NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
KB Index: ‘Horeca en (detail)handel staat water tot aan de lippen’
Beeld Shutterstock.

KB Index: ‘Horeca en (detail)handel staat water tot aan de lippen’

Er heerst veel verborgen armoede onder ondernemers in de horeca en detail(handel). Maar liefst een kwart van hen kampt met burn-outverschijnselen. Dat blijkt uit cijfers van de dertiende Kleinbedrijf Index (KB Index).

Het gaat veel slechter met ondernemers in de horeca en (detail)handel dan een half jaar geleden. Dit zijn sectoren die zwaar werden getroffen door opgelegde sluitingen door corona. In de horeca kan de meerderheid van de ondernemers de rekening niet op tijd betalen.

De (detail)handel verwacht krimp van de omzet. Er heerst veel verborgen armoede in deze sectoren: een derde van de ondernemers keert zichzelf een loon uit onder bijstandsniveau. Ook is bij een kwart van de ondernemers de stressscore dusdanig hoog dat zij kampen met burn-out verschijnselen. Deze negatieve scores hangen mogelijk samen met de strengere invordering van corona-achterstanden van de Belastingdienst.

Vooral starters en ondernemers met personeel hebben de wind mee als het gaat om groei. Het aantal verwachte opheffingen daalt naar 3,7 procent

Algemene beeld kleinbedrijf positiever

Het algemene beeld in het kleinbedrijf is positiever, blijkt uit de KB Index. Vooral starters en ondernemers met personeel hebben de wind mee als het gaat om groei. Het aantal verwachte opheffingen daalt naar 3,7 procent. De algemene inkomenspositie van ondernemers stabiliseert, al keert 54 procent van de ondernemers zichzelf nog steeds een bedrag onder minimumloon uit.

Toegang tot financiering

Qredits is aangesloten bij Code-V, een initiatief om vrouwelijk ondernemerschap en de toegang tot financiering te verbeteren. Dit initiatief riep de vraag op hoe de deelnemers van de KB Index het verschil in toegang tot financiering bij het aanvragen van een kleinere (starters)lening ervaren. De resultaten van deze steekproef laten zien dat vrouwen dezelfde ondersteuning ervaren als mannen in het contact met verschillende financiers. De problematiek die door Code-V wordt gesignaleerd, namelijk rondom risicodragend (groei)kapitaal, lijkt dus niet van toepassing te zijn voor leningen tot 250K.

Wel blijkt het volgende uit de steekproef: als financieel medewerkers branchekennis van de aanvrager hebben en gebruik maken van begrijpelijke taal, verbeteren de scores. Ook ondernemers die de leningsvoorwaarden kennen en de aflossing en rente goed kunnen opbrengen, scoren beter.

”Wat betreft toegang tot financiering zouden financiers zich moeten verdiepen in de branche van de aanvrager en begrijpelijke taal moeten gebruiken”

Aanbevelingen

De uitkomsten van deze Kleinbedrijf Index, een onderzoek van Qredits, ONL en de Hogeschool Utrecht in samenwerking met Cultuur+Ondernemen onder meer dan 1.000 ondernemers in het kleinbedrijf, leiden tot een aantal aanbevelingen. Allereerst is het noodzakelijk om ondernemers in de horeca en (detail)handel actief te benaderen en hen hulp en informatie te verschaffen over het indienen van een schuldsaneringsvoorstel. Het advies is om de deadline van 1 april voor het indienen van een saneringsverzoek uit te stellen naar 1 oktober 2024.

Wat betreft toegang tot financiering zouden financiers zich moeten verdiepen in de branche van de aanvrager en begrijpelijke taal moeten gebruiken. Zo worden ook ondernemers met beperkte financiële kennis goed op weg geholpen. Ondernemers kunnen zelf ook maatregelen nemen. Zo kunnen ze zich verdiepen in de leningvereisten en een goed overzicht hebben van hun kasstromen en afbetalingscapaciteit.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details