NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Verduurzaming en rendement gaan hand in hand.
Inrichting horeca van The Usual Rotterdam

Verduurzaming en rendement gaan hand in hand.

‘Blijven reizen zonder schuldgevoel’

The Usual is een nieuw concept voor een duurzame hotelketen door heel Europa. De Nederlandse initiatiefnemers richten zich op de groeiende groep mensen die niets liever doen dan nieuwe steden ontdekken en mensen ontmoeten, maar zich ook steeds vaker schuldig voelt over de ecologische voetafdruk die reizen met zich meebrengt. HOTELVAK sprak met CEO Joachim de Looij en brand marketing director Aniek Holland.

Begin volgend jaar openen jullie in Rotterdam en Brussel de eerste filialen van een uiterst duurzame hotelketen, The Usual. Antwerpen volgt later. Er zijn al zoveel hotels, waarom willen jullie dit concept door heel Europa uitrollen?

Een kamer in The Usual.

De Looij: “Er zijn inderdaad al veel hotels. Ons plan is echter om te laten zien dat reizen veel duurzamer kan. Wij vinden reizen belangrijk, maar we begrijpen ook dat het op een andere manier moet. Bewuster. Met meer aandacht voor onze planeet. We voeren duurzaamheid in alle facetten van The Usual door: niet alleen in de operatie, maar ook in het gebouw en het sociale stuk. Andere ketens of nieuwe duurzame merken richten de aandacht vaak maar op één kant van duurzaamheid. Wij proberen alles te doen.”

Holland: “We willen een oplossing bieden voor de travel-paradox, waarin de liefde voor reizen steeds vaker botst met het schuldgevoel vanwege de grote ecologische voetafdruk die reizen met zich meebrengt.” 

Er zijn nog maar weinig hotels die niet in duurzaamheid investeren. Hoe onderscheidt The Usual zich dan?

De Looij: “Eigenlijk al door onze naam. We willen laten zien dat duurzaamheid in feite niets bijzonders zou moeten zijn. The Usual, de standaard eigenlijk.”

Holland: “We kijken heel goed naar wat lokaal het meeste toevoegt. Zo maken we de daken van de eerste drie filialen stuk voor stuk groen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit. Maar in Rotterdam hebben we afgezien van zonnepanelen op het dak omdat dit op die plek weinig toegevoegde waarde biedt. We maken daarover hele bewuste keuzes. We kiezen dus wel voor groene stroom, willen in de keukens zero waste zijn en doen aan watercompensatie in samenwerking met Made Blue. Dat alles volledig transparant en aanspreekbaar door gasten. Groot voordeel in vergelijking met andere hotels is dat wij vanaf dag één een volledig duurzame bedrijfsvoering hebben en daar ook alle leveranciers en het hele ecosysteem rondom de hotels duurzaam op kunnen inrichten. Bij ons komt het echt van binnenuit. Wij zullen daardoor niet alleen intern maar ook externe partners gaan uitdagen. Dat is een wezenlijk verschil.”  

Jullie willen meer zijn dan hotel alleen. Waar moeten we dan aan denken?

Holland: “Aan een plek waar zowel buurtbewoners als reizigers elkaar kunnen ontmoeten. We nodigen mensen uit de buurt dan ook nadrukkelijk uit om bijvoorbeeld workshops, optredens of lezingen te organiseren en te bezoeken.”

De Looij: “In The Usual is altijd ook horeca. Dat hoort bij ons concept. Afhankelijk van de locatie kan dat een café zijn of – zoals in Rotterdam – een restaurant met zelfs co-working-spaces en een bibliotheek. Daarbij richten we ons niet alleen op de hotelgasten, maar met name op de locals. Als we aantrekkelijk zijn voor de buurt, voegen we ook waarde toe voor de hotelgasten. Bovendien willen we een sociale werkgever zijn die mensen uit de buurt – al dan niet met een afstand tot de arbeidsmarkt – kansen biedt.” 

Vooral jonge mensen lijken vaker voor duurzame hotels te kiezen. Booking.com kent tegenwoordig een duurzaamheidsfilter. Jullie gaan daar vast hoog scoren?

De Looij: “Nou, bij Booking.com werkt het nu nog puur op vertrouwen. Als jij zegt dat je duurzaam bent, ben je het ook. Je hoeft geen bewijs te leveren, terwijl dat criterium bij de hotelkeuze inderdaad steeds belangrijker wordt. Ik wil er daarom voor pleiten dat alleen hotels met aantoonbaar de allerhoogste scores op bijvoorbeeld duurzaamheidscertificaten nog hoog scoren op zo’n filter of commissiekorting krijgen. Booking.com heeft de macht om de markt echt te veranderen en investeerders mee te krijgen in de noodzakelijke verduurzaming. Ik wil ze daar graag op uitdagen.”

Reizigers die het meest om duurzaam geven hebben vaak niet de grootste budgetten. Kan jullie concept wel uit?

Holland: “We willen zo toegankelijk mogelijk zijn en zien onszelf niet als een luxury hotel. En we proberen ook een doelgroep aan te spreken die niet direct aanslaat op het onderwerp. We zullen dus niet constant op onze goede voornemens wijzen. We willen vooral dat onze gasten genieten als ze een nieuwe stad ontdekken en ze inspireren, waardoor je op een hele fijne manier een positieve associatie krijgt met duurzaamheid.”

De Looij: “Die zal zich bijvoorbeeld aangetrokken voelen tot het design. En als zo iemand wil, en even verder kijkt, ziet diegene dat die mooie barkrukken gemaakt zijn van beer-waste of koffieprut. We gaan het niet constant vertellen, maar laten zien. Gewoon, omdat deze manier van reizen en nieuwe steden ontdekken ‘the usual’ moet zijn.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details