kosten dalen.”

Wat zijn voor hotels de belangrijkste redenen om te verduurzamen?

“Als ik ChatGTP vraag wat in 2040 het best presenterende hoteltype is, dat is het antwoord ‘de sustainable oasis’. En gelijk heeft ze, want verduurzaming en rendement gaan hand in hand. Dat zien de hoteliers ook. We vroegen ze in hoeverre ze de gestegen kosten kunnen doorberekenen. Van de 112 respondenten zegt 54 procent de gestegen kosten maar voor een klein deel te kunnen doorberekenen in de hotelkamerprijzen, 40 procent spreekt van een groot deel of volledig. Daarbij gaat het volgens de respondenten met name om hogere energieprijzen, hogere loonkosten en hogere voedselprijzen. Gevraagd wat ze hier vervolgens aan doen zegt zo’n 56 procent te willen besparen op energie- en gasverbruik.
Een andere reden is dat steeds meer bedrijven hun medewerkers naast een monetair reisbudget ook een CO2-reisbudget meegeven. Dat betekent in de praktijk dat halverwege het jaar bijvoorbeeld nog 5.000 euro aan reisbudget over is, maar de CO2-rechten al zijn verbruikt. Hotels hebben er dus alle belang bij dat zij als low carbon worden gekwalificeerd.”

Stef driessen over welke acties onderneem je om de kosten te onderdrukken in de hotellerie.

Duurzaamheid is toch maar zelden een criterium waarop gasten een hotel uitkiezen?

“Maar dat verandert snel. Uit recent onderzoek van het NBTC (juli 2023) blijkt dat duurzaamheid voor meer dan 44 procent van de Nederlanders belangrijk genoeg is om daar tijdens de reis rekening mee te houden. Deze groep vindt het belangrijk om voorafgaand aan het boeken van de locatie al te weten of afval gescheiden wordt ingezameld, of er openbaar vervoer en fietsvervoer is, en of er sprake is van energiebesparing en duurzame energie. Bovendien zegt 54% van de gebruikers van Booking.com dat ze filteren op duurzaamheid, nu die mogelijkheid er is.”

Stef driessen van ABN AMRO over verduurzaming hotelbranche

Gaat luxe überhaupt wel samen met duurzaamheid?

“Sofitel Legend The Grand Amsterdam laat zien dat het mogelijk is om een milieuvriendelijk hotel te zijn in een monumentaal pand, zonder de monumentale status of luxe te moeten opgeven. Het monumentale pand uit 1578 officieel is gecertificeerd door EarthCheck, de certificerings- en adviesgroep voor duurzame bestemmingen en reisorganisaties. Het zeer luxe hotel heeft onder meer geïnvesteerd in dubbel glas, een upgrade van de HVAC-installatie, een warmtepompinstallatie, een warmteterugwinsysteem, duurzame waterboilers en duurzame isolatie van het dak. Best bijzonder.”

Hoe kunnen hotels voor voldoende financiële armslag zorgen om te kunnen verduurzamen?

“Duurzaamheid en rentabiliteit gaan tegenwoordig hand in hand. Banken willen bedrijven ook daarom stimuleren om de transitie naar een duurzamere bedrijfsvoering in gang te zetten. Bedrijven die meetbare resultaten boeken op het gebied van een specifieke duurzaamheidsdoelstelling, komen in aanmerking voor een rentekorting van 0,30 procent op hun financiering als zij hun jaartarget halen. Als dat niet wordt gehaald, geldt echter een renteopslag van 0,15 procent. Dat is in een notendop de nieuwe Transitielening van ABN AMRO.”

Stef driessen van ABN AMRO over verduurzaming hotelbranche

In het rapport schrijf je dat verduurzamen steeds goedkoper wordt. Leg eens uit? 

“Er is steeds meer mogelijk zonder grote investeringen. Zo kun je het bestaande gebouwbeheersysteem koppelen aan Jenny, een digitale operator. Die ziet afwijkingen en fouten in de klimaatinstallatie en optimaliseert op basis van comfort, efficiëntie en de technische staat van de installatie.
En wat dacht je van verspilling? Maar liefst de helft van het ontbijtbuffet verdwijnt in de vuilnisbak.

Stef driessen van ABN AMRO over verduurzaming hotelbranche

Intelligente camera’s van Orbisk helpen professionele keukens grip te krijgen op die ongekende voedselverspilling. Een halvering van de verspilling is haalbaar. Verder kan investeren in moderne koelsystemen voordeel opleveren. Er zijn pannen die het kookgasverbruik halveren, terwijl ook de kooktijd, CO2-uitstoot en keukentemperatuur worden verminderd. Ook de waterdruk kan zonder grote investeringen worden verlaagd, van bijvoorbeeld 25 liter per minuut naar 10. Dat levert hotels een lagere gasrekening op van gemiddeld 70.000 euro.” 

Een duurzame bedrijfsvoering biedt zelfs voordelen bij het werven en behouden van goed personeel? 

“Klopt. Uit de Net Positive Employee Barometer, die onder leiding van voormalig Unilever-baas Paul Polman tot stand kwam in juni 2023, blijkt dat liefst 50 procent zelfs zijn baan opzegt als de werkgever niet ambitieus genoeg is op het gebied van klimaat. Van de generatie Z – mensen geboren na 1997 – heeft meer dan 45 procent al eens een bedrijf ‘gecanceld’. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de looneis van medewerkers bij bedrijven zonder strakke duurzaamheidsdoelstellingen 10 tot 20 procent hoger ligt vergeleken met bedrijven die deze doelstellingen wel hanteren.”

Recent onderzoek van het NBTC laat zien dat duurzaamheid voor meer dan 44 procent van de Nederlanders belangrijk genoeg is om er tijdens de reis rekening mee te houden.

De fors gestegen energieprijzen kunnen een flinke stok achter de deur zijn om energiebesparende maatregelen te nemen. Zien jullie dat ook gebeuren? 

“Ja. Besparen op energie- en gasverbruik heeft sectorbreed hoge prioriteit. Gelukkig wordt er steeds meer geïnvesteerd in bewustwording bij medewerkers.  Liefst 66 procent van de hoteliers zet hierop in. Een mooi voorbeeld laat hotelketen Accor zien. Deze keten biedt een opleiding op maat voor een deel van de 300.000 medewerkers wereldwijd. Daarvoor wordt samengewerkt met School of Change. Een tip is om je als hotel aan te sluiten bij The Green Hotel Club. Deze stichting stimuleert kennisdeling en samenwerking op het gebied van duurzaamheid bij hotels.”

Stef driessen van ABN AMRO over verduurzaming hotelbranche
Verduurzaming en rendement gaan hand in hand.

Tekent zich al een kopgroep af? Bestaat die uit de grote ketens of juist de kleinere hotels?

“Ik zie nu vooral de familiebedrijven grote stappen zetten. Hoteleigenaren doen daar echt hun best om hun bedrijf zo duurzaam als mogelijk over te dragen aan een volgende generatie. Vaak beschikken deze bedrijven over zowel de hotelexploitatie als het hotelvastgoed en is er daardoor geen overleg nodig met een verhuurder. Door 21 procent van de hoteliers wordt dat als een belemmering gezien bij de verduurzaming.”

“Op www.duurzameinvesteringstool.nl kan iedere hotelier snel inzicht krijgen in de verduurzamingsmogelijkheden. De tool biedt inzicht in terugverdientijd en wie de rekening van een bepaalde investering doorgaans draagt: de exploitant of de verhuurder. Ook die laatste heeft alle belang bij concrete verduurzamingsdoelstellingen. Cushman & Wakefield rekent zelfs met een premium van 4,5% tot 7,3% bij hotelvastgoedeigenaren die ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen hanteren.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details